Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – A64 Grygov B 4,5 : 3,5 aneb radiální fraktura kosti holenní

Caissa Pivovar Dalešice – A64 Grygov B 4,5 : 3,5 aneb radiální fraktura kosti holenní

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

Domácímu zápasu áčka proti PROCLIENT Grygov B předcházela nepříjemná změna sestavy. Jaromír Bednář si bohužel krátce před zápasem zlomil nohu a ze dvojice slovenských posil dorazil pouze Martin Lednický. Zastoupit jej měl Luboš Svíženský v trojroli rozhodčí, kapitán a hráč.

Z trojrole zbyla nakonec dvojrole, neboť zdravotní i jiné problémy řádily i u soupeře a ten přijel pouze v sedmi a ještě rozhodně ne v nejsilnější sestavě. Luboš tak vyhrál kontumačně a po krátké očekávané remíze bývalých klubových kolegů a přátel na první šachovnici FM Petr Buchníček - IM Radek Sluka začínal fakticky zápas za stavu 1,5:0,5.

Na prvníí rozcestí se zápas dostal, když jsme se museli rozhodnout, zda přijmou nabídku remízy na sedmé desce Jan Tesař - Marek Růžička. při snaze o útok na královské křídle jsem nesprávně provedl správnou myšlenku a při předčasném průlomu f5 podcenil sílu soupeřova průlomu na opačném křídle. Stál jsem hůř, ale soupeři se nepodařilo najít správný plán, výhodu postupně ztratil a v již pro něj mírně horší pozici se zachoval podle hesla "když nevíš co hrát, nabídni remízu". Protože právě v té době bylo zřejmé, že Roman vyhraje a půlka by měla stačit, nepříliš nadšeně jsem nabídku akceptoval.

Na páté šachovnici Roman Bradáč - Tomáš Zajíček spáchal černý v královské indické se Sf4 již v 10. tahu hrubou chybu neuváženým f5, kterým bílému daroval krásné pole e6 pro jezdce, musel odevzdat jednoho pěšce, poté druhého, třetího a před přechodem do beznadějné věžové koncovky se vzdal. Vedeme 3-1.

Čekala nás však sprcha na 2. desce Petr Zatloukal- Martin Lednický. Již na mokré přípravě večer před zápasem ukazoval Martin svoje efektní vítězství proti soupeři, jehož jméno jsem zapomněl, černými ve francouzské s 3. Jd2 Jf6, kde ve hlavní variantě zvolil braní na f6 dámou s následným h6 a útokem pěšci a figurami na královském křídle. Tibenského varianta se to má jmenovat. Pozice po 11.tahu předváděné partie se ocitla v neděli i na šachovnici, Martin zahájení odblical, a tak jsme věřili, že ví co dělá. Víra nás však začala postupně opouštět a došlo na názor Fritze. který se na tuto cizokrajnou myšlenku tváří krajně skepticky a tvrdí, že je černý již v zahájení téměř prohraný. Bílému stačilo dělat logické vývinové tahy, odrazit taktické hrozby a šejdy a inkasovat materiál k přesvědčivé výhře.

Na 4:2 zvýšil dosud stoprocentní Tomáš na 6. desce v partii Vítězslav Musil - Tomáš Lampíř. Ve hře čtyř jezdcú s nenáročným 4.g3 již v zahájení získal mírnou výhodu, kterou sice napoprvé vypustil, ale po chybě soupeře v časové tísni již šanci nepustil a získal vyhranou pozici, ve které soupeř překročil čas.

Na 4. šachovnici Petr Švancara - Josef Růžička se hrál dámský gambit , ve kterém Josef postupně vyrovnal a začal černými soupeře přehrávat. Menší výhodu však ztratil a po časové kontrole měl sice pěšce navíc, nicméně určitou kompenzaci za něj soupeř měl a motory ukazují zcela rovnou pozici. Soupeř mu vzhledem ke stavu zápasu nabídl poněkud nelogicky remízu, která znamenala naši výhru, a byla  Josefem na pokyn kapitána přijata.

Zbývající partie na trojce Petr Walek - Jaroslav Šobáň se tentokrát Petrovi nepovedla. Ve variantě čtyř pěšců v Alechinově hře nezvládl přechod ze zahájení do střední hry, ztratil bez větší kompenzace dva pěšce a po dalších výměnách materiálu se čtyřvěžová koncovka bez těchto pěšců již nedala udržet. Shrnul bych, že jsme se sice trápili asi víc, než bychom podle ratingů měli, ale výhra je i tak cenná, a pokud by se zadařilo i v příštím utkání venku v Ořechově, měli bychom již mít účast v příštím ročníku jistou.

 

Rozhodující úder zasadil soupeři Tomáš Lampíř


Roman svého mladého soupeře doslova přejel parním válcem


Pohled do salonku, kam nás vyhnal jazykový kurs v naší klubovně aneb Rakušané se učí česky a šachy musí stranou


vpravo autor článku v plném nasazení


naše mládí v druholigové akci

 

souboj titulovaných hráčů  FM Petr Buchníček  -  IM Radek Sluka

Aktualizováno Středa, 13 Leden 2016 00:06  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...