Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jiskra Havlíčkův Brod „A“ – ŠK Caissa TRIATEX Třebíč „C“ 5 : 3 aneb postup se tentokrát nekoná

Jiskra Havlíčkův Brod „A“ – ŠK Caissa TRIATEX Třebíč „C“ 5 : 3 aneb postup se tentokrát nekoná

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Po nedělním zápase 6. kola Krajského přeboru je nad slunce jasné, že v této sezóně náš třetí tým „B“ družstvo ve 2. lize nepodrží. Do Havlíčkova Brodu jsme cestovali s určitými obavami, protože zdravotní důvody stále brání nastoupit Antonínu Čížkovi a navíc po páteční sněhové kalamitě z Rakouska oznámil Martin Kropik (bydlí až v obci Vitis nedaleko Zwettlu), že by raději zůstal doma. Kapitán družstva narychlo povolal Radomíra Kulovaného, kmenového hráče družstva „E“.

Výsledek utkání

Z Třebíče jsme vyrazili v 7.30 hodin služebním vozem Vladimíra Uhra Opel Movano, do kterého se vejde 9 lidí, Miloš Milostný cestoval přímo z Brna vlakem. Během jízdy jsme probírali různé šachové události uplynulých dnů jako např. remízu Navary s Topalovem a rovněž dvě prohry v úvodních dvou kolech FIDE OPENU v Praze našeho odchovance a kamaráda FM Michala Novotného s šachovými amatéry. Debatu ukončil Vláďa Uher slovy: „zkrátka je to salát…“ V hrací místnosti soupeřů byla tradičně zima (měl jsi pravdu, Tondo Čížku!), ale byli jsme přivítáni velmi srdečně a hned nám byla nabídnuta káva nebo čaj zdarma. Domácím chyběla rovněž první deska Filip Vala, který má zkouškové období, zato v jejich dresu nastoupil Třebíčan Leoš Novotný, který po zrušení šachového klubu Spartak Třebíč nepřestoupil do Caissy, ale společně se synem posílili Havlíčkův Brod.

Jako první ukončil svoji partii právě kapitán družstva Vladimír Uher. Jeho soupeř Ondřej Pártl bílými kameny dovedl pozici do remízových vod a smírný výsledek je jistě jeho úspěchem. Zanedlouho poté jsme však již prohrávali. Náhradník Radomír Kulovaný hrál se Zdeňkem Ježkem, který budí svými dredy sahajícími až k pasu dojem metalového kytaristy. Radek zvolil proti Caro-Cannu variantu Panova útoku, ale ve střední hře si nechal školácky sebrat kvalitu a zbytek partie již byl jen věcí techniky. Zajímavě se vyvíjela moje partie s předsedou Šachového svazu Vysočina Václavem Paulíkem, který je známý svým agresivním stylem hry a ani tentokrát nezklamal. Hrál se Skotský gambit a díky nepřesnosti v zahájení jsem za pěšce, resp. několik tahů dva pěšce, byl dlouho pod útokem soupeře, ale ten nakonec materiál vrátil a spokojil se s dělbou bodů.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Paulík - Michálek po 10. tahu bílého 

Na první pohled by se mohlo zdát, že má černý určité problémy, avšak po 10. - Dg6 je pánem situace spíše on. Po 10. - dxe5, jak se stalo v partii, udržuje bílý výhodu.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Paulík - Michálek po 11. tahu černého 

Zde bylo daleko silnější 12. Dxe5 než Sxe6, což se stalo, takže si černý mohl trochu vydechnout.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Paulík - Michálek po 14. tahu černého 

V této chvíli se bílý nechal zlákat k "aktivnímu" 15. Dd7+, namísto vývinu jezdce. Po tomto tahu černému vše drží. Zakrátko následovala výměna dam, přičemž došlo ke spravedlivé dělbě bodu.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
závěrečná pozice Paulík - Michálek 

Nedlouho po mě skončil stejným výsledkem souboj Leoše Novotného s Leszkem Ciešlakem. Leoš je pověstnými svými vrcholnými časovými tísněmi a ani tentokrát neudělal výjimku. Leszek se bránil Královskou – indickou obranou, ovšem já jsem viděl až jezdcovou koncovku, kdy nejprve odmítnul nabídku remízy, ale jakmile soupeř splnil limit 40. tahů, byl smír podepsán.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Novotný - Ciešlak po 11. tahu černého 

Bílý ze zahájení nezískal ani stín výhody.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Novotný - Ciešlak po 17. tahu černého 

V rovné pozici se bílý odhodlal k prapodivnému 18. Jg1, avšak jeho sporného rozhodnutí nebylo možno nijak využít.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Novotný - Ciešlak po 22. tahu bílého 

Zde mohl černý bílého v časové tísni rozhodit tahy 22. - Jd3 nebo Jc3, ani ty by bohužel při přesné hře k velké převaze nevedly, znamenaly ovšem nejlepší praktickou šanci.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Novotný - Ciešlak po 28. tahu bílého 

Po výměně věží nezbylo než vyměnit i dámy a nakonec střelce, a partie tak spěla do remízového přístavu.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Novotný - Ciešlak - závěrečná pozice 

