Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články CHESS LADY 2016

CHESS LADY 2016

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Prvním turnajem roku 2016, na kterém reprezentovala náš klub Viktorka Michálková, byl 9. ročník turnaje dívek v rapid šachu, pořádaný ŠACHklubem Tábor. Z původně přihlášených 30 šachistek se jich nakonec prezentovalo 27. Věkový limit pro účast v turnaji byl 20 let a hráčky sehrály společný turnaj, v němž byly rozděleny do třech kategorií.

Do kategorie A byly zařazeny šachistky ročníků 1996 až 2000, do kategorie B ročníků 2001-2005 a do kategorie C ročníku 2006 a mladší. Viktorka byla tedy vzhledem k roku narození 2005 hodnocena v kategorii B a s novým rapid ELO 1059 byla nasazena ve startovní listině až s číslem 20. Turnaj byl sehrán na 7. kol hraných švýcarským systémem, tempem 2x20 minut + 5 sekund/tah na partii.

Hned v úvodním kole mohla Viktorka zabodovat se sedmou nasazenou Janou Pokornou se Sokolu Buštěhrad (ELO 1588), kdy se jí podařilo materiálně horší pozici taktickým obratem otočit a v oboustranné časové tísni neviděla možnost dát soupeřce jednotahový mat věží. Zkušená soupeřka pak již partii s materální výhodou dovedla do vítězného konce. Naopak štěstí se na ni usmálo ve 2. kole, kdy s mladou domácí hvězdičkou ze Sokolu Tábor Dorotou Veverkovou (ELO 1174) se jí v prohrané pozici  podařilo třikrát zopakovat tahy, což neváhala reklamovat a rozhodčí prohlásil partii za remízu.

Pěknou partii pak sehrála Viktorka ve třetím kole s Marií Tůmovou ze ŠACHklubu Tábor (ELO 1010), kdy dostala soupeřku pod tlak, následoval zisk materiálu a partii zakončila matem. Po polední přestávce následovala partie 4. kola proti Marii Karpecké z ŠK Řevnice (ELO 1108). S touto soupeřkou se Viktorka utkala již na MČR dívek do 8 let a odešla poražena. Tentokráte se však karta obrátila a brzy po zahájení získala dámu za věž a partii ukončila efektním matem.

Tato výhra měla za následek posun na 4. šachovnici, kde ji čekala první nasazená hráčka v turnaji Simona Suchomelová z oddílu Sklo-Bohemia Světlá nad Sázavou (ELO 1913). S takto silnou hráčkou se Viktorka ve své nedlouhlé kariéře ještě nepotkala a přestože bílými figurami postavila zavřenou sicilkou velmi správně, dopustila se zbytečné hrubé chyby po které ztratila figuru a po dalších ztrátách materiálu i partii.

Los šestého kola svedl za soupeřky opět staré známé z MČR, když černými figurami naše hráčka čelila Anetě Růžičkové z domácího ŠACH klubu Tábor (ELO 1144). Viktorka měla zcela prohranou koncovku, v níž však soupeřka přehlédla vidličku a ani v následné vyhrané pěšcovce se nepočínala správně. Závěrem ještě zkoušela Viktorku v koncovce K+pěšec h proti králi pod pěšcem na sloupci h v níž odmítla několik nabídek remízy a až po zásahu rozhodčího musela souhlasit s dělbou bodu.

V závěrečním kole čekala Viktorku nejstarší hráčka turnaje Kateřina Žilavá ze ŠACHklubu Tábor (ELO 1445) a Viki předvedla nejlepší sobotní výkon. Zatímco nechala soupeřku inkasovat materiál, připravila černému králi na g8 matovou hrozbu v podobě tahů Df6 a Se5 a matu mohla Kateřina zabránit pouze za ztrátu dámy. Chvíli ještě zkoušela, zda o deset mladší soupeřka neudělá nějakou chybu a jelikož se tak nestalo, partii vzdala.

Výslednou tabulku turnaje si můžete prohlédnout zde. Putovní pohár, věcnou a finanční cenu získala možná trochu překvapivě (ale po zásluze) Eliška Vavřínková z Lokomotivy Brno se šesti body. Naše hráčka obsadila se 4 body velmi slušné 11. místo, když turnaj hrála na výkon 1384 ELO bodů. Pořadatelsky byl turnaj zvládnut na dobré úrovni, o hráčky i jejich doprovody bylo velmi dobře postaráno.

Hlavní rozhodčí Jaroslav Odehnal při zahájení turnaje

1. kolo VNM - Jana Pokorná (Sokol Buštěhrad) 0 - 1

2. kolo Dorota Veverková (Sokol Tábor) - VNM 1/2 - 1/2

3. kolo VNM - Marie Tůmová (ŠACHklub Tábor) 1 - 0

4. kolo Marie Karpetská (ŠK Řevnice) - VNM 0 - 1

5. kolo VNM - Simona Suchomelová (ŠK Sklo-Bohemia Světlá n. Sázavou) 0 - 1

6. kolo Aneta Růžičková (ŠACHklub Tábor) - VNM 1/2 - 1/2

7. kolo VNM - Kateřina Žilavá (ŠACHklub Tábor) 1 - 0

Závěrečné foto všech účastnic turnaje

Aktualizováno Úterý, 05 Leden 2016 09:13  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...