Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Žďár nad Sázavou „B“ – ŠK Caissa SPEDQUICK Třebíč „E“ 5½:2½

TJ Žďár nad Sázavou „B“ – ŠK Caissa SPEDQUICK Třebíč „E“ 5½:2½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

V sedmém kole Krajské soutěže jsme se vydali do Žďáru nad Sázavou sehrát utkání s vedoucím celkem soutěže, který dosud neztratil ani bod a byl tak jasným favoritem zápasu.

Nás navíc na poslední chvíli postihla změna v sestavě, když se omluvil Jarda Tenkl. A protože nikdo jiný s autem nebyl k dispozici, musel jsem jet já. Jelikož však jsem volný hráč, nemohli tak nastoupit všichni tři hosté, ale pouze dva. Jitku Košutovou jsme tak bohužel museli nechat doma, místo ní do sestavy naskočil Adam Sukaný.

Po příjezdu na místo jsme však zjistili, že ani domácí nejsou ve zcela nejsilnější sestavě, nastoupili bez svých nejsilnějších hráčů a s pěti náhradníky. Jejich soupiska však disponuje silnými hráči i mimo základní sestavu, takže stále měli papírovou převahu na všech šachovnicích.

výsledky na šachovnicích

Ale samozřejmě jsme se bojovně pustili do zápasu, s tím že uvidíme, co se podaří uhrát. Boj to byl dlouhou dobu vyrovnaný, první výsledky se v zápisu o utkání začaly objevovat až kolem poledne po třech hodinách hry. A začali jsme bodem pro nás! Lukáš Bachan s černými na třetí šachovnici sehrál skvělou partii proti Vladislavu Obůrkovi, získal cenné vítězství a úspěšně se tak vrací do své výborné formy z loňského roku.

Vzápětí se však stav otočil na stranu domácích, když jsme prohráli na sedmé a druhé šachovnici 7. Zdeněk Rosecký – Zbyněk Ševčík, 2. Luboš Petr – Rostislav Štork. Kapitán Zbyněk nastoupil proti novému hráči bez třídy, bez ela, sice se známým šachovým příjmením, ale zda je příbuzný se silnými hráči z Havlíčkova Brodu a Světlé nad Sázavou, nevíme. Šachy však každopádně hrát umí také, jak se o tom Zbyněk přesvědčil.

Já jsem v partii podal velmi špatný výkon. V zavřené sicilské jsem místo rychlého útoku na krále řešil pozici na dámském křídle a to dost nešikovně. Několikrát jsem si naplánoval nějaký manévr, abych po pár tazích zjistil, že na něčem vázne a musím hrát jinak. Moc jsem toho neviděl, mnohé důležité věci v pozici mi unikaly. Když už jsem byl prakticky prohraný, konečně jsem se pustil do útoku na krále. Za cenu oběti figury se mi prorazit podařilo, ale cestu k zakončení jsem nenašel, patrně tam ani nebyla, soupeř to bránil velice dobře. Když můj útok zhasl, neměl již Luboš Petr problém uplatnit materiální převahu a dovést partii k výhře.

pohled od 8. šachovnice

pohled (bohužel proti oknu) od zadních šachovnic 8. Adam Sukaný – Josef Fišar (sledující přední šachovnice, viz další foto), 7. Zdeněk Rosecký – Zbyněk Ševčík

Další prohru zaznamenal na poslední, osmé šachovnici Adam Sukaný, který hrál s bílými proti Josefu Fišarovi st. Adam se ve francouzské nezorientoval dobře, neuklidil však svého krále do bezpečí a zůstal pak bez rošády a se slabým centrálním izolovaným dvojpěšcem. Slabina v pozici, na kterou mohl černý útočit, tak byla jednoznačná, a Josef Fišar st. toho zkušeně využil a zvýšil vedení domácích na 3:1.

Vzápětí však nečekaně snížil Petr Walek, který na první šachovnici hrál s černými proti Adamu Šimonovi. Partii hráli oba pevně a směřovala do jasné remízy. V závěru však v pozici s věží, střelcem a čtyřmi pěšci na každé straně udělal domácí hráč chybu, po které Petr mohl věží sebrat krytého střelce, protože po dobrání by střelcem vyšachoval věž zpět a s figurou navíc zvítězil. Po této ztrátě se soupeř vzdal a stav byl 3:2.

pohled od 1. šachovnice

pohled z opačného konce 1. šachovnice Adam Šimon – Petr Walek, 2. Rostislav Štork – Luboš Petr, 3. Vladislav Obůrka – Lukáš Bachan, přihlíží Josef Fišar st.

Uvedených pět partií skončilo rychle po sobě v rozmezí čtvrthodiny 11:55-12:10. O výsledku se tedy mělo rozhodnout na zbývajících třech deskách, čtvrté až šesté. Bohužel pozice již na zvrat nebyly. Na páté šachovnici Stanislav Kodys – Jaroslav Tellinger byl Jarda pod trvalým tlakem a partii končil v situaci, kdy už toho měl napadeného příliš mnoho a materiální ztráty byly neodvratné. Na šesté Tomáš Košut – Lubomír Bukáček st. měl Tomáš aktivitu, v závěru, který jsem již sledoval, jeho baterie těžkých figur mířila na soupeřova krále, ale prorazit se nepodařilo, soupeř to ubránil a jeho pěšcová převaha rozhodla.

Za stavu 2:5 nabídl Vladimír Benda na čtvrté šachovnici remízu. Jeho soupeř Miloslav Straka stál dost dobře, možná už to bylo i vyhrané. Ale tahali by to ještě dost dlouho a zápas již byl rozhodnut, takže remíza byla přijata. Stačila tak další čtvrthodina a před půl jednou byl zápas ukončen.

4.-6. šachovnice

partie na 4.-6. šachovnici trvaly nejdéle, ale výsledek zápasu již zvrátit nemohly, zprava 4. Vladimír Benda – Miloslav Straka, 5. Stanislav Kodys – Jaroslav Tellinger, 6. Tomáš Košut – Lubomír Bukáček st.

Porážka 2½:5½ s tak silným soupeřem není špatný výsledek, ale musíme připustit, že v průběhu zápasu jsme pomýšleli na více. Partie jsme však sehráli zajímavé, kromě gratulace bodujícím patří i ostatním dík za předvedenou hru.

 

Aktualizováno Úterý, 07 Únor 2012 01:35  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...