Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články MČR mužů v bleskovém šachu 2011 aneb v Praze se mi daří

MČR mužů v bleskovém šachu 2011 aneb v Praze se mi daří

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 10
NejhoršíNejlepší 

Po loňském triumfu v kategorii juniorů jsem letos jel hrát kategorii mužů, kam jsem se kvalifikoval z KP Vysočiny. Na turnaji jsem si chtěl pouze dobře zahrát, s žádným dobrým výsledkem jsem nepočítal, ale…

Turnaj se hrál 17. 12. 2011 v Praze na obvyklém místě. Hrálo se novým „lepším“ tempem 3 min + 2 sec/tah. Táta už cestu zná, takže jsem v autě mohl klidně spát :) Do hrací místnosti jsem přišel asi v 9:30, turnaj začínal v 10:00. Přemýšlel jsem, zda se mám s někým rozehrát, ale nikoho jsem neviděl. Asi za tři minuty přišla Kája Olšarová zda si nechci zahrát. Taková výzva se neodmítá, tak jsme sehráli 5 partii, vyhrál jsem 3:2, ale v partiích byly strašné chyby, což nevěštilo nic dobrého pro oba dva.

Turnaj začal asi s 15 min zpožděním. Byl jsem nasazený 46. z 52 hráčů. První kolo jsem hrál s GM Medunou, kde se hrála moje typická varianta na carokann ve 2. tahu c4. V partii jsem měl kvalitu víc, ale bohužel špatný čas a nakonec prohrál. Ve druhém kole jsem hrál s Ríšou Biolkem mladším, hráli jsme královskou indickou a já jsem Ríšu přehrál jak za šachovnicí tak na hodinách. S Ríšou mám jedinou prohru, když jsem měl elo FIDE 2307, od té doby (elo mám menší) jsem s ním neprohrál :) Ve třetím kole jsem hrál s IM Černouškem, který si připravil pro tento turnaj variantu v sicilské v Najdorfovi, ale zahrál nepřesnost a já vyhrál v 17. tahu. Byla to má nejkratší partie na tomto turnaji. Ve čtvrtém kole jsem hrál černými s GM Martinem Petrem a nastavil jsem jedním tahem dámu. V pátém kole jsem hrál s FM Marianem Sabolem. Hráli jsme opět carokann, byl jsem úplně vyhraný, ale dovolil jsem dát Marianovi věčňák, ten mně chtěl porazit, ale já udržel a s materiálem víc jsem vyhrál. V šestém kole jsem hrál s IM Bernáškem. S ním jsem měl před touto partií z podzimních rapidů bilanci 0,5:4,5. Očekával jsem paulsena, ale zahrál stejnou variantu jako Černoušek, že by společná příprava? Ale zahrál chybu dřív jak Lukáš, a dostal typickou oběť v sicilské na e6, partie byla sice dlouhá, protože jsem dlouho realizoval. Po této výhře jsem měl 4/6 a očekával jsem silného soupeře a ten taky přišel – GM Zbyněk Hráček. Po zahájení jsem stál krásně (po partii říkal Hráček, že jsem stál na výhru ze zahájení), v partii jsem dokonce odmítl remízu opakováním tahů, vzal si kvalitu a prohrál, tato prohra mě štve nejvíc. Los do osmého kola nebyl vůbec příjemný – GM Miloš Jirovský – bleskový specialista, kterému nesedlo nové tempo, obětoval figuru, útok jsem přežil a dal jsem mat. V devátém kole jsem hrál s IM Pavlem Vávrou. Dost šílená partie, když jsem měl věž a figuru navíc, nechal jsem si vzít dámu, naštěstí dvě věže byly silnější než jeho dáma, důležitou roli sehrála i minuta navíc na hodinách, v koncovce jsem mu sebral dámu. Los desátého kola byl docela milý – FM Stanislav Cífka. Další zajímavá partie, kde končím v koncovce s pěšcem méně, ale mám věžky na sedmičce a asi za 7. tahů dávám mat. Mám tedy nečekaně 7/10. A Kája má taky 7/10 – opravdu jsem se dobře rozehráli :) V 11. kole jsem hrál s IM Petrem Neumanem. Hráli jsme benoni, kde jsem zahrál takovou ostřejší variantu, kterou jsem znal do 20. tahu, ale Petr ji znal bohužel až do 25. :) Partie tak skončila ve 26. tahu moji kapitulací, kde mi soupeř řekl: „Včera jsem tuto variantu prohrál s GM Shortem, tak jsem si ji zanalyzoval, udělal jsi chybu ve 22. tahu.“ Pak jsem se dozvěděl, jak to mám hrát. Ve 12. kole jsem hrál s IM Vojtou Plátem – můj neoblíbený soupeř, kterého jsem ještě neporazil. Nepovedlo se to ani v Praze, partie měla celkem jasný průběh. V posledním kole mám za soupeře IM Vasila Tričkova. Partie se mi nepovedla, ale měl jsem snad poprvé za celý den štěstí a vyhrávám na čas.

Celkově jsem skončil devátý a jsem naprosto spokojen. Tento výsledek řadím hodně vysoko, i když jsou to jen blicky :) Některé partie naleznete na serveru ChessTalker.com. Výsledky naleznete na Chess-Results.com. Hrál také Petr Buchníček, který obsadil 34. místo se 6 body. Nevyšel mu závěr, ale porazil velmistry Veličku a Štočka. V kategorii juniorů hrál můj bratr Víťa, který hostuje za „B“ tým ŠK Caissa Třebíč, který se umístil na 16. místě se 7 body.

Aktualizováno Pondělí, 19 Prosinec 2011 14:10  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...