Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Jiskra Havlíčkův Brod - Caissa Třebíč B 3,5 : 4,5 aneb Roman hrdinou dne

Jiskra Havlíčkův Brod - Caissa Třebíč B 3,5 : 4,5 aneb Roman hrdinou dne

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 10
NejhoršíNejlepší 

Ve třetím kole Krajského přeboru jsme zavítali k důležitému utkání do Havlíčkova Brodu, domácí jsou kandidátem na postup do druhé ligy, když si v prvním kole poradili se Žďárem. Oba týmy nastoupili se dvěma náhradníky, očekávali jsme tak vyrovnaný souboj, vítěz utkání by se dostal do čela soutěže.

Jako první skončil na sedmičce Radek Kulovaný, soupeřkou je mu mladá a usměvavá slečna Podrázská. Partie je poměrně plochá, dochází k hromadným výměnám bez narušení rovnováhy a partie logicky končí remízou. Druhý končí Jarda Huňáček, zahájení jsem sice neviděl, ale viděl jsem jak Jarda soupeře brzy ošidil o celou figuru a partii realizoval poměrně rychle k celému bodu. Vedeme 1,5 - 0,5.

Třetí dnes končím já. Mým úkolem je udržet černými na uzdě nejlepší hráče domácích. Na programu Trompowského útok. Po výměnách však soupeř uzme dámou pěšce na b7, nevěřil jsem totiž, že takového pěšce vezme. Za něj mám aktivní figury a slušnou protihru. Vzhledem ke stavu utkání a ostatních pozic vynutím z pozice síly opakování tahů a stav je tak 2-1. Partie s komentáři obou hráčů zde.

Soupeř však kontruje na osmé desce. V partii Janák - Brož se Libor opět vrhne aktivní hrou dopředu, jak to mívá ve zvyku. Partie se mi celou dobu velmi líbí, avšak poté se projeví soupeřova lepší strategická vyzrálost a převádí partii do vyhrané koncovky, ve které Liborovi zbude špatný střelec a pěšci na barvě střelce. Lepší koník soupeřův tak upravuje průběžný stav na 2-2.

Honza a Roman hrají na výhru, naše akcie jsou tak velmi vysoko. Největší divočárnu dnes hraje Rosťa, černými Tomáši Reichelovi přijme královský gambit, poté pokryje pěšce tahem g5 a oheň je na šachovnici. Po výměně dam bych hrál pozici raději za bílého, partie dojde do koncovky, kdy má bílý několik spojených pěšců za figuru. Rosťa však pohrozí odebráním klíčového d-pěšce a soupeř raději zopakuje tahy, což je pro nás naprosto klíčová remíza. Stav 2,5 - 2,5. Partie i s komentářem zde.

Jazýček vah přiblíží na naši stranu v letošní sezoně famózně hrající Jenda. Černými hraje s Janem Maškem a musí mu oplácet prohru z loňského souboje. Když je forma, jde všechno. Honza soupeře potrestá, když soupeř v zahájení několikrát potáhne stejnou lehkou figurou. Poté si i zakombinuje, když získá dvě lehké figury za věž. Zbytek partii je jen technická rutina našeho kapitána. Vedeme 3,5 - 2,5 a pohledem na Romanovu partii je jasné, že si odvezeme tři body.

Roman je dnes ústředním hrdinou. Za soupeře má nepříjemného a houževnatého Vítka Veselého. Soupeř nemá nijak oslnivý rating, ale jeho šachová kvalita je daleko výše, čehož si je Roman vědom a hraje zodpovědně a metodicky. Na programu dámská indická, Roman ji zkouší s principiálně brzkým Petrosjanovským tahem a3. Snaží se hrát aktivně, avšak soupeř se snaží otupit tlak výměnami. Vznikne klasická pozice s krytým volným pěšcem na d5, soupeř však má možnost jej blokovat jezdcem. To se však nestane, pěšec postoupí na d6 a vzhledem k časové tísni se soupeř dopustí chyby a Romanovi tak umožní pohledný závěr. Postaví si dámu, aby odlákal soupeřovu dámu od věčných šachů. Když jí soupeř á tempo zkonzumuje, Roman ihned uplete matovou síť na krále a vychutnává si pocity hrdiny dne. Pečetí naši výhru  4,5 - 2,5.

Poslední dohrává Lukáš se stále se lepšícím Zdeňkem Ježkem. Luky hraje poctivě výstavbu podobnou Londýnu, avšak v přicházející oboustranné časové tísni soupeř ukáže více zkušenosti a soupeře přehraje. Prohra však nebolí, jelikož vyhráváme nejtěsnějším poměrem. Partii ovlivněnou cca. od 25 tahu časovou tísní možné shlédnout zde.

V tabulce zde vedeme soutěž a můžeme útočit na postup do ligy. V lednu přivítáme favorita celé soutěže první tým Žďáru, výsledek utkání napoví, jestli máme šanci celou soutěž vyhrát. Postavit dvě ligová družstva, to by byla výzva. Co říkáte ?

 

poslední dvě dohrávané partie

 

V partii na fotografii zahraje Roman 1. e8 D , soupeř dobere 1...Dxe8 a po 2. Se5 se vzdá, jelikož nepokryje oba maty Dg5 a Dh4 mat. Krásný závěr partie na téma odlákání černé dámy od věčných šachů

 

Poslední dohrávaná partie pod přísným dohledem Jardy Huňáčka


Aktualizováno Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 22:29  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...