Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa SPEDQUICK Třebíč „E" – TJ Jiskra Havlíčkův Brod „B" 4,5 - 3,5

ŠK Caissa SPEDQUICK Třebíč „E" – TJ Jiskra Havlíčkův Brod „B" 4,5 - 3,5

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Ve čtvrtém kole Krajské soutěže jsme hostili Havlíčkův Brod B, poměrně silný tým s ještě silnějšími náhradníky Beránkem (1864), Brodinou (1962), Paulíkem (1848) a protože v základní sestavě hostům čtyři hráči chyběli, přijeli i první dva jmenovaní. Papírově tak byl zápas vyrovnaný a sliboval napínavý boj.

Vyrovnané a napínavé partie byly, kromě té mé, kterou jsem pokazil hned v zahájení. Jiří Kaser – Rostislav Štork 1. e4 e5 2. Jf3 Jf6 3. Jc3 Jc6 4. Sc4, sebral jsem 4. ... Jxe4, na což soupeř reagoval ne zcela korektním 5. Sxf7+, ale už dlouho mi to tak nikdo nesebral a já tak po tazích 5. ... Kxf7 6. Jxe4 začal vymýšlet hlouposti a místo prostého 6. ... d5 vedoucího k výrazně lepší pozici černého jsem zahrál 6. ... Se7. Což sice ještě nebyla katastrofa, ale korunu jsem tomu nasadil vymyšlením „skvělé“ varianty 7. d4 d5 8. Jeg5+ Kg8 9. dxe5 Jxe5 10. Jxe5 Sxg5 11. Sxg5, aby se ukázalo, že figuru si nedoberu, jelikož bych dostal mat. Pro zasmání či pro poučení, že takto se to hrát nemá, si můžete můj výtvor přehrát zde. Partii jsem tahal ještě dlouho, zda se mi nepodaří vymyslet nějakou fintu, na kterou by mi soupeř skočil, ale ten hrál pozorně. Sice se dostal do mírné časové tísně a opakovali jsme některé tahy, ale po časové kontrole již našel jistou cestu k výhře, kdy mi vrátil figuru a přešel do věžové koncovky se třemi pěšci navíc, kterou již bez problémů vyhrál.

Jelikož jsem díky svým marným pokusům na soupeře ještě něco vymyslet končil jako předposlední, ostatní partie jsem sledoval jen zběžně a mnohé informace mám jen z doslechu. Co jsem však stihl zaregistrovat, bylo rozhodnutí na sedmé šachovnici, kde se partie našeho kapitána Zbyňka Ševčíka vyjasnila skoro tak rychle jako ta moje, tentokrát naštěstí v náš prospěch. Zbyněk vymýšlel zajímavé komplikace a soupeřka v poměrně složité pozici zapomněla na svoji věž, kterou dvoutahově ztratila. Takže dvě partie rozhodnuté již v první hodině hry, i když se hrály dále. Na ostatních šachovnicích pozice vypadaly vyrovnaně a lámat se začaly až po jedenácté hodině (začínalo se v devět).

Po půl dvanácté jako první skončila partie na třetí šachovnici Vladimír Benda – Vítek Veselý. Vladimír hrál velice rychle, jeho soupeř přemýšlel nad každým tahem mnohem déle, ale žádné převahy nedosáhl, jen se dostal do časové tísně. Tu však zvládl a po časové kontrole se dohodli na remíze v pozici, která již zřejmě remízová byla. Kolem dvanácté jsme se pak ujali vedení, když nejdříve překvapivě skončila partie Tomáš Košut – Ondřej Beránek na páté šachovnici. Tomáš stál hůře, možná už i prohraně, ale soupeř obětoval materiál za mat, který se však nekonal, Tomáš dokázal najít možnost, jak ho pokrýt. Pak už zkušeně realizoval materiální převahu. Chvíli poté pak na sedmé šachovnici náš kapitán dovedl do vítězného konce partii Zbyněk Ševčík – Zuzana Podrázská. Hostující hráčka s věží méně ještě zkoušela klást odpor, ale Zbyněk chybu neudělal a zaslouženě bodoval. Takže v poledne nadějné vedení 2½:½.

Bohužel závěr nadějné partie se nepovedl na čtvrté šachovnici Martin Čech – Radek Kulovaný. Radek při přechodu do koncovky odmítl nabídku remízy, protože pozice zřejmě byla lepší a viděl v ní šance, ale nezahrál to přesně a výsledkem bylo, že soupeř stavěl dámu dříve a připsal bod na konto hostů. Naštěstí další odmítnutá remíza na první šachovnici Petr Walek – Miroslav Holata skončila dobře. Petr sice remízu odmítal v obvyklé časové tísni, ale pozice vypadala nadějně, o remízu musel bojovat černý. To se mu nakonec nepovedlo, i když není vyloučeno, že remízové šance na šachovnici byly. Ale nebylo jednoduché je najít a i časová situace se obrátila. Nakonec dokonce Petr vyhrál, když černý překročil čas, ale to již v pozici, kde bylo vítězství bílého jasné. Takže zhruba v 12:45 vedení 3½:1½.

Zápas rozhodla osmá šachovnice Tomáš Píbil – Adam Sukaný. Adam soupeře hezky přehrál, ten při obraně neopatrně otevřel pozici před svým králem a náš hráč opatrnou, ale jistou hrou v oboustranné časové tísni postupně inkasoval materiál a dovedl partii k výhře. Tím bylo krátce po jedné hodině rozhodnuto 4½:1½ a bez obav jsme mohli dohrát zbývající dvě partie. Kolem půl druhé zaslouženou porážkou skončila ta moje na druhé šachovnici. A o půl třetí prohrál i Jaroslav Tenkl, který s černými statečně bojoval proti silnému soupeři Karlu Brodinovi. Dlouho držel dobrou pozici, ale v závěru přece jen zkušený hráč hostů zvrátil rovnováhu na svoji stranu.

Konečným výsledkem je tedy nejtěsnější možné vítězství 4½:3½. Podrželi nás tentokrát mladí hráči a náš kapitán, což je skvělé, že i v zápase, kde jsme dvě partie zbytečně pokazili, to dokázali kompenzovat výhrami a zajistit plný bodový zisk.

výsledky na šachovnicích

 

Momentky ze zápasu (domácí uvnitř stolů, hosté vně):

Aktualizováno Čtvrtek, 08 Prosinec 2011 13:29  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...