Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Viktorka Michálková na Mistrovství České republiky

Viktorka Michálková na Mistrovství České republiky

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Mistrovství České republiky mládeže do 16 let se konalo ve dnech 5. až 12. března a jak už je v posledních letech zvykem, turnaje se hrají v hotelu Dlouhé stráně v Koutech nad Desnou. Jediným zástupcem našeho oddílu byla Viktorie Nela Michálková, která poprvé hrála v kategorii D12, kde patřila k nejmladším účastnicím turnaje a její doposud skromný rating 1019 ELO ji zařadil mezi 18 účastnicemi na předposlední 17. pozici.

Po pravdě musím přiznat, když pořadatelé ze Šachové školy Světlá nad Sázavou několik dní před zahájením turnaje zveřejnili startovní listinu, zvažovali jsme dokonce, zda s Viktorkou do Jeseníků odjet, protože jména soupeřek vzbuzovala hrůzu. Na startu se opravdu sešly nejlepší hráčky této kategorie, mnohé z nich se zkušenostmi z mezinárodních turnajů. Nakonec jsme se rozhodli Viktorku do jámy lvové hodit s tím, že v této kategorii může hrát ještě následný rok a posbírá alespoň nějaké zkušenosti. Tento krok se ukázal správným a naše hráčka se stala příjemným překvapením turnaje.

"Realizační tým“ tvořil kromě nás – rodičů trenér GM Petr Velička, o jehož čas na přípravu a rozbory partií se však musela dělit s několika jeho dalšími svěřenci. Vzhledem k tomu, že všechny partie v turnaji byly přenášeny on-line, sledoval jsem je raději na notebooku v hotelovém pokoji, abych dceru zbytečně svou přítomností v hracím sále nestresoval. Do hrací místnosti tak občas chodila s foťákem pouze manželka.

Viktorka zahájila turnaj dvěma remízami s ratingově mnohem silnějšími hráčkami, ale přesto nebyla trenérem pochválena, neboť v obou partiích stála na výhru a přijala remízy nabídnuté soupeřkami trochu v rozporu s pravidly, neboť obě byly v době nabídky na tahu. V dalších dvou kolech zaznamenala dvě prohry, kdy průběhy partií dávaly šanci na zisk bodu, ale rozhodla větší zkušenost soupeřek. V pátém kole následovala povinná výhra s nejslabší hráčkou turnaje a v kole šestém poslední prohra v turnaji, opět po statečném výkonu. Pak ovšem přišel skvělý závěr. Z posledních tří kol získala Viktorka 2,5 bodu, což v součtu znamenalo zisk 4,5 bodu, tedy 50% v tomto velmi silném turnaji. O místo v první desítce naší hráčku připravilo horší pomocné hodnocení oproti soupeřkám se stejným počtem bodů.

Kompletní info o hráčce naleznete zde a výslednou tabulku MČR D12 zde. Vítěznou partii Viktorky z posledního kola okomentoval její trenér GM Petr Velička a můžete si ji přehrát na sociální šachové síti Chess Talker.

Partie proti Anežce Žilavé ze Šachklubu Tábor skončila ve vyrovnané věžovce remízou

Alici Habinovou z ŠK Kuřim překvapila Viktorka úvodním tahem 1.Jf3 a partii vyhrála

Večer pak jako "odškodné" zaplatila soupeřce palačinku se zmrzlinou

Odpolední výlet na Červenohorské sedlo, kde ještě vládla krutá zima

Úvodní tahy partie posledního kola, ve kterém Viktorka přehrála Lucii Rolínkovou

Aktualizováno Úterý, 22 Březen 2016 07:28  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...