Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa SWN Moravia Třebíč "D" – ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" 0,5 - 7,5

ŠK Caissa SWN Moravia Třebíč "D" – ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" 0,5 - 7,5

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Ve čtvrtém kole Krajského přeboru jsme se utkali v třebíčském derby D a C družstva. Převaha našich kolegů z céčka byla velká na každé šachovnici, takže zápas byl především milým setkáním a pro nás z déčka i vítanou příležitostí k partiím se silnými soupeři. Ale zadarmo jsme nechtěli dát nic a s nulou jsme odejít nechtěli. Nakonec však k 0:8 moc nechybělo, céčko je přece jen o hodně silnější.

Hráči C se sešli o něco dříve, a ač formálně hosté, připravili hrací místnost, za což jim patří dík. V devět jsme napsali sestavy a zápas mohl začít. Zatímco v minulých kolech, byť také proti silným soupeřům, jsem psal, že po první hodině hry převaha papírově silnějších na šachovnicích vidět nebyla, tentokrát se některé partie poměrně brzy začaly vyvíjet v náš neprospěch.

zahájení zápasu

zahájení zápasu

Na sedmé šachovnici se Zbyněk Ševčík bílými směle pustil do Miroslava Michálka, ale úspěšný nebyl, naopak ještě před jedenáctou musel partii vzdát. Na čtvrté šachovnici s černými hrající Vladimír Benda získal proti Miloši Milostnému velkou časovou převahu, ale pozice na šachovnici se vyvíjela lépe pro bílého a pár minut po Zbyňkovi kapituloval i Laďa, když Milošovu postupu již nebylo možno vzdorovat. Chvíli po jedenácté jsme tedy prohrávali 0:2.

první polovina šachovnic

1.–4. šachovnice

Velmi zajímavou partii sehrál na páté šachovnici Lukáš Bachan se Stanislavem Mezlíkem. Pozici jsem neviděl, ale podle komentářů obou hráčů stál Lukáš velice dobře. Ale proti tak zkušenému hráči není nijak jednoduché nadějnou pozici dotáhnout do výhry. Standovi se podařilo problémy vyřešit a zvítězit. Naopak poměrně jednoznačný průběh měla partie na osmé šachovnici, kde Jaroslav Tenkl pokračoval ve výborných výkonech a partii s bílými proti Ivanu Kovácsovi vedl zkušeně k vítězství. Takže ještě před dvanáctou 0:4.

druhá polovina šachovnic

5.–8. šachovnice

Kolem poledne se musel vzdát také Jiří Obršlík, který s bílými hrál na třetí šachovnici, jeho soupeřem byl Leszek Ciešlak a již od zahájení postupovaly černé figury směrem k Jirkovu králi, až nakonec slavily úspěch. Na druhé šachovnici v partii Vladimír Uher – Rostislav Štork se mi podařilo zaznamenat remízu, které si velmi cením. Zahájení jsme sehráli poměrně poklidně a v partii udržovali rovnováhu, byť s mírnými výkyvy na jednu či druhou stranu. Pro zajímavé možnosti, které v pozici bylo možno zahrát, jsme se ani jeden nerozhodli a partii tak dovedli do remízy. Tedy alespoň čestná půlka a mohli jsme být spokojeni, že s nulou to nebude. ½:5½

Albert v úvodu

zde Albert ještě netušil, že jeho partie bude trvat ze všech nejdéle

Čekali jsme, zda se ještě alespoň další půlku nepodaří přidat, ale pozice již na to nevypadaly. Na první šachovnici Miroslav Zachariáš – Jan Tesař se hrály poměrně ostré šachy a jak se ukázalo, Jenda měl partii více pod kontrolou a zaslouženě zvítězil. Nejdéle bojovali na šesté šachovnici Jaroslav Huňáček – Albert Sukaný. Pozice složitá a s ubývajícím časem stále složitější, ale ještě před časovou kontrolou dosáhl Jarda Huňáček vyhraného postavení a v tísni nechyboval, po přidání půlhodiny už pak partii bez problémů vyhrál.

první šachovnice

boj na první šachovnici

poslední partie

jediná partie, která pokračovala i po časové kontrole

Celkové skóre Caissa D – Caissa C ½:7½. Porážka až příliš vysoká, doufali jsme, že toho uhrajeme více, ale musíme uznat, že céčko je opravdu o mnoho silnější a přejeme mu úspěšný boj o medailové pozice.

výsledky

Po zápase se někteří hráči odebrali do restaurace Lihovar oslavit vítězství či zapít prohru. Spěchaje domů na oběd jsem se této pozápasové analýzy nezúčastnil, ale chce-li někdo z účastníků přispět nějakým postřehem, ke kterému koncentrace zdatných šachistů dospěla, místa je tu dost.

Děkuji hráčům ze svého i Vladimírova družstva za hezký zápas a příjemně strávenou neděli.

Rosťa Štork

Aktualizováno Sobota, 03 Prosinec 2011 17:57  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...