Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Gambit Jihlava B 7:1 aneb jasná výhra se nerodila lehce

Caissa Třebíč B – Gambit Jihlava B 7:1 aneb jasná výhra se nerodila lehce

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Po loňském totálním neúspěchu, kdy jsme skončili poslední, začal nový ročník Krajského přeboru. Letos jsme posílili soupisku, tak bychom rádi hráli ve vrchních patrech tabulky na hony vzdáleni od sestupových vod. V prvním kole jsme doma přivítali zálohu Gambitu Jihlava. Soupeř přijel oslaben o čtyři hráče základní sestavy, v utkání jsme tak byli jasným favoritem.

Jako první vyhrál Leszek s tradičním soupeřem Alešem Vondrou. Aleš se do Leszka pustil velmi ostře útokem na krále, g4 Vg1, Leszek věren poučkám reagoval protiúderem v centru. Soupeř si však nechal dát dvojúder na figury a nemělo smysl dál pokračovat. Na 2-0 upravil Tom Zelený v partii benjamínků. Soupeře vcelku v pohodě postupně přehrál a na partii se můžete podívat zde.

Dále remizuje Rosťa, se soupeřem hraje nenáročnou sicilku a partie končí vcelku logicky remízou, když příznivý stav utkání umožňuje přijmout smírnou nabídku soupeře. Partie zde. Svůj den má rovněž i Standa, soupeře černými ošidí o figuru a tu vcelku snadno realizuje v celý bod. Vedeme 3,5 : 0,5. Situace se však začne komplikovat.

Já přehlížím tichý soupeřův tah, po kterém musím odevzdat pěšce, Kokeš má sice o kvalitu navíc, ale neví se zda projde. Honza má o pěšce méně a Petr na první hraje své obvyklé zápletky v nejasné pozici. O vítězství není rozhodnuto. