Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – Vinohrady Brno 4,5 : 3,5 aneb drama až do konce

Caissa Pivovar Dalešice – Vinohrady Brno 4,5 : 3,5 aneb drama až do konce

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Protože jsme se po předchozích nevalných výkonech ocitli již pod čarou ponoru v sestupovém pásmu, byl přímý domácí střet s ještě hůře postiženými Vinohrady Brno dvojnásob důležitý. Nakonec se povinné tři body získat podařilo, ale byla to fuška.

Přitom úvodní fáze zápasu se nečekaně vydařila. Na první šachovnici Petr Buchníček - Tomáš Mudra se černému zahájení opravdu nepovedlo, dostal v sicilské s 2.c3 již v šestém tahu korektní Sxf7, ztratil bez jakékoli kompenzace dva pěšce a po dalších ztrátách materiálu musel vzdát. Protože se pak příznivě vyvíjely i další partie, zejména Martinova a moje, dostali Roman i Slávek na šesté a sedmé šachovnici v partiích Roman Bradáč - Adam Páral a Vladislav Sládek - Vítězslav Novák po skončení zahájení ve zhruba rovných pozicích souhlas s přijetím nabídek remíz.

Dosavadní idyla se ale začala komplikovat. Na čtyřce si Petr Walek černými proti Miroslavu Lamserovi ve variantě čtyř pěšců ve vyrovnané poziici vzal otráveného pěšce na e4, dostal se pod útok na královském křídle a po další chybě v obraně se musel vzdát. Naštěstí nás ještě do kontroly stihnul vrátit do vedení Martin Lednický. Bílými Martina Hoška ve skandinávské z vyrovnané pozice postupně přehrál, získal materiál a spolehlivě jej uplatnil k výhře. Po kontrole jsme tak vedli 3:2, nicméně výsledek byl stále na vážkách.

Na druhé šachovnici se v partii Josef Hladík - Martin Bednář odehrála dlouhá poziční bitva při zablokovaných pěšcových řetězcích, která po vyčerpání možností obou stran skončila zaslouženou remízou. Na poslední desce Varga Marian - Leszek Ciešlak použil Leszek opět svoji oblíbenou francouzskou, která mu byla již vícekrát přáteli nedoporučena, a opět pozice v zahájení za moc nestála. Pak však bílý přehlédl, že kvůli vazbě na diagonále g1 - a7 ztrácí po Sxh3 pěšce, došlo k výměně dalších figur a po kontrole uplatňoval Leszek pěšce navíc při věži a stejnobarevných střelcích. Nebylo to technicky jednoduché,navíc po nepřesnosti materiální převahu ztratil a vzniklá pěšcová koncovka byla již zcela remízová.

Rozhodovali tak na pětce duel Jan Tesař - Tomáš Lamser. Původní královská indická přešla do pozic Benoni, které černý nezvládl, a mohl jsem kolem 25. tahu partii několika způsoby celkem jednoduše vyhrát. Bohužel jsem hrubou chybou a další nepřesností výhodu vypustil a po kontrole již musel bojovat o remízu. Po oboustranných nepřesnostech jsme nakonec skončili v koncovce jezdec a pěšec g proti střelci a pěšcích f,g, kterou sice mohl hrát na výhru pouze černý, nicméně objektivně byla remízová. To nakonec musel po asi 40 tazích uznat i soupeř a po 103 tazích a více než 5,5 hod. byl i v této partii uzavřen smír. Takže jsme nakonec utrápili nejtěsnější výhru, z pásma sestupu aktuálně unikli a musíme se zvláště někteří příště polepšit.

Tabulku možno rozkliknout zde.

 

 

Aktualizováno Středa, 28 Leden 2015 12:26  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...