Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Kuřim - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb Honza zachránil bod

ŠK Kuřim - Caissa Pivovar Dalešice 4 : 4 aneb Honza zachránil bod

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Průběh zápasu 4. kola 2. ligy E ŠK Kuřim - Caissa Pivovar Dalešice se nápadně podobal předchozímu zápasu s Gambitem Jihlava. Nejprve dvě krátké remízy a poté úporné boje na ostatních šachovnicích s rezultativními výsledky. Remízy se odehrály na posledních dvou šachovnicích 7. Vladislav Sládek - Luboš Svíženský a 8. Daniel Gajdoš - Bronislav Horák.

První z nich skončila v 16. tahu v teoretické variantě Caro-Kannu remízou věčným šachem, Ve druhé naše hostující posila Daniel Gajdoš, který si poprvé zahrál ligu, získal v královské indické v zahájení výhodu, kterou však postupně ztratil, a v již mírně horší pozici musel akceptovat remízovou nabídku.

Na první šachovnici se opět ukázalo, jakou oporou je pro nás Petr Buchníček. Černými proti Martinu Tajovskému v holandské s 2. e4 získal již v zahájení mírnou výhodu. Soupeře dorazil obětí kvality, která se sice počítači příliš nelíbí a tvrdí o ní, že objektivné umožnila bílému vyrovnat, ale v reálné partii jej postavila před těžké problémy, se kterými se nedokázal vyrovnat a po ztrátě materiálu se musel vzdát.

Poprvé se za Caissu nezadařilo dosavadní opoře sboru Josefu Růžičkovi. Na 4. desce bílými proti Ivanu Markovičovi sice stál po zahájení při jediném volném sloupci d o něco lépe, ale pak zbytečně pustil nevypuditelného černého jezdce na d4, výhodu ztratil a pustil soupeře k nebezpečné iniciativě. Po podcenění vazby na d sloupci ztratil pěšce a po další chybě znamenající materiální ztráty byl nucen kapitulovat. Stav utkání 2-2.

Na druhé desce Stanislav Věchet - Jiří Majer ml. Standa začal z vyrovnané pozice vzniklé po zahájení z královské indické soupeře postupně přehrávat. V již materiálově redukované pozici bez dam podcenil černý sílu typického průlomu e5 spojeného s vazbou po e sloupci, a před neodvratnou ztrátou materiálu kapituloval.

Domácí vyrovnali na 6. šachovnici v souboji Petr Bělohlávek - Martin Habina. V rovné pozici vzniklé ze španělské připustil Petr nebezpečnou iniciativu soupeře. Ten jej však napoprvé omilostnil a výhodu vypustil. Ve vrcholné časové tísni ve vyrovnané pozici však bohužel Petr nastavil jednotahově figuru a bez ní se dál hrát prostě nedalo. Po časové kontrole tak byl stav 3:3 a o výsledku se tak rozhodovalo na 3. a 5. desce v partiích Jan Košata - Petr Walek a Jiří Majer st. - Jan Tesař.

První z nich byla do 26. tahu zcela vyrovnaná. Pak ztratil Petr po chybě bez náhrady pěšce a stahovala se nad ním mračna. Soupeř však přešel bez povšimnutí kolem možnosti vítězného vniknutí dvojice věží na 7. řadu a umožnil Petrovi kolem 40 tahu pozici zase vyrovnat. Další Petrova chyba v obtížné pozici v časové tísni však již znamenala ztrátu partie. Časová tíseň poznamenala i  průběh a výsledek poslední partie, naštěstí tentokrát v náš prospěch.

Po strategické chybě spočívající v nesprávném braní pěšcem místo střelcem na e4 jsem stál značně hůř a musel trpět nepříjemný tlak na slabého pěšce b7. Soupeř však nepřesně připustil pro něj nevýhodnou výměnu dam, poté i věží, a vznikla objektivně zcela rovná koncovka J+5 pěšců proti S+5 pěšců. V ní se bílý dopustil typické chyby tím, že pod vlivem dosavadního průběhu partie místo uznání reality a zahájení mírových rozhovorů hrál nadále na výhru. V časové tísni na půlminutě ještě složitou koncovku nezvládl a připustil vznik volného h pěšce černého, za kterého musel odevzdat figuru a následně kapitulovat. Zrodila se tak třetí remíza v řadě, která nás zase o něco přiblížila k pásmu sestupu. Doufejme, že se po Novém roce zase naučíme vyhrávat.

Fotografie z dílny samotného vedoucího soutěže možno shlédnout přímo ve zpravodaji č. 4, který lze stáhnout zde, v okénku přílohy se jedná o soubor Zpravodaj_04.pdf. Fotografie jsou na stranách 6 a 7.

Aktualizováno Čtvrtek, 10 Prosinec 2015 23:50  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...