Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Jiskra Humpolec 5 : 3 aneb již nejsme poslední

Caissa Třebíč B – Jiskra Humpolec 5 : 3 aneb již nejsme poslední

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V osmém kole Krajského přeboru jsme přivítali Jiskru Humpolec, tedy soupeře, s kterým hrajeme vždy vyrovnané zápasy. Humpolec výborně pracuje s mládeží a tak vždy nasadí několik výborných mládežníků.

Utkání začalo dvěma remízami. Nejprve Radek Kulovaný avizoval, že má na neděli jiné plány a že tedy rychle remizuje, což se stalo. Po dvou hodinách dochází k dělení bodu i na jedničce. Dnes mám v plánu hrát na výhru s mladým Jirkou Sedlákem, nicméně totálně nepovedené zahájení moje ambice ihned uhasíná. Tahám za záchranou brzdu, což soupeř po dlouhém přemýšlení vyslyší  1-1.

Poté se kormidlo obrátí na naši stranu. Rosťa hraje velmi ostrý přijatý královský gambit. Sebere vše, co soupeř nabízí a ve finále ještě uplete matovou síť soupeřovu králi. Jeho skvělý výkon možno shlédnout zde. Další bod přidá Standa Mezlík s Filipem Kubíčkem. Partie má technický ráz, přičemž Standa se v těchto vodách orientuje výrazně lépe a soupeře přehraje. Vedeme nadějných 3-1.

Trochu štěstí máme v partii Strádal - Janák. Bílý Libora úplně přehraje, dokonce mu pěšcovou strukturou g5 a f6 totálně zavře střelce na h8. Černý je tak prakticky bez figury. Bílý má však obavy, že by při otevření pozice mohl být v nedbalkách jeho král a tak souhlasí s remízou, což je malý dárek pro nás. Smůlu má dnes Mirek. Za soupeře má mladého a velmi talentovaného Klubala, který má silně podhodnocené elo. Mirek začne velmi solidně v Londýnském systému, poté se pak dopustí hrubé chyby a výsledná věžovka je naprosto bezperspektivní. Stav 3,5 - 2,5.

Naši výhru pečetí Vladimír Benda, hraje viditelně na remízu, kterou soupeř i vzhledem k vývoji utkání vytrvale odmítá. Domácí hráč se zdravě naštve a začne hrát na výhru. Pozice přejde do věžovky s pěšcem více pro Vladimíra. Pozice je objektivně remis, ale soupeř hrající jen na přídavku nedokáže bránit pozici přesně. Náš hráč tedy pečetí celkovou výhru a dohrává jen Jenda s tradičním soupeřem Pavlíčkem. Partie jsem viděl až od pozice, kde se Jenda snažil hrát na výhru, když na šachovnici zbyly jen dámy a nestejní střelci, Jenda má tuším o pěšce víc. Nezvolí přesnou realizaci a poté už musí souhlasit s nabídkou remízy. Partii možno vidět zde.

Utkání bylo opět vyrovnané, tentokrát jsme byli šťastnější my, odpoutali jsme se od posledního místa. V závěrečném kole v Pelhřimově budeme dělat všechno proto, abychom se na nelichotivé poslední místo nevrátili.

 

Celkový pohled

 

Mirek dohrává s mladým Jirkou Klubalem

 

 

 

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...