Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Turnaje šachových nadějí ve Frýdku-Místku

Turnaje šachových nadějí ve Frýdku-Místku

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Stejně jako v loňském roce jsme Velikonoce prožili ve Frýdku-Místku, kde se Viktorka Michálková zúčastnila již 36. ročníku „Turnaje šachových nadějí“. Turnaje pořádá Beskydská šachová škola pod záštitou statutárního města Frýdek – Místek. Pořadatelé přivítali na startu celkem 319 mladých šachistů ze 17 zemí.

Přestože Viktorka oslaví 10. narozeniny až v průběhu letních prázdnin, nemohla hrát již turnaj určený pro nejmladší dětí, tedy U9, ale poprvé se vyzkoušela kategorii U12, kde patřila k nejmladším hráčům a ve kterém se prezentovalo celkem 104 (sic!) mladých šachistek a šachistů. Hned v úvodním kole mohla naše hráčka získat cenný skalp, když její soupeř Ole Jannes Kargen (GER, ELO FIDE 1495) ztratil figuru, nicméně se jí partii, kterou si můžete přehrát na na Chess Talkeru, nepodařilo dotáhnout do vítězného konce.

Los 2. kola přiřadil Viktorce dalšího silného hráče s FIDE ELO 1573 Daniela Chlpka ze Slovenska. I v druhé partii hrané bílými figurami držela třebíčská šachistka ve Francouzské hře dlouho vyrovnanou pozici, ale nakonec silnějšímu soupeři podlehla. Kalich hořkosti pak musela dopít ve 3. kole, kdy ve zcela vyhrané pozici (figura + 2 pěšci navíc) přehlédla mat na poslední řadě. Jediné vítězství v turnaji zaznamenala v následujím kole černými kameny, když v miniaturce – 13. tahů dala mat Jiřímu Semančíkovi z Rychvaldu. Následovala další prohra ve vyhrané partii s Matějem Vojčiniakem ze Slovenska (fatální přehlednutí s figurou navíc). V 6. a 7. kole byli jejími soupeři mladící z Běloruska Yaroslav Kulazhanka a Uladzimir Kudhziaku. S prvně jmenovaným skončila partie věčným šachem, s druhým sehrála pěknou partii v dobře sehrané zavřené Sicilské hře a ve vyrovnané pozici zahrála špatný obraný tah a pozici neudržela. Partii ze závěrečného 8. kola s Lukášem Zemanem si rovněž můžete přehrát na šachové sociální síti Chess Talker. Viktorka obětovala celou věž, ovšem výhru vypustila nepřesným pokračováním útoku. Konečným výsledkem je tedy zisk 1,5 bodu z 8 partií a umístění v závěru startovního pole. Celkovou závěrečnou tabulku turnaje si můžete prohlédnout zde, individuální výsledek Viktorky je pak k nahlédnutí zde.

Úvodní tahy turnaje v partii VNM - Ole Kargen Jannes (GER)

4. kolo Jiří Semančík - Viktorie Nela Michálková

Tatáž partie a přichází 13,- Dg2 mat

Partie poslední kola VNM - Lukáš Zeman

VNM s trenérem GM Petrem Veličkou

Setkání s FM Michalem Novotným

Aktualizováno Pondělí, 13 Duben 2015 12:40  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...