Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Gambit Jihlava E - Caissa Třebíč D 3,5 : 1,5 aneb Vladimír vítězí, pohříchu však jediný

Gambit Jihlava E - Caissa Třebíč D 3,5 : 1,5 aneb Vladimír vítězí, pohříchu však jediný

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V zápase čtvrtého kola RSZ jsme jeli do Jihlavy a nastoupili proti družstvu Silko Gambit Jihlava E. Hráli jsme v základní sestavě a těšili se na vyrovnané utkání.

Na první šachovnici nás po delší době šachových nezdarů potěšil (a určitě i sám sebe) Vladimír Benda. Průběh jeho partie s Michalem Krčem byl celkem rychlý a mladší soupeř se nechal vmanévrovat do Vláďovy oblíbené pozice. Zde nezahrál nejšťastněji dámou, která útočila až moc odvážně na pozici krále. Než stihla vycouvat, vytěžil Vladimír ze svého útoku na poslední řadě figuru a partii s přehledem dovedl k vítěznému konci. Vedeme 1:0.

Ve zpočátku vyrovnaném souboji na 5. šachovnici, kde hrál za černé náš David Svoboda proti Jiřímu Palovčíkovi, získával navrch náš hráč. Ale pak přišlo přehlédnutí, a dáma se ocitla ve vazbě. Po vynucené výměně věže za dámu náš hráč vzdal. Srovnáno na 1:1

I na třetí šachovnici má náš hráč Libor Janák dobré vyhlídky. Poziční výhodu však promrhal a partie přechází do pěšcové koncovky se dvěma jezdci. Zde už stojí Liborův soupeř Michal Petrovič lépe. Žádné chyby se nedopustí, odmítne Liborovu nabídku remízy a vítězí. Prohráváme 1:2.

Na 4. šachovnici hrají Ivan Kovács a Jaroslav Horák. Ivanův soupeř vytěžil z nepřehledné pozice pěšce. Má však zároveň dvojpěšce a získanou výhodu nedokáže využít. Ivan obsazuje pole přeměny a tak s věžovým pěšcem nemá soupeř šanci zvítězit. Remíza a stav 1,5 : 2,5.

Nejdéle se hraje moje partie na 3. šachovnici. Mám zkušeného soupeře v Aleši Markovi. Přesto, že soupeř nezahraje hru čtyř jezdců úplně přesně, brzy aktivuje všechny figury a vhodnou výměnou získává lepší pozici. Brzy ji využívá k silnému útoku na krále. Promýšlel jsem a propočítával, až jsem se přepočítal. Ztrácím figuru a partie je v podstatě jasná. Narozdíl od minulého zápasu bojuji do úplného konce. Soupeř nehraje úplně přesně a tak se daří vykřesat maličkou jiskřičku naděje. I ta však brzy pohasíná. Vyčerpal jsem veškerý čas a po téměř pěti hodinách boje odcházím poražen a tím i celé družstvo. Konečný stav    1,5 : 3,5.

První polovina soutěže pro nás tedy končí neslavně. Předposlední pozice a soupeři mají ještě kolo k dobru. Šachy nás ale baví, tak to určitě nevzdáváme a v novém roce se znovu pustíme do boje. Rád bych dal častěji příležitost mladým, aby nám přibyli i dobří hráči v mladší věkové kategorii.

Fotografie s laskavým svolením dr. Kovácse.

 

vlevo obětavý kapitán, vpravo Libor, oba v maximálním soustředění

 

celkový pohled do nádherné hrací místnosti

 

Lídrové obou družstev, dělí je od sebe přesně 55 let

Aktualizováno Úterý, 01 Prosinec 2015 14:56  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...