Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jezdci Jundrov - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb vydřená remíza

Jezdci Jundrov - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb vydřená remíza

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Ve druhém kole 2.ligy E nás čekal výjezd do Brna k boji s dalším nováčkem Jezdci Jundrov, který se ukázal být mnohem tvrdším oříškem než v minulém kole Prostějov. Před zápasem by se asi na vyhlídku remízy někteří z nás všelijak tvářili, nakonec za ni musíme být rádi, neboť jsme většinu zápasu tahali za kratší konec.

Soupeři se ujali poměrně brzo vedení, partie na 1. šachovnici  Vojtěch Mejzlík - Stanislav Věchet se Standovi vůbec nepovedla. V zahájení v anglické získal černými po předčasném pěšcovém nástupu soupeře na královském křídle výhodu, nicméně postupně ji vypustil a v již sice horší, ale zcela hratelné pozici, spáchal hrubou chybu a před dvoutahovým matem se musel vzdát. Krátce po první skončila i partie na šachovnici poslední Luboš Svíženský - Stanislav Staněk, a to výsledkem nikoli neočekávaným. Oba soupeři spojenými silami totálně zablokovali pěšcové struktury tak, že se v pozici nedalo ani za jednoho nic rozumného hrát, a spokojeně se shodli na remíze.

Stejným výsledkem skončil i duel na čtyřce Milan Smištík - Martim Hošek, který však nudný rozhodně nebyl. Soupeři po sobě vyrazili po krajními pěšci natolik zásadově, že bílý pěšec h se od 12. do 16.tahu ocitl z h2 na f7, kde rozbil rošádové postavení černého, zatímco jeho černý kolega se ve stejné fázi probil z a7 na b3, kde právě včas zlikvidoval bělopolného střelce, a následně požral i pěšce a2. Vzniklá pozice, ve které měl černý materiální převahu a strašného pěšce na a2, ale holého krále pod palbou těžkých figur bílého, se vymykala mému chápání, a byl jsem proto zvědav na analýzu s pomocí počítače. Po ní mohu pouze konstatovat, že většina tahů obou soupeřů byla nejlepších v pozici, partie prakticky nevybočila z rovnováhy a korektní byla i remíza opakováním tahů. Pouze jednou černý zaváhal a Milan dalším tahem nevyužil možnosti získat významnější výhodu.

Remízou opakováním tahů skončila rovněž na dvojce partie Petr Walek - Václav Fiala. V paulsenu v sicilské Petr soupeře přehrál, získal zdravého pěšce navíc a časem i druhého. V časové tísni však výhodu vypustil a po jejím skončení již bylo opakování tahů logickým vyústěním. Do kontroly jsme ještě vyrovnali zásluhou Petra Bělohlávka, jehož soupeř na 7. šachovnici Antonín Továrek bílými spáchal v sicilské strategickou sebevraždu a již ve 14. tahu stál zcela na prohru. Petr zkušeně přeměnil poziční výhodu v materiální a ukončil partii matovým útokem. Po časové kontrole byl tak stav 2,5 : 2,5 a při dvou prohraných pozicích byl výhled do budoucna tristní.

Petrova partie k přehrání zde.

Nejprve skončila partie na 5. šachovnici Josef Hladík - Roman Bradáč. Roman se v anglické nechal soupeřem zatlačit do defenzivy , umožnil mu protlačit odporného krytého volného pěšce na e6 a spustit útok těžkými figurami na královském křídle. V již truchlivé pozici Roman překročil čas a domácí vedli. Ve zbývajících partiích na 3. šach. Miroslav Pakosta - Josef Růžička a 6.šach. Jan Tesař - Michal Šípek se však tentokrát na nás usmálo štěstí od ucha k uchu.

Josef postupně ztratil výhodu získanou ze zahájení, přišel bez kompenzace o pěšce a partie skončila v pro něj prohrané nejprve čtyřvěžové a posléze věžové koncovce. Díky jeho vynalézavosti i přispění soupeře se mu však podařilo včas aktivizovat krále, vyměnit dostatečné množství pěšců a remizovat. Já jsem byl po špatně sehrané rané střední hře i hrubé chybě v ní prohraný, ale soupeř si místo rozhodujícího úderu vybral zisk pěšce, za kterého jsem po jaho dalších nepřesnostech získal určitou kompenzaci. Následně ztratil po hrubé chybě střelce a pozici s materiálem D, V, S a tři pěšci proti D, V a čtyři pěšci se mi již po kontrole podařilo dovléci do vítězného konce.

Takže nakonec alespoň bod a průběžné druhé místo v tabulce zde, v příštím kole hostíme rovněž dosud neporažený Gambit Jihlava.

 

pohled na přední šachovnice

 

pohled na zadní šachovnice

Aktualizováno Úterý, 10 Listopad 2015 12:26  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...