Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Havlíčkův Brod D - Caissa Třebíč D 3 : 2 aneb štěstí se přiklonilo k soupeři

Havlíčkův Brod D - Caissa Třebíč D 3 : 2 aneb štěstí se přiklonilo k soupeři

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

V neděli 25. 10. 2015 jsme jeli na zápas 2. kola RSZ do Havlíčkova Brodu. Soupeř nastoupil s jedním hráčem základní sestavy a i přesto se na 4. a 5. šachovnici objevili hráči se slušným ELO.

Již po pár minutách skončila partie na 2. šachovnici. Přesto, že rozhodčí na začátku všechny vysloveně upozornil na nutnost vypnutí telefonu, soupeři Libora Janáka zazvonil telefon. Partie tak byla kontumována v Liborův prospěch. Na ostatních šachovnicích se naopak bojovalo dlouho.

Na 4. a 5. šachovnici se projevila zkušenost soupeřů. Na 5. šachovnici držel partii minimálně vyrovnanou Tomáš Zelený, ale věžovou koncovku s několika pěšci zvládl soupeř mnohem lépe a zvítězil. Jen o chvíli později skončila partie Davida Svobody, který usilovně držel krok s útočným soupeřem až do střední hry. Zde však postupně ztrácel a na konci soupeř výhodu několik pěšců bez problémů zužitkoval.

Moje partie skončila jen o chvíli dříve než Davidova. Tady jsem se ale z vítězství radoval já. Ve hře čtyř jezdců soupeř obětoval pěšce za tlak ve středu a na královském křídle, kde zle dotíral. Útoku jsem se ubránil a postupně získal převahu ve středu šachovnice. Na promyšlení pokračování jsem spotřeboval hodně času a tak mi na dalších dvacet tahů zbývalo jen málo přes půl hodiny. Soupeř však ztratil ještě jednoho pěšce a při pokusu využít mé časové tísně zrychlením hry se dopustil dalších nepřesností a těsně před hrozícím matem musel vzdát. Vyrovnáno 2:2.

Nejdéle trvala partie na 1. šachovnici. Usilovný poziční boj zvládl lépe náš hráč Vladimír Benda. Do koncovky tak šel silnější o pěšce a i zde zahrál dobře a promyšlenou obětí střelce směřoval k vítězství. Dámu postavil dříve a měl dva pěšce proti soupeřovu jezdci. Tady je potřeba ocenit soupeře, který se nevzdal, využil drobného Vladimírova zaváhání a promyšleným šachováním zatlačil jeho krále do defenzívy, posléze i do matu. Své určitě sehrála i únava po téměř pětihodinové bitvě.

Z Havlíčkova Brodu jsme tedy nakonec odjeli s porážkou 2:3, v příštím kole přivítáme doma céčko Humpolce.

Zatím jsme třetí, tabulka zde.

Aktualizováno Neděle, 25 Říjen 2015 20:27  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...