Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Zlín B - Caissa Pivovar Dalešice 2 : 6 aneb Crash on the road

Zlín B - Caissa Pivovar Dalešice 2 : 6 aneb Crash on the road

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V sedmém kole 2. ligy E nás čekala nejdelší cesta soutěže do Zlína na duel s tamním béčkem k důležitému zápasu v boji o záchranu. Počasí odpovídalo datu a bylo opravdu hnusně, naštěstí máme zkušené řidiče, kteří si s nástrahami trati poradili.

Kupodivu na rozmary počasí doplatili domácí. Na šestou šachovnici napsali nepřítomného Miroslava Beneše a byl jsem jako jeho soupeř ujištěn, že za chvíli přijede. Když do konce hodinové čekací doby zbývalo asi 15 minut a soupeř nikde, začalo to být domácím divné a s naším souhlasem jej začali shánět telefonem. Dozvěděli se, že se stal účastníkem dopravní nehody před Zlínem, právě ji řeší s policisty a časový limit nestihne. Takže jsem ač nerad vyhrál kontumačně, soupeři se naštěstí na zdraví nic nestalo.

Jako první hraná skončila na poslední šachovnici partie Luboš Svíženský - Miroslav Veselý. V zablokované zhruba rovné pozici vzniklé z královské indické při příznivě se vyvíjejícím stavu zápasu nabídl Luboš remízu a nabídka byla akceptována. Ohromnou formu letos chytil Petr Buchníček. Tentokrát se jeho obětí stal na první šachovnici elově silnější Jakub Roubalík. Petr hrající černými dle vlastních slov nalezl při asi půlhodinové přípravě ráno díru v repertoáru soupeře a po 1.d4 f5 2. Sg5 zahrál d5. Vznikla pozice opticky vypadající za černého podivně, nicméně měla v sobě obrovskou dynamiku, kterou soupeř podcenil a už někde kolem 18. tahu se mohl s klidným svědomím vzdát. Učinil tak o sedm tahů později. 2,5 : 0,5.

Rovněž na dvojce v partii Jaromír Bednář - Jiří Hodovský přehrál Jaromír soupeře již v zahájení. Ve hře čtyř jezdců ztratil černý v zahájení cenná tempa, pro vazbu na e sloupci se nedostal k rošádě a po ztrátě materiálu musel kapitulovat. Do časové kontroly skončila ještě partie na třetí desce Pavel Slovák - Eva Kulovaná. Hrál se Caro-kan s pro tyto pozice typickou poziční přetahovanou, která vyústila v zaslouženou remízu. Po kontrole jsme tak vedli 4:1 a ve všech zbývajících partiích stáli lépe.

Zápasové vítězství dovršil Martin na čtyřce v partii Martin Lednický - Rostislav Svoboda. Ve francouzské s 2.d3 soupeře postupně pozičně přehrál, získal pěšce a po výměně všech lehkých figur rozhodl pěšcovým průlomem na královském křídle spojeným s vniknutím dámy a věží k soupeřovu králi. 5 : 1.

Zbývající partie na pětce a sedmičce Ludovít Balážec - Petr Walek a Miroslav Kocián - Roman Bradáč měly společné, že Petr i Roman měli sice po kontrole pěšce navíc, nicméně oba soupeři měli za materiál určitou kompenzaci. Vzhledem ke stavu zápasu nebyli naši hráči nuceni pozice lámat a obě partie proto byly dány za remízu. Výhrou jsme se tak posunuli z pásma sestupu do horní poloviny tabulky. K definitivní záchraně by již měla stačit jediná výhra, o kterou se pokusíme již v příštím zápasu doma s Prušánkami ohroženými sestupem.

Tabulka zde.


 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...