Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články OPEN Teplice 2012 aneb prokletá devítka

OPEN Teplice 2012 aneb prokletá devítka

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

V Teplicích jsem byl už loni. Letos jsem váhal, jestli mám jet, nakonec jsem se rozhodl asi 2 týdny před turnajem, že pojedu. Turnaj začínal v sobotu 16.6. S Karlem Kratochvílem (nejsme příbuzní) jsem se dohodli, že pojedeme z Brna vlakem v sobotu ráno. Překvapilo nás, že vlakové nádraží bylo plné, ale po chvíli nás napadlo, že lidi jedou do Polska na fotbal. Příjemná a klidná cesta trvala asi 4 hodiny. Ubytování jsme byli asi 10 minut od hrací místnosti. Já s Lukášem Vlasákem a Štěpánem Seidlem. Karel s Jirkou Adámkem a Richardem Kudlou, dá se říct stejně jako vloni, jen navíc přibyl Richard.

Turnaj se hrál na 9 kol. Klasickým ligovým tempem 90minut/40+30minut do konce a 30s/tah od 1.tahu. Bylo zavedeno sofijské pravidlo zákaz remízy do 30.tahu. Každé kolo začínalo v 16:00. Doufal jsem, že první kolo bude v pohodě, ale nebylo. Vzal jsem sice pěšce, ale soupeř měl kompenzaci, tak jsem musel přejít do koncovky s pěšcem méně, naštěstí mi soupeř dal figuru. V celém prvním kole byla pouze jedna remíza. A dvě překvapení. V druhém kole jsem hrál velmi komplikovanou pozici, soupeře jsem vyšejdil v časovce. Lukáš porazil Richarda. A Štěpán prohrál na deváté šachovnici s GM Womackou, se kterým jsem vloni v druhém kole remizoval. V třetím kole jsem hrál na devítce s neoblíbeným soupeřem s IM Hausnerem. Na něj se nedá připravit, protože hraje všechno. Zahrál mi riskantní variantu v Najdorfovi, ale risk se mu vyplatil. Spadl jsem do léčky, ale asi po 6.kole mi řekl, že i potom jsem to mohl zremizovat. Lukáš prohrál s GM Borosem. Štěpán překvapivě prohrál s Kotrbou,. Potom jsme celý turnaj poslouchali, jak je blbý prohrát třetí kolo.Smůlu ve třetím kole měl Jirka, který zůstal jako poslední nasazený s dvěma body a hrál s nějakým překvapením turnaje elo 1700.

Před čtvrtým kolem jsme koukali na druhý díl druhé série Sherlocka Holmese, nestihli jsme se dodívat na posledních 15minut, tak jsem se bál, že budu přemýšlet jak to skončí a nebudu se soustředit. Naštěstí jsme se soupeřem hráli hroznou divočinu, kde černý  (já) obětovává dvě figury za vývin. Varianta v době počítačů je korektní,ale nebyl jsem na ni připraven,musel jsem si vzpomínat, vzpomněl jsem si a vyhrál jsem. Lukáš remizoval s Krummem. Štěpán už bez problému vyhrál. Večer jsme dodívali Sherlocka a musíme čekat do ledna na další díly. V pátém  kole jsem hrál na devátém stole s IM Doležalem. Hrála se skandinávská, ve které jsem stál celou partii lépe. V časovce jsem to trošku zkazil a dal jsme černému prostor ke hře. Po časovce jsem nenašel celkem jednoduché opakování tahů. A během tří tahů jsem prohrál. Lukáš i Štěpán v pohodě vyhráli. Další den už mělo být menší teplo, tak jsme zamluvili ještě se sestrami Olšarovými kurt na beachvolejbal, že si půjdeme zahrát. V noci byla strašná bouřka, přesto jsem šli. Hrálo nás jen šest (já, Lukáš, Štěpán, Richard, Jirka, Karolína). Písek byl mokrý. Ale pobavili jsem se a to bylo hlavní a na další den jsem si kurt zamluvili znova. V šestém kole jsem hrál další zajímavé Benoni. Hodně zajímavá byla časovka, kde jsem málem dostal mat, ale ubránil jsem se. A soupeř mi nechal figuru. Lukáš prohrál s IM Hausherem na devátém stole. Štěpán se štěstím vyhrál. Karolína měla poraženého GM Womacku, ale přehlídla taktiku a proto jen remizovala. Další den písek už byl suchý a tak se hrálo líp. Navíc jsme přemluvili Terku a bylo nás sedm. Nakonec jsem nehráli hodinu,ale dvě. V Pardubicích jdeme znova.

V sedmém kole jsme hrál s Cyrilem Ponížilem vlítl jsem do varianty, kterou Cyril znal o 7 tahů víc. Já šel dát nekompromisně mat a taky jsem ho dal, v analýze jsme obranu našli. Hráli se dvě derby Richard porazil Karla a Štěpán remizoval s Kájou. Lukáše jen remizoval. Los osmého kole nebyl moc příjemný. Hrál jsem na prokletém devátém stole s Tadeášem Kriebelem. Připravil jsem si variantu urychleného draka. V partii jsme měl pocit že jsem nevyrovnal, když bych vyrovnat měl. Poté jsem nastavil jedním tahem kvalitu. Tadeáš se ale po časovce osudně zmýlil a musel dávat věčný šach. Prokletá šachovnice prolomena. Štěpán remizoval s třebíčským cizincem z minulé sezóny Kantorikem. Jestliže los osmého kola nebyl moc příjemný, tak los devátého kola byl ještě horší. Hrál jsme s Jirkou. Vloni jsem poslední kolo hrál s Lukášem. Pozice byla celou dobu rovná, normálně bych nabídl remis tak v desátém tahu, ale musel jsem počkat do třicátého.

Nakonec výsledné 17.místo a +20 bodů do ela. Turnaj se povedl jak po šachové stránce, tak po nešachové. Výsledky zde. Fotky na stránkách pořadatelů.

FM Josef Kratochvíl
Aktualizováno Sobota, 30 Červen 2012 19:05  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...