Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – Podlužan Prušánky 5,5 : 2,5 aneb souboj pivovarů

Caissa Pivovar Dalešice – Podlužan Prušánky 5,5 : 2,5 aneb souboj pivovarů

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

V 8. kole 2. ligy E přivítalo áčko sestupem ohrožený Podlužan Prušánky a jednalo se proto v boji o záchranu o zápas významný dvojnásobně. Utkání mělo pikantní nádech, jelikož i náš soupeř hraje v soutěži s podporou pivovaru Podlužan. A jaké pivo se ukázalo býti lepší ? Ano, samozřejmě dalešické pivo, nad nějž lepší není.

Den blbec byla neděle zejména pro hosty. Nejprve přijeli o asi 20 minut později, neboť hledali v Brně svého hráče Jiřího Marka, který měl nastoupit na 6. šachovnici proti Leszkovi Ciešlakovi. Hledání bylo marné, nastoupili proto v sedmi s časovým deficitem a Leszek vyhrál kontumačně. O první vzruch v dosud fádním zápasu se postaral mobilní telefon, který se po asi 1,5 hod. od zahájení začal hlasitě ozývat z prostoru věšáku. Nastala chvíle napjatého ticha a nejistoty, neboť na věšáku měli svršky hráči obou družstev. Po chvíli se k vlastnictví proradného přístroje přiznal, ač jistě nerad, hostující Jakub Uřičář hrající na dvojce s Petrem Walkem. Lehce vedeme 2 - 0.

Druhá bezpracná výhra nastolila komfortní stav, ve kterém na zbývajících deskách stačily remízy a nikdo již nebyl nucen hrát násilně na výhru. Situace využili k akceptování remízových nabídek Eva a Luboš na první a poslední šachovnici v partiích Eva Kulovaná - Andrej Gaša a Vladan Předínský - Luboš Svíženský. Partie měly 15 resp. 16 tahů a nikterak nevybočily z rovnováhy. O něco bojovnější byla na čtyřce partie Pavel Balšínek - Roman Bradáč. Roman černými v sicilské zručně eliminoval veškeré aktivity soupeře a ve výsledné pozici stál již mírně lépe, vzhledem ke stavu zápasu však i on přijal remízovou nabídku. Výhru pojistil Slávek na 5. šachovnici v partii Vladislav Sládek - Josef Mayer. V Pircově se hrála zajímavá varianta s rychlým postupem h pěšce. Slávek vyšel ze zahájení s převahou, kterou vypustil, a soupeř se dostal k nebezpečné iniciativě. Poslední chybu však udělal soupeř neuváženou výměnou svého silného střelce za jezdce, k útoku se dostal Slávek, vytáhl soupeřova krále pod mat až na e5 a zaznamenal rozhodující bod. 4,5 - 1,5 a záchrana v soutěži.

O své partii se mi nechce moc psát, v této sezoně mi to prostě nejde. Nejprve jsem na trojce v partii Jan Tesař - Stanislav Slánec zcela zkazil lepší pozici v zahájení a poté, co jsem se z problémů po soupeřově nepřesnosti jakžtakž dostal a vznikla strategicky i takticky zajímavá pozice hodnocená počítačem na čistou nulu, jsem spáchal hrubku, ztratil materiál a prohrál. Jako poslední končila partie na sedmé šachovnici mezi dvěma mladými nadějemi Josef Růžička - Oskar Hájek. Josef se ve své první partii za Caissu opravdu vyznamenal, metodicky přesně oblehl a posléze získal soupeřova slabého pěšce na d6 a materiální převahu zručně uplatnil k výhře. Konečný stav 5,5 - 2,5.

Takže nakonec jsme zaznamenali vzhledem k naší improvizované sestavě až nečekaně snadnou výhru znamenající již prakticky definitivně druholigovou účast i v příští sezoně. V příštím utkání jedeme na půdu silné zálohy Kroměříže. Do města, které je tradiční šachovou baštou

Jsme se vyšplhali již na čtvrté místo v tabulce, zde.

Aktualizováno Čtvrtek, 26 Únor 2015 13:57  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...