Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články SFIALA Gambit Jihlava „A“ – ŠK Caissa SWN Moravia Třebíč „D“ 6½ : 1½

SFIALA Gambit Jihlava „A“ – ŠK Caissa SWN Moravia Třebíč „D“ 6½ : 1½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V devátém kole Krajského přeboru jsme se vydali do Jihlavy na utkání s týmem, který je již skoro jistým vítězem a postupujícím do 2. ligy. Nedělali jsme si iluze, že bychom proti tak silným soupeřům mohli uspět, nastupovali jsme s cílem si dobře zahrát a neodevzdat body zadarmo.

A drželi jsme se docela dobře. Po třech hodinách hry (tedy kolem 13:00 – začínalo se v deset) jsme stále neprohrávali. Dokonce jsme již měli čerstvě zapsanou úvodní remízu, která se podařila Františku Svobodovi, který se na první šachovnici utkal s velmi silným Štěpánem Seidlem. Taková remíza je jistě velkým úspěchem, navíc když je uhraná s černými.

1. šachovnice

1. šachovnice Seidl Š. – Svoboda

Další remízu jsme zaznamenali na osmé šachovnici Zbyněk Ševčík – Jiří Widerlechner. Partii jsem chvíli sledoval, oba udělali malou rošádu a boj se rozhořel na dámském křídle. Připadalo mi, že těžké figury černého spolupracují trochu lépe, ale k dosažení převahy to zřejmě nestačilo a Zbyněk remízu udržel. Také velmi hezký výkon proti silnému hráči a stav 1:1.

8. šachovnice

8. šachovnice Ševčík – Widerlechner

Dále však již domácí připisovali body na konto svého favorizovaného družstva. Na třetí šachovnici David Brychta – Jiří Obršlík měl Jirka těžkou úlohu. S černými hrál proti silnému KM, ale bránil se statečně a definitivně partii ztratil až v časové tísni. Na sedmé šachovnici Pavel Seidl – Albert Sukaný si Berťa, který se v poslední době věnuje především florbalu a šachy hraje jen sporadicky, po delší době opět zkusil soutěžní partii. Tentokrát bohužel zaplatil daň nerozehranosti, nepovedlo se mu zahájení a již od začátku stál velice špatně. Takže 3:1 pro domácí.

3. šachovnice

3. šachovnice Brychta D. – Obršlík

7. šachovnice

7. šachovnice Seidl P. – Sukaný Al.

Vzápětí další cenná remíza na páté šachovnici Tomáš Mouryc – Vladimír Benda. Vladimírův soupeř v letošní sezóně zapisuje především remízy, ale pořád je to hráč s elem okolo 2000, takže udržet s ním remízu, navíc černými, vyžaduje velmi dobrý výkon. Ten Vladimír podal a vylepšil tak skóre na 3½:1½.

4.-6. šachovnice

od okna 4. šachovnice Bazala – Škoda, 5. Mouryc – Benda a 6. Bachan – Seidl A.

To však bylo na straně našeho bodového zisku vše. Dohrávaly se tři partie, já a Vladimír Bazala jsme se pokoušeli zachránit remízu s pěšcem méně, Lukáš Bachan měl sice koncovku materiálně vyrovnanou, ale s horší pěšcovou strukturou. Úspěšný nebyl nikdo z nás, všechny tři zbývající body skončily na straně domácích.

Nejdříve jsem prohrál já na druhé šachovnici Rostislav Štork – Roman Vincze. Prohra proti silnému hráči, ale i tak mě dost mrzí. Hráli jsme výměnnou francouzskou, která vedla k vyrovnané, poměrně přehledné pozici, takže jsem si dělal dost naděje, že bych remizovat mohl. Pak se mi však pozice zvolna přestávala líbit, tak jsem vymyslel aktivní postup s cílem toho co nejvíce vyměnit a situaci zjednodušit. Spočítal jsem to „dobře“, dokonce jsme i dospěli do pozice, kterou jsem očekával. Ale v ní jsem měl o pěšce méně, na což jsem při propočtu poněkud zapomněl. Tím jsem přišel o možnost chodit do výměn a soupeř s výrazně lepším časem zkušeně zesiloval svůj tlak, až se pár tahů před časovou kontrolou moje pozice sesypala. Tedy u partie jsem byl přesvědčen, že se sesypala. Ale přitom tři tahy před koncem to soupeř nezahrál přesně a já měl remízovou možnost, kterou jsem však s posledními minutami na hodinách neviděl. Takže opravdu nepovedená partie.

2. šachovnice

můj soupeř na 2. šachovnici Rostislav Štork – Roman Vincze

Na čtvrté šachovnici Vladimír Bazala – Martin Škoda měl v závěru Vladimír dva pěšce proti třem černým s jednou lehkou figurou na každé straně. Variant, jak to černý mohl pokazit a nějak nešikovně vyměnit a nechat Vladimíra obětovat jezdce za zbývající pěšce, bylo mnoho, ale domácí hráč to sehrál dokonale, do žádné remízové varianty nespadl a jednoho ze svých pěšců dotlačil do dámy.

Na šesté šachovnici Antonín Seidl – Lukáš Bachan byl Lukáš k úspěchu, kterým by remíza jistě byla, docela blízko. Pěšcová struktura poněkud horší, ale s dvojicí střelců na každé straně se to držet dalo. V časové tísni však Lukáš bělopolné střelce nešikovně vyměnil a pak už možnosti bílého byly velmi nepříjemné a nebezpečné, asi už to udržet nešlo. Ale i tak velmi hezký výkon proti silnému hráči, který musel předvést hodně ze svých schopností, aby Lukáše porazil a prodloužil tak svoji neuvěřitelnou sérii v Krajském přeboru na osm bodů z osmi partií.

Celkový výsledek 6½:1½ je jednoznačný a svědčí o jasné převaze domácích. Ale náš výkon nebyl špatný, favoritům jsme kladli důstojný odpor, všem hráčům děkuji za zajímavé partie a s nadějí očekávám poslední kolo 1. dubna 2012, kdy se utkáme s Humpolcem. V následujícím desátém kole 18. března 2012 má Caissa D volno.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Pondělí, 05 Březen 2012 06:00  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...