Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" - TJ Žďár nad Sázavou "A" 2 : 6

ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" - TJ Žďár nad Sázavou "A" 2 : 6

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V neděli se nevděčné role vedoucího třebíčského "Céčka" namísto Vládi Uhra, který pískal volejbal, ujal Mirek Michálek, a tak jsem mohl dorazit až těsně před utkáním. Není nadto, když člověk zasedne k šachovnici jen tak, netíží ho starosti kapitána a nemusí se handrkovat s ostatními, aby se vůbec nastoupilo komplet. Tento problém se "C" družstva ovšem exaktně netýká.

Výsledky partií

Protože jsem měl jako obvykle co dělat sám se sebou, berte, prosím, následující komentář s rezervou. Soupeři ze Žďáru měli na každé šachovnici výraznou ratingovou převahu a na konečném výsledku se to bohužel odrazilo. Jejich kapitánovi Pavlovi Večeřovi bych rád poděkoval za zaslání fotografíí a možnost jejich publikování na našich stránkách.

Tuším, že jako první skončil Standa Mezlík. Partie se rýsovala zajímavě, hrál se dámský gambit s výměnou černopolného střelce na f6 s dalším Dc2 a velkou rošádou. Bohužel útok černého se ukázal být rychlejším.

Pohled na soupeře

Z roviny nevybočil duel mezi Jaromírem Pavlišem a Jardou Huňáčkem, který proti systému 1.d4 2.Jf3 3.Sg5 postavil královskou indickou, a tak byla zaknihována remíza.

Podobné to bylo i v mé partii. Ze zahájení vznikla tato pozice:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Ciešlak - Bukáček po 11. tahu černého 

Po několika mých drobných nepřesnostech se mi zdálo, že půjdu do horší koncovky, ale nic průkazného tam za černého nebylo. Situace zachycená na diagramu níže je už tupá remíza.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ciešlak - Bukáček po 31. tahu černého 

Hrubě se nepovedlo zahájení Romanovi Bradáčovi, který podlehl zřejmě už neodrazitelnému útoku Vlastimila Siebenburgera.

Třebíčské šachovnice 1. - 4.

Cennou remízu vybojoval Honza Tesař, jenž se utkal s Pavlem Večeřou. Hrál se scheveningen s obrácenými barvami, bílý sice měl  pěšce navíc, ovšem černému hrály figury znamenitě, takže patrně spravedlivá dělba bodů.

Půlbod vyvzdoroval proti Jaroslavu Celému také Miloš Milostný. K vidění byla španělská, bližší podrobnosti však neznám.

Cennou remízu udžel Miloš Milostný

Na poslední desce prohrál Jaroslav Tenkl klasickou chybou, když vzal dámou na b2, která poté neměla ústup a musela být odevzdána za věž.

Poslední partie utkání

Jako poslední končil střet mezi Miroslavem Michálkem a Josefem Fišarem. Hrála se Skandinávská, méně hraná varianta s ústupem dámy na d6. V zahájení soupeř udělal poziční chybu a bílý získal lepší pozici s dvojicí střelců. Po zápletkách ve střední hře se náš hráč bohužel dostal do časové tísně a v rozhodujícím momentu ztratil důležitého pěšce. Po přechodu do věžovky, kde měl Mirek pěšce méně, se po nepřesnostech soupeře materiál vyrovnal. Bílý však prohrál na špatně postaveného krále (oba soupeři by stavěli dámu, avšak bílý by posléze dostal mat).

Soupeřům gratulujeme k vysokému vítězství i dočasnému prvnímu místu v tabulce, byť je velmi pravděpodobné, že jim postup do II. ligy vyfoukne jihlavský konkurent.

Tabulka soutěže

Aktualizováno Úterý, 20 Březen 2012 16:21  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...