Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Znojemská královnička

Znojemská královnička

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Ve dnech 1.- 2. května uspořádalo Šachové sdružení Znojmo již 29. ročník Mezinárodní šachového festivalu Znojmo 2015, který sestával ze tří turnajů. Hlavním turnajem je Znojemská královna – mezinárodní turnaj žen, dále pak Znojemská královnička, kde hrají dívky do 14 let a Memoriál Ing. Turka, hraný jako osmý díl série Grand – Prix ČR v rapid šachu a také jako přebor Jihomoravského kraje v téže disciplíně.

Všechny turnaje byly sehrány v prostorách Louckého kláštera, který slouží jako návštěvnické centrum společnosti Znovín Znojmo a.s. V turnaji Znojemská královna neměl náš klub zastoupení, ale v turnaji Znojemská královnička se dařilo Viktorce Michálkové. Na startu se sešlo celkem dvanáct mladých šachistek, které změřily své síly v turnaji hraným švýcarským systémem na sedm kol. Tempo bylo stanoveno 20 minut na partii pro každou hráčku, bez vteřinových bonusů za provedený tah. Roli favoritky jasně splnila Anna Vavřínková z Šachového klubu Lokomotiva Brno a turnaj absolvovala bez ztráty kytičky. Na druhém místě místě skončila Olga Dvořáková ze Spartaku Adamov, která získala 6 bodů a jedinou prohru zapsala s vítězkou turnaje a třetí příčku po zásluze obsadila Viktorka Michálková z našeho klubu se 4,5 body. Viktorka prohrála obě velmi dobře rozehrané partie s prvními dvěma v pořadí a půlku za remízu ztratila s Alicí Habinovou z Kuřimi, když ve lepší pozici raději fixovala remízu věčným šachem. Konečné výsledky Znojemské královničky naleznete zde.

Nemohu si odpustit pár slov směrem k pořadatelům. Po mém soudu by se turnaje zúčastnilo více mladých hráček, ale jeho propagace byla nulová. Ještě den před konáním turnaje bylo na webu turnaje uveden počet přihlášených hráček tři a na chess-results se startovní listina neobjevila vůbec. Je také škoda, že pořadatelé nevyužili skutečnosti, že Znojmo leží prakticky na hranicích s Rakouskem a nedokázali „přilákat“ do turnaje mladé šachistky našich jižních sousedů. V Memoriálu Ing. Turka v rapid šachu hrálo celkem 55 šachistů, když z Třebíče přicestovali Jan Tesař, Luboš Svíženský a Lukáš Bachan. Turnaj měl na pořadu rovněž sedm kol a jeho vítězem se stal IM Vojtěch Plát, který soupeřům povolil jedinou remízu. Z našich hráčů získali Jan Tesař a Luboš Svíženský po třech bodech, Lukáš Bachan uhrál o bod méně. Konečné výsledky turnaje naleznete zde.

Partie Viktorka Michálková - Olga Dvořáková

Viktorka s kamarádkou Alicí Habinovou

Tři nejlepší hráčky na pódiu

Aktualizováno Středa, 06 Květen 2015 12:00  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...