Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč D – Havlíčkův Brod D 3,5 : 1,5 aneb lídr soutěže na kolenou

Caissa Třebíč D – Havlíčkův Brod D 3,5 : 1,5 aneb lídr soutěže na kolenou

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V zápase sedmého kola RSZ jsme nastoupili proti družstvu ŠK Jiskra Havlíčkův Brod D, dosavadnímu suverénovi soutěže. Hráli jsme v oslabené sestavě. Libor Janák s Vláďou Bendou posilovali družstvo B, bratři Zelení byli na horách. Musel tedy znovu zaskočit Alois Pokorný a poprvé v takového soutěži hrát mladý Tomáš Talaša.

Na posledních dvou šachovnicích (na páté Tomáš Talaša, na čtvrté Alois Pokorný) byly pozice od počátku vyrovnané a spravedlivě celkem záhy skončily remízou. Je to 1:1.

První končí Ivan Kovács. Jeho rychlá hra mu tentokrát dobře posloužila – stihl odvézt manželku přes časový hendikep získat první bod. Soupeř útočil a útočil. Ivan vše odvrátil a po ztrátě figury se dosud bezchybný soupeř David Satrapa, který v předchozích kolech vyhrál všechny partie, vzdal. Vedeme 2:1.

Na dalších dvou šachovnicích se hraje dlouho. O něco dříve končí moje na první šachovnici. Hrála se sicilská, kde můj pochybný tah vedl k zisku pěšce, ale za krutou cenu. Soupeř získává silný útok a vede jednu zteč na moji pozici za druhou. Moje figury jsou přidušené a zákonitě přichází chyba. Kontroluji na třetí šachovnici pozici Davida Svobody, který hraje s kapitánem soupeřů Martinem Hyršem, a zjišťuji, že musím hrát, byť je pozice objektivně spíše na ručník do ringu. Snad soupeř podlehl dojmu, že už se nemůže nic stát. A stalo! Dostává vidle na věž a místo výhody několika pěšců a kvality, má o figuru méně. To už se u hraje těžko, a když se i podařilo odtahat do časové kontroly 40 tahů je to jen otázka přesnosti. Z mého jediného pěšce se stává dáma a soupeř musí obětovat věž. A proti věži a jezdi se ani čtyři pěšci navíc prosadit nedají. Soupeř to ještě chvíli zkouší a dobře mě cvičí v koncovce, ale nakonec musí vzdát. Určitě lituje své, dle mého názoru zbytečně rychlé, hry. Je rozhodnuto. Vedeme 3:1.

Na třetí šachovnici stojí Martin Hyrš o figuru lépe, ale úplně snadné to není, a tak se oba soupeři za rozhodnutého stavu dohodnou na remíze. Konečný stav je tedy 3,5 : 1,5 a my se odpoutáváme ode dna tabulky. A protože céčko Humpolce padlo s Jihlavou 5 : 0, posunujeme se na třetí pozici. Tabulka zde.

Kapitán Kamil tentokrát v roli lídra na první desce bodoval naplno

 

Alois v popartiové analýze s půvabnou hráčkou hostí

Aktualizováno Pondělí, 01 Únor 2016 23:46  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...