Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Světlá nad Sázavou D - Caissa Třebíč D 2 : 3 aneb konečně vítězství

Světlá nad Sázavou D - Caissa Třebíč D 2 : 3 aneb konečně vítězství

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

V zápase šestého kola RSZ jsme se vydali trochu dále - do Světlé nad Sázavou a nastoupili proti družstvu D. Hráli jsme v základní sestavě doplněné Aloisem Pokorným, který ochotně zastoupil nemocného Tomáše Zeleného a navíc nás na místo odvezl. Za to mu patří velký dík.

Na druhé a poslední šachovnici končí zápas poměrně brzy. Alois i Libor své mladé soupeře zkušeně přehráli. Poměrně brzy vedeme 2:0.

Je potřeba získat bod. Na první šachovnici bojuje Vláďa s taktéž velmi mladým soupeřem a vyhlídky jsou nejasné. Na čtvrté šachovnici přichází David ve vyrovnané pozici o figuru a bojuje marný boj. Já jsem na třetí šachovnici začal špatně. Dámský gambit hraji nepřesně a soupeř vyvíjí velký tlak. Musím neustále hasit, co jsem si nadrobil, a moje stísněná pozice moc vyhlídek nenabízí.

Přichází očekávané. David je nucen vzdát. Soupeř snižuje na 2:1. Vzápětí však dobrá zpráva. Vláďův soupeř hraje nepřesně, postupně ztrácí pozici a nakonec i partii. Vedeme 3:1 a vítězství je jisté.

Moji partii se mi nakonec daří vyrovnat a v korektně remízovém postavení se stejnobarevnými střelci a jezdcem na každé straně a za rozhodnutého stavu nabízím opakovaně snad čtyřikrát remízu. Soupeř však chce bod. Snad je mu líto dobře rozehrané partie nebo chce naplnit své výrazně vyšší ELO. Pod časovým tlakem a také s vědomím, že ostatní čekají s odjezdem již delší dobu na konec naší partie, nakonec chybuji. Úplně zbytečně přicházím o pěšce a přesto, že by se ještě dalo docela dlouho hrát, partii vzdávám. Soupeř dosáhl svého. Konečný stav 3:2.

Jako perličku k naší partii dodávám, že soupeř zarytě sledující pouze pozici na šachovnici, přehlédl, že mi po mém 38. tahu již vypršel čas. Hrál stále dál a tak jsem oba měli další hodinu. Té již jsem rozhodně nehodlal využít.

Na závěr tedy radost z prvního vítězství v soutěži se soupeřem, se kterým bojujeme o předposlední místo. Poslední pozice se nám tak vzdálila a doufejme, že u toho zůstane, byť v této soutěži jde především o radost ze hry a určitě chci dát možnost dalším mladým hráčům, pokud projeví zájem. Příští kolo hrajeme doma, tak už to snad vyjde a Tomáš bude jistě zdráv. No a pro mě výzva k prohloubení znalostí zahájení a naučit se lépe hospodařit s časem. Je to už celkově třetí partie, kde hraji v časové tísni.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...