Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Náměšť nad Oslavou - Caissa Třebíč B 5,5 : 2,5 aneb Bramborová medaile

Náměšť nad Oslavou - Caissa Třebíč B 5,5 : 2,5 aneb Bramborová medaile

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

V posledním kole jsme zavítali k našim okresním sousedům do Náměště. Soupeři hráli na dálku se Světlou o postup do ligy, my bojovali na dálku s Brodem o bronzovou medaili. V rámci fair play jsme utkání nevypustili a přijeli v solidní sestavě. Soupeř měl všude elovou převahu vyjma šachovnic 6 a 7, byl tedy favoritem utkání.

První skončil Rosťa na poslední. Za soupeře měl znovuzrozeného Rudu Zezulu, který vyrukoval s Nimcovičovou obranou. Rosťa solidně zahájil, poté se však dopustil chyby v propočtu a v rozhodnuté pozici nechal dát soupeře mat, jelikož se jednalo o efektní matový obrazec. K přehrání zde.

Těsně před časovou kontrolou skončí v rychlém sledu tři partie. Standa Věchet na první udržel na uzdě Tondu Čížka, když celou partii bránil pasivní pozici se zavřeným střelcem na poli d7. Nicméně partii udržel a zaknihoval půlbod. Nejlepší z našich dnes byl Leszek. Hrál s mladým Mičulkou Sicilku a ta bývá velmi divoká. Šance byly oboustranné, Leszek útočil na krále a černý zase hrozil protlačením pěšce do dámy na dámském křídle. Po oboustranných promarněných šancí končí dynamická partie spravedlivým dělením bodu. Nadějně rozehraje svou partii také Honza Tesař černými s Víťou. Partii sem nedokázal úplně sledovat, avšak vím, že Honza měl velkou iniciativu. Vyčítal si však výměnu dam, která oslabila jeho útok a tak soupeř přešel do technicky vyhrané pozice s pěšcem navíc, kterou poté dokázal realizovat. Do časové kontroly tak prohráváme 1 – 3 a je jasné že utkání prohrajeme.

Po časovce prohrává Petr Bělohlávek. Má dnes smůlu, hraje bílými s Petrem Walkem Královskou indickou a po chybě soupeře dosáhne vyhrané pozice. Má figuru za dva pěšce. Nicméně nepokračuje přesně a v dynamické pozici po chybě ztratí věž. Soupeř pak výhodu kvality bezpečně realizuje. Smůlu má dnes i Standa Mezlík. Se spoluhráčem z Caissy C Tomášem Košutem hraje bílými Nimcovičovu indickou, vyvíjí tlak na královském křídle soupeře. Ten  musí odevzdat dámu za věž a lehkou figuru. Pozice je technicky vyhraná, je však nutno otevřít i dámské křídlo, jelikož sama dáma nedokáže po jediném otevřeném sloupci g proniknout do týlu nepřítele. Standa však nepochopitelně na dámském křídle pozici zavře a za pár tahu zjistí, že to po géčku opravdu nepůjde. Musí tak podepsat dělení bodu. Stav 1,5 – 4,5 a o dělení bodů je jasno. Sám sebe pak po partii nazve učedníkem Emauzským. Pro neznalé k nahlédnutí do bible, Evangelium podle Lukáše, 3, 11.

Po pěti hodinách končím já. Na pořadu dne karokan, přesněji Capablancova varianta. Dnes však nemám den, jsem regulérně přehrán Petrem Mičulkou. V časovce sice bojuji 12 tahů na přídavek, nicméně po časovce se jedná o prohranou pozici. Uskutečním ještě převod do dámské koncovky, nicméně soupeř prokáže techniku a nedává mi šanci. Po 60 tazích musím kapitulovat a soupeř mi s úsměvem sděluje, že se jedná o jeho oblíbenou variantu, v které má úspěšnost 80 %. Po 14 partiích bez prohry jsem tak našel svého kata. Poslední koriguje stav Jarda. Hraje černými s Vilémem. Soupeř evidentně hraje pevnou pozici na remízu, nicméně Jarda zkušeně přejde do lepší koncovky S proti J, kdy jsou pěšci na obou stranách šachovnice. Jezdec tak umírá na své krátké nohy a Jarda koriguje na výsledných 2,5 – 5,5.

Konečná tabulka k nahlédnutí zde.

Soupeř končí smolně o půl bodu druhý a do ligy nepostoupil. My jsme skončili na solidním čtvrtém místě a o příčku jsme vylepšili loňské umístění. Jsme dokonce nejlepší záloha v celém kraji, jelikož všechny B-týmy skončily za námi. Zbyly na nás ale nepopulární brambory.

 

 

Aktualizováno Středa, 15 Duben 2015 22:21  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...