Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Žďár nad Sázavou B 4 : 4 aneb zasloužená plichta

Caissa Třebíč B – Žďár nad Sázavou B 4 : 4 aneb zasloužená plichta

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V šestém kole jsme doma přivítali zálohu Ždáru nad Sázavou. Byli jsme velmi namlsáni, jelikož jsme předchozí dvě utkání vyhráli a náš soupeř byl hratelný. Vepředu byl velmi silný, avšak vzadu jsme měli elovou převahu. Nabízelo se tak přitlačit zejména na zadních deskách.

První skončil Vladimír. Partie Fišar senior – Bazala byla velmi zajímavá a oboustranně velmi ostrá. Když už se měl na šachovnici objevit ten pravý oheň, ani jeden ze soupeřů nechtěl riskovat a partie skončila remízou. Nedařilo se dnes Standovi v partii se zkušeným Lubošem Petrem. Rozehrána byla královská indická s opačnými rošádami a soupeř byl na dámském křídle prozaicky rychlejší. Standův král dostává smrtelnou ránu my prohráváme 0,5 : 1,5.

Další remízu přidává Jarda Huňáček. S Jelínkem dospějí do nestejných střelců a pozice je tudíž tupá. Další partii však prohrává Jenda Tesař. V Sicilské obětuje kvalitu, má dvojku střelců, přičemž jeden ze střelců ordinuje na diagonále a8 – h1 a nemá oponenta. Bohužel však prováhá okamžik, kdy může převzít aktivitu a soupeř ho nemilosrdně potrestá. Stav 1-3 a naše akcie jsou proklatě nízko.

K obratu zavelí Leszek. Vrací se do svého mládí a bílými vytahuje Sicilku proti KM Celému. Soupeř působí poněkud nervózně a když partie při opačných rošádách dospěje kolem 25. tahu do šílené časovky, soupeř se splete první a Leszek nemilosrdně vrací naději do našich řad. Zakrátko nato remízuje i Lukáš Bachan černými v partii se Strakou. Na pořadu Grünfeld, který po výměnách figur dospěje do totálně ploché remízy. 2,5 : 3,5 a vypadá, že utkání už nevyhrajeme.

Ve velkém stylu hraje dnes náš lídr. Za soupeře má známého experimentátora Vašuta. Partii jsem neměl čas moc sledovat, ale myslím, že se hrála Francie, Standa získal figuru za dvě pěšce a ve velmi nepřehledné a dynamické pozici výhodu realizuje a vyrovnává stav utkání. Poslední dohrávám já. Se zkušeným Obůrkou hrajeme Panova, mám černé figury a ze zahájení se mi podaří získat výhodu. Soupeř dvakrát nabízí remízu , ale vzhledem k tomu, že poslední dvě desky daly za remis, musím hrát na výhru. Jak to tak bývá, při lámání pozic se dostaví chyba a tu činím i já a ztrácím pěšce. Pozice je i tak remis, ale nemám trpělivost tahat dlouho a tak pozici převádím do střelcové koncovky, která je podle mého uvážení také remis a motor mi dává zapravdu. Dopustím se však dvou chyb a stojím na prohru, což by znamenalo i ztrátu celého utkání. Soupeř mi však umožní pozici zachránit, když obětuju střelce za pěšce a králem obsadím falešný roh. Výsledek je tak zasloužený 4 – 4 . V příštím kole zajíždíme k favoritu celého přeboru, do Světlé. A jistě poteče krev.

Tabulka je zde.

Aktualizováno Čtvrtek, 19 Únor 2015 21:44  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...