Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč C – Havlíčkův Brod C 5,5 : 2,5 aneb soupeř dost kousal

Caissa Třebíč C – Havlíčkův Brod C 5,5 : 2,5 aneb soupeř dost kousal

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V šestém kole Krajské soutěže jsme na naší domácí půdě hostili tým z Havlíčkova Brodu. Havlíčkův Brod má v Krajské soutěži dvě družstva a tenhle je ten slabší s menším počtem hráčů na soupisce. Myslel jsem, že tento zápas bude jednoduchý třeba oproti minulému kolu, kdy jsme hráli na půdě velice silných Cejlí; ale opak byl pravdou.

Jako první partie dopadla po několika hodinách partie na 7. Šachovnici. Zde se hrála partie, kde obě strany hrály svoji hru a čekaly, až někdo udělá chybu. V přechodu ze střední hry do koncovky začala mladá hráčka vymýšlet kombinace. Jednu ovšem nespočítala přesně, Libor Janák reagoval přesně a hned toho využil. Díky tomu získal jezdce a po dalších desítkách tazích našel zisk dámy. 1-0.

Poté byla docela velká časová mezera, kdy všichni statečně bojovali. Po čase skončila partie na čtvrté šachovnici. Zde se pan Myšička bránil náporu soupeře, který obětoval nějaký ten materiál. Pan Myšička se bránil velice statečně dlouhou dobu, nicméně příroda byla silnější. Při obraně svého krále ztratil moc materiálu, což mu bylo osudné. 1-1.

Na šesté šachovnici (Pokorný - Kulovaný) se dohrálo dále, byla tu po celou partii velice pěkná pozice pro domácího hráče, který zkušeně získal 2 pěšce a šel do věžové koncovky. Koncovku hrál pasivně, čehož soupeř využil a dal mu nenápadným tahem mat.

Dále se skončilo na první šachovnici. Zde hrál pan Mezlík velice zapeklitou pozici. Byla hodně otevřená a nebylo v ní vůbec nic jisté. Pan Mezlík je náš tahoun a tak postupem času přehrál prostorově soupeře. Vyrovnal tak na 2-2.

Dále končíme na 4. šachovnici. Pan Huňáček potvrdil svoji stoprocentní úspěšnost a po zavřeném zahájení vyměnil všechny figury, přičemž získal 2 pěšce.Toto bohatě stačilo k tomu, aby se soupeř vzdal (soupeř musel ztratit figuru, aby pěšce zastavil v postupu do dámy). Stav je 3:2 pro nás po 4,5 hodinách hry.

Můj soupeř mi nabídl v rovné koncovce remízu. Hluboce jsem se nad pozicí zamyslel. Pozice, která byla na stole, byla rovná, ale přesto by se to dalo dále tahat. Po tom, co jsem si partii zhodnotil, jsem se byl podívat na ostatní dvě partie a čekal jsem dokud alespoň jedna nedopadne.

Naštěstí dohrál Tomáš Zelený, který s přehledem vyhrál věžovou koncovku s dvěma pěšci proti jednomu. Hned vzápětí jsem vzal nabízenou remízu, abychom měli jistotu, že zápas celkově vyhrajeme. Stav 4,5 - 2,5.

Jako poslední dohrál pan Benda, který dlouho bojoval a snažil se vyhrát dámskou koncovku s pěšcem víc. Dlouho soupeř vzdoroval, ale nakonec pan Benda zkušeně našel cestu k vítězství. Konečný stav 5,5 - 2,5.

V průběhu zápasu jsem si myslel, že tento zápas bude lehký. Nikdo ale není bezchybný a bohužel jsme ztratili dvě hezké pozice. Na druhou stranu jsem moc rád, že pan Benda vyhrál a prolomil tím svoji špatnou bilanci z poslední doby. Jinak jsou před námi poslední 4 kola, přičemž stále vedeme tabulku a všichni věříme, že se tam udržíme do konce sezony.

Tabulka zde.

Tomášova partie k přehrání zde.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...