Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou "A" - ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" 4 : 4 aneb pěkné zakončení

ŠK Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou "A" - ŠK Caissa TRIATEX Třebíč "C" 4 : 4 aneb pěkné zakončení

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Aprílová neděle (1. dubna!) a cesta do Světlé nad Sázavou. Začátek posunut až na 10:00 hodin, což zejména hosté kvitovali s povděkem. A protože ani jednomu družstvu už o nic nešlo, bylo si možno šachy opravdu užít. Nerozhodný výsledek by sice mohl navozovat dojem, že žádnému z aktérů se v posledním kole příliš bojovat nechtělo, ale vzhledem k rezultativním duelům i délce utkání je pravý opak pravdou (to konstatuji jen kvůli případným rýpalům, kterých se mezi šachisty nachází – v poslední době mi to tak alespoň přijde – opravdu nemalé množství:-)).

 

Výsledky partií

Hrací místnost, situovanou do nově postaveného sportovního centra Pěšinky, kde se ukrývá i hokejová ledová plocha, jsme našli bez problémů, včetně Miloše Milostného:-), který přijel samostatně vlakem. Vlídné prostředí, do něhož jsme vstoupili, jen dokreslovalo slunečný překrásný den. Světelští měli naaranžováno vše do nejmenšího detailu, například očíslovanými stoly (šachovnice) se jmény (cedulkami) domácích hráčů počínaje a občerstvením konče.

Celkový pohled do hrací místnosti

Ještě nevybalené poháry

Vzhledem k tomu, že chyběli kapitán Vláďa Uher i jeho zástupce Mirek Michálek, ujal se dobrovolně:-) řízení třebíčského mužstva Honza Tesař. Právě jemu jsem jako správný družstevník:-) přišel disciplinovaně oznámit, že mi protivník nabídl remízu (po 10. tahu). Honza pokčil rameny a konstatoval, ať činím, jak uznám za vhodné, tak jsem tedy smír přijal.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Ciešlak - Fiala po 10. tahu černého 

A dobře jsem udělal. Ze soupeře Zdeňka Fialy se vyklubal příjemný společník, s nímž jsem v místním bufetu okusil točené pivo mé oblíbené značky, a ukázalo se, že na spoustu šachových i nešachových věcí máme podobný názor. Občas jsem odběhl do hrací místnosti, abych zkušeným okem:-) zhodnotil ostatní partie a zase se vrátil zpět a pokračoval v hovoru. Zakrátko ale Zdeněk musel odejít, neboť jej čekalo ještě doladění daňového přiznání, pro jehož odevzdání bylo nejzazším termínem nastávající pondělí (kdybych byl býval věděl, že na soupeře čekají pracovní úkoly, v partii bych určitě pokračoval a nevyvázl by tak lacino:-)). Postupně se pak do občerstovací místnosti začali trousit naši hráči, kteří mě informovali o průběhu utkání, a tak z toho, co jsem viděl a hlavně slyšel mohu ve stručnosti referovat.

Pohled na 1. - 4. šachovnici

Na první desce udělal černými už v zahájení chybu Honza Tesař – hrála se Alapinova sicilka, černý dal e6, nepřešlo však do klasické Francie, ale blokovaného centra d4, c3, d5, c4, po bílého b3 ovšem bylo k vidění b5?, načež klasická odpověď a4! se ukázala jako rozhodující. Černý sice zkoušel taktické šejdy, nakonec ale materiál přišel ke slovu (lépe řečeno rozhodly strategické faktory).

Pohled na 5. - 8. šachovnici

K partii Miloše Milostného mohu říct pouze to, že na stole byla skotská hra, nic dalšího mi není známo. Miloš ovšem zavěsil!:-)

Miloš Milostný a Standa Mezlík

Standa Mezlík stál bílými podle mého soudu lépe (královská indická – bajonet) a dlouho tlačil na slabinu d6 (bílý jezdec proti černopolnému střelci), pak se ovšem hra otevřela a 0:1.

Jardovi Huňáčkovi nesmíte proti francouzské zvolit výměnnou variantu, v tomto ohledu je totiž nekompromisní jako Korčnoj. Udělá velkou rošádu a ztříská vás:-).

Soupeřka Radomíra Kulovaného

Radomír Kulovaný přešel ze zahájení do rovné čtyřvěžovky, partie tedy skočila spravedlivě dělbou bodů.

Výborně si vedl černými Alois Pokorný. Získal aktivitu na dámském křídle, kde sebral i materiál a soupeřčiny pseudoútočné hrozby lehce odrazil.

Spokojený Alois Pokorný

Jarda Tenkl sám přiznal, že to sehrál strašně, další informace mi nejsou známy.

Jarda Tenkl ovšem příliš spokojen nebyl

Nakonec tedy 4 : 4. Krásná neděle, příjemné prostředí, milí lidé. Je vůbec možno lépe zakončit sezónu? Tu mi jako celek ovšem hodnotit nepřísluší. Od toho jsou povolanější:-). A na samotný závěř míři gratulace do Jihlavy (Gambit "A"), které se podařilo postoupit do II. ligy.


  

Závěrečná tabulka

 

 

 

 

 

Aktualizováno Úterý, 03 Duben 2012 20:53  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...