Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Gambit Jihlava B - Caissa Třebíč B 4 : 4 aneb Lukyho zkrat

Gambit Jihlava B - Caissa Třebíč B 4 : 4 aneb Lukyho zkrat

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V novém ročníku Krajské přeboru jsme v prvním kole zajížděli k záloze Gambitu Jihlava. Domácí mají novu hrací místnost v Pivovarské restauraci přímo na Masarykově náměstí a nutno dodat, že je jednou z nejlepších v kraji. Byli jsme oslabeni o Honzu, který je na turnaji v Brně a o Tomáše. Podle sestav tak bylo jasné, že se bude jednat o těsnou záležitost, což se později potvrdilo.

První skončil Roman Bradáč na druhé šachovnici. Bílými s Jakubem Skořepou získal ze zahájení výhodu, nicméně pak přehlédl nenápadný výpad jezdcem, po kterém se povedlo černému získat úplně plochou pozici a nabídnutou remízu nemělo smysl odmítat.

Absolutorium zaslouží Leszek. Na trojce má černými Jiřího Bajera. Zahájí francouzskou a je mírně otráven, když soupeř volí výměnnou variantu. Leszek však ukazuje los cojones (španělský výraz ponecháváme bez překladu) a na malou rošádu soupeře reaguje velkou rošádou. A útočí se na obou stranách. Náš hráč je však rychlejší asi tak o sedm temp a nekompromisně zabíjí bílého krále a odchází na zaslouženou porci piv. Vedeme.

Další končí Jarda Huňáček, i on má bojovného ducha. Za soupeře Aleše Vondru a hraje obligátní volhu. První remízu odmítne, ale druhou již ne, jelikož má mírně horší pozici a vývoj utkání toto dovoluje. Další půlku přidává Rosťa. Bílými hraje Grand Prix v Sicilce a spustí útok na krále, když si i hezky zakombinuje. Soupeř se však útokům ubrání a tak je na světě další remíza, která zvedá naše akcie nahoru. Vedeme 1,5 : 2,5. Rosťova partie k přehrání zde.

Poté končím já na první desce. Hraji černými Panova s Tomášem Skořepou. Již v sedmém tahu soupeř na 25 minut zamyslí a zahraje pro mne nový tah. Neznám ho a tak se ho snažím 15 minut vyvrátit, ale to se mi nedaří. Soupeř se však poměrně brzy splete a v 13. tahu mi věnuje dvoutahově figuru. Realizace pak poměrně skřípe, jelikož mne soupeř aktivními tahy nažene do časovky. Po časové kontrole již však brzy přidávám další bod a my vedeme 1,5 : 3,5.

Na osmé dnes bílými naše hvězda z Déčka Libor Janák. Hraje Královskou indickou se Sf4 a snaží se hrát velmi aktivně. Další průběh partie nemám moc čas sledovat, ale když se vrátím je Libor úplně prohraný s pěšcem méně a odhaleným králem. Soupeři snižují na rozdíl bodu.

Na čtyřce Standa Mezlík hraje bílými tradičního katalána s Jiřím Widerlechnerem. Získá výhodu, ale pravděpodobně nikoliv rozhodující, postupnými výměnami se výhoda snižuje až partie dojde k remízové pěšcovce. Standa zkouší pozici do vyčerpání možností, ale soupeř drží jako vteřinové lepidlo. Stav 3-4, dohrává Lukáš.

Lukáš Bachan dnes nemá den. Černými figurami hraje proti Jiřímu Polanskému. Ve střední hře nabídne soupeř remízu, já jsem zrovna v časovce a nemám čas na prohlídku všech šachovnic, svoji pravomoc kapitána deleguji na Romana Bradáče, který již skončil svou partii. Roman je zkušený bard (nikoliv bastard) a svým zkušeným okem doporučuje remízu přijmout (stav utkání je příznivý a zejména Lukášova pozice je horší). Lukáš však zcela nesmyslně neposlechne, individuální zájem povýší nad zájmy družstva a hraje horší pozici dále. Jak to tak bývá,  jelikož každá voda jednou stače dolů a Stázina se Kubovi dostane za ženu, je také velmi lehké prohrát horší pozici. To se také stává a Luky neomylně snese již svoje třetí vejce v sezoně (dnes a dvě nuly za C družstvo). Tato epizodka nás stojí vítězství v zápase, soupeři se radují, jelikož má pro ně celková remíza příchuť vítězství.

V dalším kole přivítáme doma Pelhřimov a věřím, že se již budeme radovat z výhry v utkání. Přidáváme pár fotografií, tentokrát z dílny Rosti Štorka.

 

První dvě šachovnice na vyvýšeném podiu

 

Zde ještě Leszek netuší, že soupeř zvolí výměnnou francii

 

celkový pohled do krásné hrací místnosti

 

pátá deska, na které nás Jiří Polanský překabátí

 

poslední dvě šachovnice

 

Standa urputně bojující na čtvrté desce

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...