Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" - SFIALA Gambit Jihlava "A" 3 - 5 aneb nikdo z nás se neodvážil vyhrát

ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" - SFIALA Gambit Jihlava "A" 3 - 5 aneb nikdo z nás se neodvážil vyhrát

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V chladném neděním ránu, kdy mrazík kreslil na okna aut roztodivné obrazce, mě krátce po půl deváté vyzvedával kapitán družstva Vláďa Uher (to je aspoň servis:-)!), abychom  následně směřovali k třebíčskému hotelu Atom, kde jsme se patrně v předčasném finále utkali s Gambitem Jihlava „A“. Soupeř neponechal nic náhodě a dorazil takřka v plné síle, vždyť mu v základní sestavě chyběl jediný hráč. Okamžitě  tedy bylo jasné, že to naši konkurenti s postupem do II. ligy myslí opravdu vážně.

Pohled na 4. - 1. šachovnici

Utkání započalo úderem deváté a jak to při podobných střetnutích bývá, po dvou hodinách hry nebyly misky vah výrazně vychýleny na žádnou ze stran. Jako první byl zakončen duel na třetí šachovnici mezi Vladimírem Uhrem a Miroslavem Jurkem. Partie měla pouhých 19. tahů, přičemž dohodnutý smír byl s největší pravděpodobností zcela oprávněný - viz následující diagram:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Uher – Jurek po 19. tahu bílého 

Vláďu totiž tlačil čas a navíc se mu tímto uvolnily ruce pro koučování celého zápasu. Bohužel, jak se ukázalo, to nebylo nic platné. Řekněte sami, co zmůže kapitán, má-li v družstvu někoho, jako jsem já. Již na prahu střední hry (hrál se Londýnský systém) jsem získal velkou výhodu:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak – Karban po 17. tahu bílého 

To ale není nic proti tomu, že mi, byť ve vrcholné časové tísni, unikl zisk figury:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak – Karban po 28. tahu černého 

Samozřejmě mělo následovat 29.Jc4 Dc3 30.Vc1 Dd3 31.Dxd3 Sxd3 32.Jb2 Sf5 33.g4 a střelec je chycen. A aby masochistickému vyžití bylo učiněno zadost, uvedu závěrečnou pozici, kdy mi s deseti vteřinami nezbylo než opakovat tahy (Vb1, Vc1).

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak – Karban – finiš a dělba bodů 

Stačilo mít víc času :-) a najít 39. c6 s ideou Sb4 – dáma je chycena, po jejím případném ústupu by následovalo Jxd5, výměna věží a dobrání na b7. Vláďa stál nademnou a významně kroutil hlavou, abych remízu nebral, ono totiž vyhrávalo skoro cokoli, ale víte, jak to chodí. Byl jsem rád, že mi nespadla fangle. Ach jo.

Pohled na 8. - 5. šachovnici

Na první šachovnici proti sobě zasedli Tonda Čížek a Štěpán Seidl (opět Londýn). Hra v celém průběhu výrazně nevybočila z rovných vod a  byť má bílý pěšce navíc, černý se spoléhá na velmi aktivní figury. Následoval ovšem kiks našeho hráče v podobě 27.Kg2??, který naštěstí zůstal nepotrestán:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Čížek – Seidl po 27. tahu bílého 

Namísto 27.-Vd2 28.Vxd2 Dxd2+ 29.Kg1 Sd3 30.Df2 Dd1+ s výšachem figury, přišlo jen 27.-Sd3 a po 28.Dd1 1/2.

Souboj na prvních dvou deskách

Příliš jsem nestíhal sledovat dvojici Stanislav Mezlík – Tomáš Mouryc (7.), ale dle sdělení ostatních se jednalo od počátku o zcela rovnou pozici se spravedlivým vyústěním.

Na druhé desce v duelu Roman Vincze – Jan Tesař byly k vidění dynamické šachy, kdy se převaha překlápěla tu na jednu či na druhou stranu. Zde ale už stojí černý hůře a zvolil 32. – De7.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Vincze – Tesař po 32. tahu bílého 

Po 33.Ve1 bylo nejvhodnější ustoupit opět Dd8, bohužel Honza se zhlédl v oběti dámy za věž a střelce, která nebyla korektní: 33.-Jd4 34.Jxc5 Jxf3+ 35. Dxf3 Sd4+ 36.Kf1 Dxe1+ 37.Sxe1 a záhy 1:0.

Dlouhou dobu se černými držel ve francouzské (královsko-indická  výstavba) Jarda Huňáček. Byť se jeho pozice zdála poněkud stísněná, podle počítače tahal spíš  za kratší konec Antonín Seidl:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Seidl – Huňáček po 23. tahu bílého 

Po 23. – a5 by měl černý mírnou převahu, avšak následovala podivná mezihra v podobě 23.-Dc6 24. Dd3 Sc8 25.Sg2 Sb7 27.g4 s odchytem jezdce.

Velmi povážlivě stál černými Miloš Milostný, jehož soupeřem byl Martin Škoda (Španělská). Nedovedu si vysvětlit, proč jihlavský hráč souhlasil s remízou, snad už chtěl být co nejdřív doma, když v zápase nebylo co řešit.

Značně potrápil Romana Bradáče David Brychta, který v zahájení získal rozhodující (materiální) převahu, jíž ovšem nedokázal uplatnit, takže se soupeři nakonec rozešli smírně.

Poslední partie utkání

Po zápase jsme se ještě vydali na Lihovar, kde jsme utkání zhodnotili a vyvodili závěry. Otázka míří ke kapitánovi: Co když prohra byla zapříčiněna tím, že „Céčko“ narozdíl od „Béčka“ nepořádá taktické porady v podobě mokrých příprav? Vláďo, nebylo by záhodno s tím něco udělat? Ale jinak samozřejmě platí to, co říkali již staří Římané: Vae victis!

Konečný výsledek

Aktualizováno Neděle, 13 Listopad 2011 22:36  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...