Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Advokát Chess Open Bratislava 2012

Advokát Chess Open Bratislava 2012

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Ve dnech 27. a 28. dubna uspořádala Slovenská advokátní komora a Nadace slovenské advokacie ve spolupráci s Šachovým klubem Slovan Bratislava již V. ročník mezinárodního šachového turnaje Advokát Chess Open. Turnaje se mohou zúčastnit kromě advokátů i soudci, notáři, prokurátoři, exekutoři, advokátní koncipienti, podnikoví právníci a studenti právnických fakult.

Turnaj byl sehrán Švýcarským systém na 9 kol, tempem 15 minut na celou partii. Náš klub jako tradičně reprezentovala dvojice notář Miroslav Michálek a soudce Jan Tesař. Protože prezentace končila úderem 14.00 hodiny, vyjeli jsme z Třebíče již po 10.00 hodině, neboť jsme našeho anglického buldoka museli předat do psího hotelu v Kynologickém centru Rolfštejn ve Slavěticích. Na dálnici jsme se tedy napojili až za Tetčicemi a pokračovali přes Brno na Bratislavu. Společnost nám dělali moje manželka Ivana a maminka Jana Tesaře, paní Vlasta. Ta mi v autě sdělila, že za dobu co její syn hraje šachy, tedy asi 40 let, jej na vlastní oči nikdy neviděla hrát turnajovou partii! No, všechno je jednou poprvé... Po krátké zastávce za účelem natankování a zakoupení slovenské dálniční známky jsme těsně po poledni dorazili do hlavního města našich sousedů. Ubytovaní jsme měli zajištěno v hotelu Perugia s samém centru Bratislavy.

Po krátkém odpočinku jsme se s panem Jendou vydali do budovy Slovenské advokátní komory - místa konání turnaje a dámy na prohlídku Bratislavy spojenou s nezbytnými nákupy. První hrací den byla na programu čtyři kola, která mě přinesla zisk 2,5 bodu a Honza měl o půl bodu méně. V 18.00 hodin jsme se pak společně sešli na recepci s malým občerstvením a poté se vydali hledat nějakou dobrou hospůdku. Tu jsme objevili na náměstí proti hotelu Carleton a protože i večer bylo stále příjemně teplo, zvolili jsme posezení na venkovní zahrádce. Zatímco já s manželkou jsme zahájili Zlatým bažantem, Honza zvolil české Krušovice a paní Vlasta si dala kávu a minerálku. Protože bažant byl pouze "desítka" záhy jsme s manželkou přešli na silnější a chutnější Heineken, aniž jsme tušili, jaké překvapení bude následovat. Během chvilky se objevili dvě sličné hostesky, oblečené v černých minišatech s logem pivovaru s tím, že pokud správně odpovíme v testu všech 12 otázek, týkajících se piva Heineken, budeme zařazeni do slosování o lístky na finále letošního ročníku Champions League, kde je pivovar jedním ze sponzorů. Společnými silami jsme záludné otázky zvládli a kromě zařazení do slosování jsem byl vyfocen u makety fotbalové branky uvnitř restaurace, na což zbytek osazenstva stolu reagoval huronským smíchem. Nic zlého netuše si k nám za chvíli přisedli manželé Navrátilovi z Brna (Jiří je advokát, můj spolužák s fakulty a rovněž účastník turnaje), a protože si objednali pivo stejné značky, absolvovali jsme celou akci ještě jedenkrát.

Před půlnocí jsme se vydali na cestu k našemu hotelu, a protože i zde byla zahrádka plná hostů, zakončili jsme příjemný večer ještě jedním Zlatým bažantem.

Naštěstí druhý den ráno se zahajovalo až v 9.30, takže do druhého turnajového dne jsme nastoupili odpočatí a svěží. Já jsem druhý den připsal další 3 body, kolega Tesař ještě o půl bodu více, takže v konečném součtu jsme oba zaknihovali 5 bodů a obsadili 16-17., resp. 18. místo. Zatímco Jenda svůj výkon považuje za mírně podprůměrný, já jsem poměrně spokojený, neboť jsem prohrál pouze s výrazně silnějšími hráči, a to s pozdějším vítězem FM Petényim (2359), FM Klemaničem (2194) a KM Vaňkem (2205). Putovní pohár a finanční cenu 400,- EUR si odnesl FM Tamás Petényi (2359) z Dunajské Stredy - 7,5 bodu, před GM Igorem Stohlem (2524) z Bratislavy - 7 bodů a třetí skončil KM Mario Castiglione (2282) z Bratislavy, rovněž 7 bodů. Ten převzal zároveň cenu pro nejlépe umístěného advokáta.

Konečné výsledky ze serveru chessresults naleznete zde.

autor článku před zahájením turnaje

a jeho manželka Ivana...


náš přítel Jiří Navrátil v zajetí hostesek


dobře se bavil jak Honza Tesař, tak jeho maminka


zleva Jiří Navrátil, Jan Tesař a Miroslav Michálek


zajímavá partie GM Štohl - KM Tesař


méně zajímavá partie FM Klemanič - Michálek

závěrečné foto účastníků turnaje

Aktualizováno Pondělí, 30 Duben 2012 17:44  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...