Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Triatex Třebíč "C" - Jiskra Humpolec "A" 7 - 1 aneb překvapení se nekonalo

ŠK Caissa Triatex Třebíč "C" - Jiskra Humpolec "A" 7 - 1 aneb překvapení se nekonalo

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

K dnešnímu utkání jsme sice nastoupili oslabeni o kapitána Vladimíra Uhra, který se jako rozhodčí účastnil jakéhosi volejbalového maratonu, avšak ani tato citelná ztráta v sestavě se nijak zvlášť neobtiskla do celkového průběhu zápasu, v němž jsme potvrdili roli jednoznačného favorita a zvítězili rozdílem třídy.

Roli dirigenta mužstva převzal za Vláďu předseda oddílu Miroslav Michálek, funkce arbitra se ujal Honza Tesař, jehož zkušeností ze soudní síně naštěstí nebylo třeba využít, neb vše proběhlo naprosto nekonfliktně a v duchu fair play.

Čtenář mi snad odpustí, avšak musím trochu alibisticky poznamenat, že jsem měl, jak už to někdy bývá, plnou hlavu vlastní partie a o okolí se tentokrát moc nezajímal, proto prosím o shovívavost a odpuštění:-), že komentář bude velmi stručný. Vycházet mohu jen z partií, které mi zaslali spoluhráči, případně z vlastní hlavy, a to je pohříchu ten nejměně dokonalý pramen:-).

Pohled na 1. - 4. šachovnici

Překvapivě prohrál na na páté šachovnici Standa Mezlík, jinak výrazná opora "B" týmu v II. lize, jenž nešťastně nastavil figuru v lepší pozici a kapituloval. Pesimista Toník, který obcházel hrací místnost a prohlížel si jednotlivé partie, se chvílemi obával o výsledek zápasu, bylo to ovšem předčasné. Záhy poté totiž zvítězil Miroslav Michálek a vše bylo mnohem veselejší.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Michálek - Strádal P. po 29. tahu černého 

Za oponou bohužel zůstala klasická oběť dámy 30. Dxh7+ a 31. Vh3 mat, je to ale pěšky jako za vozem, posledně zmiňovaný pragmatický tah vše řeší - 30. Vh3 a 1:0.

Pohled na 8. - 5. šachovnici

A když vzadu dále skórovali Jarda Huňáček, jehož soupeř mu podal ruku a prohlásil, že se nebude víc trápit:-), a Jaroslav Tenkl, který svému sokovi vytvořil neodrazitelné hrozby na dámském křídle, kam se neprozřetelně uchýlil bílý král, nemohlo být o našem vítězství pochyb. Sám jsem také přispěl svojí troškou do mlýna:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak - Kubíček po 8. tahu černého 

Údajně je lepší místo 9. De2, což jsem zahrál, vyměnit jezdce za střelce, ale držel jsem se raději klasických schémat. Podobně mi počítač radí udělat velkou rošádu a nikoli malou, to by ale přece nebylo tak zajímavé:-). V pozici na následujícím diagramu jsem bez rozmýšlení zahrál 16. b4, byť motoru se to nelíbí. Prostě neuvažuji jako Houďa:-).

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Pozice po 15. tahu černého 

Černý ovšem nesebral a "uklidil" dámu na a3, čímž byl jeho osud zpečetěn.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak - Kubíček po 24. tahu bílého 

Nepochopil jsem duelantovy "tahy ze msty" 24. - Vxg2 + a 25. - Dxa2, pročež došlo k matu ve hře: 26. Dd8.

Zajímavou partii sehrál Tonda Čížek proti Robertu Pavlíčkovi.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Čížek - Pavlíček po 10. tahu bílého 

Královskoindická výstavba proti Londýnu. To přece bílý chce:-). Posuneme se o kousek dál. Situace černého je již nezáviděníhodná.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Pozice po 19. tahu bílého 

A závěrečná exekuce, když předtím bílý svého soupeře strategicky zcela přehrál, je tu, černý se vzdal:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Pozice po 28. tahu bílého 

Nezbývá než uvést poslední ukázku ze samotného závěru utkání mezi Vojtěchem Mišků a Janem Tesařem:

Polední partie zápasu

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mikšů - Tesař 

Rozhoduje okamžitě Vb7. Když Honza zahrál jiný tah, přistoupil ke mně Jarda Tenkl a řekl: "Vše přece řešilo Vb7 s nekrytelným matem". Záhy dorazil i Miloš Milostný, který svého soupeře na 4. desce rozdrtil v královské indické, a suše profesorsky proshlásil: "Hm, Vb7 bylo lepší". Zakroutil hlavou, pomalu se oblékl a vyrazil k rodičům na oběd:-). Nutno ale podotknout, že i tak Jenda v pohodě uplatnil materiální převahu k výhře.

Strádal Jaroslav - Milostný Miloš

Vítězství, byť z kategorie povinných, vždy potěší. Všem přeji krásné vánoční svátky a šťastný Nový rok!

Výsledky na jednotlivých šachovnicích

 

 

 

 

 

 

 

Aktualizováno Pondělí, 12 Prosinec 2011 06:28  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...