Remízou skončila i partie Beránek – Mezlík. Iniciativa našeho hráče byla spíše v mezích jeho představ a nakonec byl rád za remízu. Následně jsme s Leszkem a Radkem Kulovaným odešli do restaurace, která se nachází přímo v areálu Sportovní haly a sledovali neúspěšné vystoupení našich biatlonistů v Novém Městě na Moravě a dali si ne příliš chutné místní pivo Rebel. Pak postupně přišli Miloš Milostný a Jaroslav Huňáček a oba nahlásili bodový zisk nula. Miloš nedokázal udržet horší věžovou koncovku a Jarda hrál jakýsi Volga gambit obrácenými barvami, kdy obětovaný pěšec v oboustranné časové tísni přestal znamenat lepší pozici a snaha o komplikaci přinesla jen další ztrátu materiálu.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Huňáček - Brodina po 10. tahu bílého 

Jít ve šlépějích Volga gambitu a obětovat pěšce s tempem více, nemůže být principielně špatné rozhodnutí, tady ovšem poněkud vadí dáma na c2, která bude po dobrání pěšce vyhnána s tempem.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Huňáček - Brodina po 17. tahu černého 

Černý svým posledním tahem 17. - Sg4 značně pochybil a bílý se mohl chopit iniciativy po okamžitém 18.Sxe7 Vxe7 19. c5! (nelze 19. - Sxe2 pro 20.cxb6 Dxb6 21. Jc4), ovšem po 18. f3? vše pohřbil. Po dlouhých manévrech a výměnách těžkých figur tak nakonec byla k vidění následující pozice:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Huňáček - Brodina závěr 

Bílý vzdal, vše nakonec rozhodl pěšáček, kterého náš hráč v 10. tahu černému velkoryse daroval.

Již za rozhodného stavu se dohrávala partie na první desce mezi Jany Tesařem a Maškem. Hrála se Sicilská se Sc4 ve druhém tahu, kdy se ve střední hře náš hráč rozhodl sebrat dámu za dvě figury, ovšem ve skutečnosti šlo o figury tři. Průběh partie byl při tomto nestejném materiálu velmi složitý a komplikovaný a v závěru si oba soupeři postavili dámu. V časové tísni však pražský hráč v barvách HB zinkasoval nesprávně dalšího pěšce a dostal se do matové sítě pana soudce Tesaře, který tak upravil konečný výsledek na 5 – 3.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 14. tahu černého 

Ani zde nezískal bílý v přechodu mezi zahájením a střední hrou žádnou výhodu.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 22. tahu bílého 

Tady je onen inkriminovaný okamžik, kdy černý zatoužil po bílé dámě. Ihned vyhrávalo 22. - Jxd3+ 23. Dxd3 Jxc2 + s dalším Jxb4. Přišlo ale 22. - Jxe2, i tak je to ale jednoznačné.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 28. tahu černého 

Situace se poněkud komplikuje. Po správném 29. Jxf3 gxf3 30. Vhf2 je cesta k výhře dlouhá a obtížná. Bílý se však zmýlil a zahrál 29. Vc1? Po Db6 je výhoda černého již rozhodující.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 36. tahu černého 

Černý se při realizaci výhody několikrát spletl. Zde už počítač, pokud by přišlo 37. Sc6 nebo Va3, dokonce upřednostňuje bílého. Po 37. Se1, které následovalo, je to podle mašiny jen rovina. Po 37. - Db5 udělal bílý ale strašlivou hrubici: 38. b3 Vg4 39. Vf3? d3! a černý je opět v sedle.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 46. tahu černého 

Přenesme se o několik tahů dál. Bílý najednou opět žije, všechno mu prostě drží. Houďa píše, že po 47. Vxf4 je to opět rovina. Takový tah člověk z masa a kostí ale zahraje jen nerad. Přišlo tak 47. Je5.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 54. tahu bílého 

I tentokrát jsme přeskočili několik tahů a jaké nás čeká překvapení. Černý se odhodlal dát svoji dámu za věž a figuru bílého a doufá, že to vyhrají jeho pěšci. Jak jen pozici ohodnotit, bílý vyhraje:-)? Po 54. -Vb1? 55. Sf3 asi ano, ale stalo se 55. Sg4.

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 60. tahu bílého 

Teď už je to ale prohrané. K pozici jsme dospěli po 55. - Vxb3 56. Sxe6 Vb4+ 57. Sc4 a5 58. Kf5? a4 59. h5 a3 60. Se6? a přišlo c4!

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 64. tahu černého 

Půvabná pozice, že?

 

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Mašek - Tesař po 69. tahu černého 

A závěr je ještě půvabnější. Bílý vzdal.

Během zpáteční cesty jsem cosi dával do tašky a s hrůzou nahmatal foťák, který po celou dobu zápasu zůstal v mém zavadle a několik fotek jsem tedy pořídil až na závěrečném hodnocení při Bernardu v Centru Lihovar. Že si mě kamarád LC řádně vychutnal, je nabíledni.

 

Jarda Huňáček a tabák

Honza Tesař tentokrát bez tabáku

Hlavně nesmí býti smutno

 

Aktualizováno Úterý, 17 Leden 2012 06:27  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...