Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jiskra Humpolec B - Caissa Třebíč C 3,5 : 4,5 aneb cenné body z venku

Jiskra Humpolec B - Caissa Třebíč C 3,5 : 4,5 aneb cenné body z venku

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V neděli  18. 10. nám začalo první kolo Krajské soutěže a začalo nám docela daleko, protože našimi soupeři byli šachisté z Humpolce.  Humpolec  má sice ratingový průměr nejnižší  v soutěži, ale to jsme vůbec nemohli brát v potaz,  protože mají spoustu nadějných mladých šachistů, u kterých Elo neodpovídá jejich šachové výkonnosti. Na tak daleký výjezd se hráčům moc nechtělo, anebo měli pracovní povinnosti a tak jsem musel poskládat družstvo nejen ze základních hráčů naší soupisky. Dal jsem proto možnost hráčům, kteří mají zájem hrát. Hned po příjezdu do Humpolce, když jsem se kouknul na jejich sestavu s mnoha náhradníky mi bylo jasné, že to na zadních šachovnicích bude těžké a na předních bychom měli uhrát výsledek v náš prospěch.

Začnu hodnocení od poslední šachovnice: 8. šachovnice: Svoboda David vs. Brabencová Aneta. Zde se proti sobě posadili mladí šachisté. David sehrál pěknou partii, kde od začátku sbíral zdarma pěšce své soupeřce a ve střední hře získal i další figury a bez obtíží dokázal zvítězit 0:1.

7. šachovnice: Ptáček Vladimír vs. Svoboda Kamil. V této partii oba hráči ukazovali, že jsou na tom herně obdobně a hráli téměř celou dobu vyrovnanou partii. Přes vyrovnané zahájení a stejně tak vyrovnanou střední hru se přešlo do koncovky, kde měl Kamil o pěšce méně. Koncovka byla vyrovnaná a i s převahou jednoho pěšce pro soupeře jsem věřil, že Kamil udrží remízu. Bohužel se tak nestalo a spletl jsem se v odhadu. V koncovce byl  pěšec navíc dost silná převaha (i když to vůbec na první pohled nevypadalo) 1:1.

6. šachovnice: Pokorný Alois vs. Kohout Miloslav. Tato partie neměla dlouhého trvání poté, co hned v zahájení začal soupeř ukazovat svoji silnou přípravu a získal nějaký materiál. Vypadalo to s Aloisem bledě. Soupeř naštěstí zahrál dva nepřesné tahy, kterých Alois zkušeně využil a získal nejen materiál zpět, ale i materiál navíc 1:2.

5. šachovnice: Machotka Jaroslav vs. Benda Vladimír. Po zahájení byla pozice hodně zablokovaná. Dlouho to vypadalo na remízu. Soupeř ale našel cestu jak prolomit Vladimírovo pěšcové opevnění . Získal  nějakou tu figuru a to bylo rozhodující 2:2.

4. šachovnice: Huňáček Jaroslav  vs. Strádal Pavel. Zde byla také zablokovaná pozice. Ale ne až tak moc, aby tam nebyly šance na úspěch. Jaroslav využil slabého soupeřova dvojpěšce, kdy jednoho z nich získal ve svůj prospěch a s tím získal i krásné pole pro koně. Po chvíli manévrování získal i prostorovou převahu a po vzetí dalšího materiálu se soupeř vzdal 2:3.

3. šachovnice: Kříž Vojtěch vs. Bachan Lukáš. Lukáš měl proti sobě mladého, ale talentovaného soupeře. Lukáš se v dračí variantě sicilské obrany vrhnul do útoku. Byla to dlouho zajímavá pozice. Pak ale Lukáš zjistil, že ve svém útoku není tak rychlý jak očekával a obětoval kvalitu za rychlejší útok. Bohužel mladý soupeř se tohoto nezalekl a pohlídal si svého krále a realizoval získanou kvalitu spolu s pěšci 3:3. Nad mé očekávání ale v tomto zápase vzniklo drama a velký boj o vítězství.

2. šachovnice: Košut Tomáš vs Ptáček Jan. Měl jsem proti sobě o něco mladšího soupeře. V zahájení se mi vyplatila domácí příprava na zápas, kdy jsem dosáhl velmi dobré pozice pro mne. Moje pěkná pozice se vystupňovala až po zisk pěšce. A právě díky převaze pěšce a znalosti koncovek jsem dokázal vyhrát koncovku stejnopolných střelců. V rozboru partie jsem zjistil, že jsem to mohl zahrát agresivněji a mít větší výhodu 3:4. Rozhodující partie vznikla na první šachovnici, kde se potkali ti nejzkušenější hráči obou družstev.

1. šachovnice: Pavlíček Robert vs. Mezlík Stanislav. Byla to nejdelší partie z celého zápasu. Hra plná dramatu, převratů a kombinací. Již od začátku oba soupeři stavěli své figury na ty nejlepší pole, co mohli. Oba hráli velmi aktivně a nechtěli dát soupeři žádné pole zadarmo. Ve střední hře se oba hráči dostali do časové tísně,  Robert Pavlíček se rozhodl obětovat nějaký šachový materiál za útok. Stanislav hledáním obrany ztratil hodně času, a i když jsem se bál, aby nespadl na čas, zahrál to zkušeně a s mírnou výhodou materiálu přešel do remízové koncovky, kde se snažil hrát na výhru on, čehož si cením. Nakonec ale po dlouhé a vyčerpávající partii přijal remízu a díky němu jsme vyhráli 3,5 : 4,5 !!! Cenné tři body. V příštím kole přivítáme v domácím utkání třetí tým Žďáru nad Sázavou. Bude to krvavá bitva, nic pro slabé povahy.

Pořadí po prvním kole zde.

Aktualizováno Středa, 21 Říjen 2015 19:32  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...