Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – SK Prostějov 6,5 : 1,5 aneb z nováčka létaly chlupy

Caissa Pivovar Dalešice – SK Prostějov 6,5 : 1,5 aneb z nováčka létaly chlupy

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Do nové sezony druhé ligy vstupujeme opět se silným partnerem v zádech. Již v třetí sezoně hájíme barvy Pivovaru Dalešice. Na prestižních slavnostech piva v Táboře získal náš partner fantastický úspěch v podobě Stříbrně hlavní ceny. V této kategorii soutěžilo více než  800 vzorků piv a Dalešické májové 13% se neztratilo a porotu přímo okouzlilo. Všechny cesty vedou do Dalešic a tak věřím, že si najdete čas na čtvrtý ročník Dalešického rapidu, který plánujeme v novém hávu na únor 2016.

Po dlouhé letní přestávce se konečně naplno rozběhly soutěže družstev a áčku se tentokrát vstup do sezóny opravdu vydařil.V prvním kole 2.ligy E hostilo nováčka a loňského vítěze KP Olomouckého kraje SK Prostějov. Dle ratingu jsme sice byli mírnými favority, ale takto jednoznačnou výhru zřejmě nikdo nečekal.

Jako první skončila nepřekvapivě na poslední šachovnici partie kapitána, který plynule navázal na sérii remíz z minulého ročníku. Tentokrát se hrál v partii Jiří Fiala - Luboš Svíženský londýnský systém, který bílý příliš nezvládl a Luboš získal již v zahájení sice mírnou, ale zjevnou výhodu. Ve 20. tahu nicméně i vzhledem k příznivě se vyvíjející situaci neodolal soupeřově remízové nabídce.

Krátce poté skončil tentokrát již rezultativně souboj na 3. desce Petr Walek - Martin Adamčík. V celkem nenáročné variantě sicilské přehlédl černý typický taktický úder Sxh7 a před matem nebo katastrofálními materiálními ztrátami se musel již v 16. tahu vzdát.

Úspěšný comeback po několikaletém pobytu v Anglii předvedl Milan Smištík bílými na páté desce proti Jiřímu Zapletalovi. Milan se netajil obavami ze své formy po dlouhé šachové odmlce i z toho, že leccos zapomněl ze svých teoretických znalostí. I proto zřejmě udivil soupeře neotřelým zahájením 1.e4 c6 2. d3 d5 3. Se2. Přesto dokázal, že podstatné ze svého umu nezapomněl, dostal se rychle k útoku na královském křídle a po zcela korektní oběti figury přinutil soupeře k rezignaci již v 22. tahu.

Do časové kontroly skončila ještě partie na sedmičce Jan Tesař - Vladimír Vláčil. V královské indické soupeř vyměnil e5xd4 a postavil mne v lepší pozici před dilema mezi dlouhou rošádou s oboustrannými útočnými šancemi na křídlech nebo malou s pozičním manévrováním v mírně lepší pozici. Počítač se přimlouvá za první možnost, já jsem po loňské mizerné sezóně hlavně nechtěl prohrát a zvolil proti své nátuře druhou. Výhodu jsem po další nepřesnosti ztratil a partie skončila po výměně těžkých figur v rovné koncovce stejnobarevných střelců remízou. Po kontrole jsme tak vedli 3:1 a pohled na zbývající pozice nasvědčoval, že body tentokrát zůstanou doma.

Na první šachovnici Petr Buchníček - Roman Závůrka bílý v Karo-kannu obětoval již v zahájení pěšce za zabránění černému v rošádě. Ten se z narůstajících problémů pokusil vykoupit odevzdáním dámy za věž a jezdce, nicméně Petr již dokázal materiální výhodu zručně uplatnit k výhře. Na loňské skvělé výkony navázal Josef Růžička černými na čtvrté desce proti Janu Sýkorovi. Po poklidném průběhu v sicilské přešla partie do zhruba vyrovnané dámské koncovky, která se však bílému hodně nepovedla, ztratil v ní dva pěšce a následně byl nucen rezignovat.

Na 6:1 zvýšil z Prahy do Třebíče se navrátivší Tomáš Lampíř na 6. šachovnici proti Václavu Zvoníčkovi. Ve střední hře Tomáš soupeře postupně přehrál, získal pěšce a ve věžovce 4 proti 3 pěšcům a,f,g,h, versus a,g,h, zručně materiální převahu proměnil ve výhru. Poslední skončila partie na 2. šachovnici Petr Matoušek - Stanislav Věchet. Po dlouhém manévrování v italské hře přešla partie po kontrole do čtyřvěžové koncovky, ve kterém zůstal Standovi pěšec navíc. Bílý však za něj určitou kompenzaci měl a napínavá koncovka nakonec skončila po výměně veškerého materiálu remízou.

První krok se tak vydařil, zatím díky vysoké výhře v soutěži vedeme a musíme zkusit tento stav udržet i po následujícím souboji v Brně s dalším nováčkem soutěže Jezdci Jundrov. Utkání již napoví o našich celkových šancích a ukáže, zdali jsou reálné naše šance atakovat jednu z medailí.

O soutěži klikněte zde.

Aktualizováno Úterý, 10 Listopad 2015 01:03  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...