Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Žďár nad Sázavou A 3,5 : 4,5 aneb šlágr kola pro soupeře

Caissa Třebíč B – Žďár nad Sázavou A 3,5 : 4,5 aneb šlágr kola pro soupeře

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Ve čtvrtém kole jsme doma přivítali první tým Ždáru, který se netají svými postupovými ambicemi do ligy. Přijeli s tím nejlepším co mají, a totéž jsme mohli postavit i my. Jelikož jsme ale pouze béčko, hosté byli přece jen o malinko papírově silnější a směle je tak můžeme nazvat mírným favoritem. Šlágr kola tak mohl začít v plné polní.

Poměrně záhy (do dvou hodin od startu) končí tři partie. První končí na osmé neprůstřelný Pavliš proti Jardovi Huňáčkovi. Očekávané zahájení, očekávaná remiza. Výměnná francie a remízu nemělo smysl černými odmítat. Poté končí autor článku na první proti Luboši Bukáčkovi. Známe se velmi dobře zejména z Pardubického marathonu. Vím, že se musím vyhnout Volžskému gambitu za každou cenu. To se mi daří a v partii nemám problém. S dovolením kapitána nabízím remis a tato je akceptována. Proti silným soupeřům mám za úkol držet první desku a to se mi zatím daří. Do třetice končí chvíli po mne Leszek. S velezkušeným Vl. Siebenbürgerem postaví svého neprůstřelného Rétiho a soupeř uzná, že lámat podobou pozici by bylo příliš velké riziko. Stav utkání 1,5 : 1,5, utkání se však za hodinu začne lámat ve prospěch soupeře.

Hosté jdou do vedení v partii Tomáš Lampíř - Josef Fišar junior (pro přátele pouze junior). Tomáš hraje černými na výhru (však je to jediná deska, kde nemáme deficit ratingu), obětuje pěšce, oběť se mi zdá velice dobrá a nadějná. Juniora se ptám, zda-li není moc chamtivý, jelikož již v Bibli se píše avarice, hanging, selfdestruction (chamtivost, pověšení, sebezničení). Junior s úsměvem odpoví: "Když dává, seberu materiál a vyhraji." Tak se také stává a hosté vedou. K obratu zavelí Standa Mezlík s Celým. Má černé figury a je přehrán, nicméně se zdravě naštve (navíc je ve formě). Soupeře poté ošálí v dynamické nepřehledné pozici a srovnává stav na 2,5 : 2,5.

Šachy s hlavou vztyčenou dnes hraje Rosťa se zkušeným Ivo Svobodou. Hraje svůj milovaný útok Grand Prix. Zdá se, že soupeř stojí lépe, avšak v 18. tahu podivným braním cxd4 zakryje pěšcovou slabinu na d3. Rosťa pak otáčí kormidlem partie, ta přechází do lepší věžovky. Odmítne remízu a hraje na výhru, jelikož jsou ostatní šachovnice silně nejisté. Věžovka však končí remízou. Partie zde. 3-3.

Jazýček vah naklání Karel Vašut. S Romanem rozehrají obligátní orangutan 1. b4. Roman se rozhodne pěšce zkonzumovat a vrhne svoje síly na dámské křídlo, kde tak vznikne majorita. Roman však přehlédne pěšce, realizace soupeře však velmi skřípe, po partii i soupeř přizná, že byl malinko bezradný. Roman tak musí pomoci ještě jednou, přehlédne i druhého pěšce a poté se již partie udržet nedá. Stav 3-4.

Poslední dohrává Honza, za soupeře má Pavla Večeřu, který se ještě nedávno pyšnil ratingem přes 2200. V Sämischově variantě Královské indické na soupeře vlítne a tvrdě útočí na královském křídle. Pozice je natolik nepřehledná, že ji nedokážu posoudit. Nicméně vím, že vznikne koncovka s pěšcovou majoritou 4 na 3 ve prospěch našeho hráče. Soupeř však pozici zkušeně udrží. Hosté tak připisují cenné vítězství 3,5 : 4,5 a my opouštíme vedení v tabulce. Potvrdili tak roli mírného favorita.

Dnešní článek byl testem Vaší inteligence. Ano máte pravdu, pokud se Vám zdálo na dnešním článku něco divného. Patříte tak mezi 25 % nejchytřejších v naší populaci. Uhodli jste, že Bible není psána v angličtině. Jedná se o úsloví z anglického překladu, který vyšel v loňském roce v Montrealu. Budete se tak muset v nejbližší době porozhlédnout po kanadských knihkupectvích.

Za fotografie poděkování Rosťovi.

 

První čtyři šachovnice

 

šachovnice číslo 5 až 8, v popředí náš hráč nezapře podobu s Alainem Delonem

 

závěr utkání probíhal za zvýšeného zájmu diváků

 

Závěrečná partie Tesař - Večeřa bohužel skončila remízou

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...