Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Nový šachový projekt ChessTalker

Nový šachový projekt ChessTalker

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Dnes byl spuštěn nový šachový projekt ChessTalker (www.chesstalker.com), který je určen pro šachové hráče k online přehrávání a debatování nad jednotlivými pozicemi šachových partií ‒ dodatečné analýze. Můžete si na něm zaregistrovat i vlastní šachový účet, pod kterým následně budete moci vkládat své šachové partie. Pokud budete přihlášeni, můžete doporučit ostatním návštěvníkům zajímavé, již vložené, partie a zároveň i příspívat svými komentáři u zajímavých či rozporuplných šachových pozic. Každá vložená šachová partie má svou unikátní veřejnou webovou adresu, kterou lze odkazovat v šachových příspěvcích ‒ články, aktuality, atd. V celém článku se podrobněji dozvíte o novém projektu.

Nový šachový projekt ChessTalker

Logo projektu ChessTalker

Při příchodu na stránky se objeví úvodní obrazovka s logem projektu (uvedeno výše), přihlašovacím formulářem a dominantním šachovým obrázkem, na kterém je tlačítko pro Vytvoření šachového účtu.

Dále jsou na úvodní stránce ChessTalkeru uvedeny informace o tom, co Vám projekt nabízí, opět možnost registrace šachového účtu, pro získávání čerstvých zpráv blok s Aktualitami a pro uživatele Facebooku možnost přidání se na stránku, na které budou též vkládány čerstvé informace. V závěru stránky jsou chronologicky vypsány šachové partie dle vložení od nejaktuálnější po nejstarší.

Při vytváření šachového účtu je potřeba vyplnit základní šachové informace:

  • E-mailová adresa ‒ pomocí e-mailu a Vámi zvoleného hesla se budete přihlašovat do Vašeho šachového profilu.
  • Heslo a Potvrzení hesla ‒ slouží pro přihlášení do šachového profilu.
  • Jméno a příjmení šachisty
  • Datum narození ‒ při vyhledávání partií bude sloužit jako rozšiřující údaj pro nalezení daného šachisty.
  • Šachová úroveň, Národní Elo a FIDE Elo
Pokud budete mít vytvořený šachový účet, následně se do něho můžete přihlásit pomocí přihlašovacího formuláře umístěného v pravém horním rohu webových stránek. Stačí pouze zadat Váš e-mail a heslo, které jste zvolili při registraci a potvrdit tlačítkem Přihlásit se.

Přihlášení do šachového účtu na ChessTalker

Přihlášení do šachového účtu pomocí přihlašovacího formuláře

Po přihlášení se uživateli objeví pod logem horizontální menu s následující nabídkou:

  • Úvod ‒ vstupní přihlašovací stránka s popisem klíčových vlastností projektu a vypsáním vložených šachových partií.
  • Aktuality ‒ výpis aktualit, které jsou uvedeny i na úvodní stránce nepřihlášeného uživatele.
  • Moje šachové partie ‒ výpis vložených šachových partií přihlášeného uživatele.
  • Vložit šachovou partii

Vložení šachové partie

Pokud budete vkládat šachovou partii, otevře se Vám stránka s šachovnicí, pomocí které "nataháte" odehranou partii.

Vkládání šachové partie na ChessTalkeru

Vkládání šachové partie

Při ukládání tahů si můžete zvolit, zda chcete pohled bílého nebo černého. V ukládané partii se můžete pohybovat posuvníkem o tah vpřed, vzad, na začátek nebo konec partie. Pod posuvníkem jsou vypsány uložené tahy. V případě, že zjistíte při ukládání partie chybu u některého tahu upravíte v požadované pozici tah, poté se od dané pozice vymažou všechny tahy do posledního tahu partie a následně se vloží nový, opravený tah.

Pokud si budete jisti správností uložených tahů, partii poté uložíte tlačítkem Uložit partii a pokračovat na další krok.

Řídící panel při vkládání šachové partie na ChessTalker

Řídící panel při vkládání šachové partie

Ve druhém kroku jsou požadovány informace k vkládané šachové partii, jako jsou: výsledek partie, Vaše barva figur v partii, jméno a příjmení soupeře, Vaše a soupeřovo národní a FIDE Elo s šachovou úrovní (nepovinné položky), turnaj/soutěž, datum a místo střetnutí. Po správném zadání údajů se poté partie uloží do Vaší databáze sehraných šachových partií, kterou najdete v již zmíněném horizontálním menu pod odkazem Moje šachové partie.

Zobrazení, přehrávání a komentování partie

U jednotlivých šachových partiích se v horním části zobrazují údaje o hráčích, kteří hráli mezi sebou. Pod nimi je oblast k doporučení partie buď přes tlačítko Doporučuji partii, které je v rámci projektu ChessTalker nebo je zde také možnost doporučení partie na Facebook.

Doporučení šachové partie

Doporučení šachové partie

Pod šachovnicí naleznete další informace o partii, jako jsou: turnaj/soutěž, datum a místo střetnutí. Zde naleznete i v úvodu zmíněný veřejný odkaz, který slouží pro vytváření odkazů v šachových příspěvcích na různých webových stránkách.

Vedle šachovnice je stejný řídící panel jako je při vkládání partie. Pod zápisem šachové partie je blok s Komentáři, kde můžete pro danou šachovou pozici vkládat Vaše příspěvky/komentáře.

Vkládání komentářů na ChessTalker

Vkládání komentářů

Co tedy ve zkratce ChessTalker nabízí?

  • Vytváření online šachové databáze Vašich sehraných partií
  • Přehrávání vložených šachových partií
  • Debatování nad jednotlivými tahy šachových partií
  • Doporučování zajímavých šachových partií
  • Odkazování partií v šachových příspěvcích
Každý si najde to své, stačí se jen zaregistrovat na www.chesstalker.com a vše si vyzkoušet.

Aktualizováno Úterý, 06 Prosinec 2011 15:19  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...