Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Spartak Pelhřimov 5:3 aneb vepředu na jedničku

Caissa Třebíč B – Spartak Pelhřimov 5:3 aneb vepředu na jedničku

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

V druhém kole Krajského přeboru jsme s béčkem přivítali doma první tým Pelhřimova. Utkání jsme chtěli vyhrát, jelikož jsme nastoupili prakticky v základní sestavě, oslabeni jsme byli jen o Romana. S Pelhřimovem se nám obvykle daří, loni zde dostal výprask 7-1. První skončil autor tohoto textu cca. po dvou hodinách hry.

Za soupeře mám mladého Ondřeje Hrušku. Svou roli letošní roli lídra beru velmi zodpovědně, jelikož vím že od výkonů lídra na první desce se odvíjí morální síla celého družstva. Hrajeme hlavní variantu Královské indické, po 6. Se2 však nepokračuje klasicky e5, ale zvolí podivný tah jezdcem 6...Jc6. Tento experiment v zahájení se rozhodnu ztrestat a hraji na dámském křídle, soupeř na královském. Jsem však rychlejší, navíc soupeř přehlédne krásný tah pěšcem 20. d6. Šok je pro něj tak velký, že udělá dvě hrubé chyby za sebou a po ztrátě věže se raději v 23. tahu vzdá.

Vedeme však jen krátce. Za chvíli nato prohraje na sedmičce Rosťa. Hraje opět Grand Prix útok v Sicilské. Získá dvě figury za věž, avšak poté přehlíží taktiku a je nucen vzdáti. Partii včetně výživných komentářů možno přehrát zde. Stav je 1-1.

Dále končí partie Mezlík - Med na páté šachovnici. Hraje se strategický souboj, kdy ani jedna ze stran nezíská výraznou výhodu, a tak se strany vcelku logicky dohodnou na remíze. Misky vah vychýlí na naši stranu Tomáš Lampíř. Za soupeře má Jaroslava Slavětínského a partie má poměrně nezajímavý průběh a po výměnách dojde do jezdcové koncovky. V ní si Tomášův oponent počíná stylem "najdi nejhorší tahy ", koněm si naleze na kraji šachovnice do bezvýchodné situace. Forsírovaně je pak nucen přejít přejít do totálně prohrané pěšcovky s pěšcem méně. Raději tak vzdává a my vedeme 2,5 - 1,5.

Zápas se vyvíjí dobře, jelikož i Honza s Leszek už mají technicky vyhrané pozice. Jako další vyhrává právě Honza, soupeřem je mu zkušený Hynek Bendl. Honza má po loňské mdlé sezoně fazonu. V prvním týmu je vůbec nejlepší (2,5/3), navíc zazářil i v Brně na rapidu fantastickým druhým místem, když porazil i půvabnou Elenu Semenovou. Výsledky zde. V dnešní partii se mu podaří ošálit soupeře a aktivním výpadem jezdce získá kombinací dvě figury za věž. Soupeř je tímto velmi demoralizovaný a partii poněkud předčasně vzdává. Partie je sice objektivně vyhraná, avšak je možno klást tuhý odpor aktivní věží.

Vedeme již o dva body, avšak pouze na chvíli. Na osmičce záhy prohrává Jarda Huňáček. Černými na pořadu výměnná Francouzská. Soupeř udělá malou rošádu, Jarda reaguje taktéž malou, a bohužel tak neukazuje koule jako Leszek proti Bajerovi v prvním kole, kdy v obdobné situaci rochoval na dlouhý způsob. Partie získá nerovnováhu, Jardův soupeř je bez kvality, ale má jako kompenzaci dvojici spojených pěšců navíc. Jarda pak kvalitu podivně vrátí a soupeř dvojici pěšců v pohodě realizuje v dámské koncovce. Snižuje tak a stav utkání je 3,5:2,5.

Situace se komplikuje, jelikož Lukáš nestojí moc dobře a Leszek v technické realizaci kvality, kterou mu soupeř musel věnovat, aby nepřišel o svůj pěšcový řetěž, poněkud pokulhává. V partii Josef Hruška proti Leszkovi na čtyřce tedy Leszek poměrně brzy získá kvalitu bez jakékoliv soupeřovy kompenzace. Leszek cítí, že je vyhraný, ale technika realizace pokulhává. Já již partii skončil a tak Leszkovo počínání sleduji a říkám si, že by toto soudruh Jakeš hodnotil slovy: "Technika, to je to co nám chybí soudruzi. " Když už se partie pomalu obrací, Leszek se zdravě naštve, perforuje dámské křídlo soupeře a nakonec vítězí a je hrdinou dne. Vítězíme v zápase a dohrává pouze Lukáš na šestce.

Lukyho dnes musím pochválit. Po minulé kritice šel do sebe a dnes bojuje, počítá, přemýšlí, snaží se, soustředí se, nic nevypustí, koncentruje se, dává nástrahy, klade léčky a mrouská. Soupeřem je mu neskutečně tuhý Radim Koubek. Na pořadu dne Skandinávská obrana. Partie je zejména ve své závěrečné fázi velmi zajímavá a v jednu chvíli mohou být na šachovnici dokonce čtyři dámy. Hodnotit tuto pozici si netroufám, a tak doporučuji její přehrání zde. Partie končí věčným šachem, celkový stav utkání 5-3.

V příštím kole zajíždíme do Německého Brodu k souboji o první místo, děti nechte doma, jelikož poteče krev. Tabulka zde. Za fotografie poděkování Rosťovi.

 

Pohled na přední šachovnice

 

Pohled na zadní šachovnice

 

Celkový pohled na hrací místnost

 

Poslední dohrávaná partie Koubek - Bachan

Aktualizováno Čtvrtek, 03 Prosinec 2015 23:25  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...