Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč D - Jiskra Humpolec C 2 : 3 aneb kapitán se bál

Caissa Třebíč D - Jiskra Humpolec C 2 : 3 aneb kapitán se bál

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V zápase třetího kola RSZ jsme nastoupili doma proti družstvu TJ Jiskra Humpolec C. Na třech šachovnicích hrálo šachové mládí a vedlo si střídavě. Začneme od konce a nejrychleji dohrané partie.

Začínající Ondra Zelený narazil na zřejmě taktéž začínající soupeřku. Hráli rychle a často nepřesně, ale vzhledem k tomu, že to bylo oboustranné. Odehrávala se víceméně vyrovnaná hra. V jejím závěru stál jednu chvíli Ondra na výhru se dvěma věžemi a jezdcem proti dámě a navíc s volným pěšcem. Přehlédl však šach dámou a přišel o věž. Postupně přichází o další materiál a zdá se, že konec je neodvratný. Nezkušená soupeřka však znovu chybuje a umožňuje uhrát Ondrovi spravedlivou remízu. A tedy stav ½ : ½ .

Na ostatních šachovnicích se hraje vyrovnaně, ale první chybuje David na třetí šachovnici, nevšimne si odtažného šachu a po vynucené výměně dámy za věž už partie spěje k jednoznačnému konci: ½ : 1½.

Naději vrací Tomáš Zelený, který ve vyrovnané partii, kde oba soupeři útočí na královském křídle, vede slibný útok. Když navíc soupeř přehlédne braní jezdcem a ztrácí figuru, je dobojováno: 1½ : 1½.

Na první šachovnici se v zajímavé pozici se zcela vylidněným dámským křídlem bojuje dlouho vyrovnaně. Pak se však Vladimír dopouští chyby i on je nucen vyměnit dámu za věž a soupeř už partii nepustí z ruky: 1½ : 2½.

Na druhé šachovnici hrajeme s mým soupeřem ruskou hru. K obvyklému zjednodušení nedochází a z taktického manévrování ve středu šachovnice vychází lépe soupeř. Situace je však značně nepřehledná. Tlak soupeře zatím držím, ale ve 12 tahu spotřebuji na prozkoumání možností více jak půl hodiny. Všude už je dobojováno, pozice pro mě nevypadá úplně dobře a přichází nabídka remízy. A já ji, po ne dost důkladném zkoumání pozice, přijímám. Už při odchodu si za to nadávám. Vždyť, co by mě stálo zkusit bojovat? A mohli jsme celkově uhrát remízu nebo jen více prohrát. Zpětně hodnotím svoje rozhodnutí jako zbrklé a ustrašené. Ale je po boji. Ani další kolo vítězství nepřineslo. Soupeř vítězí 2 : 3.

V tabulce zde jsme se propadli na čtvrté místo.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...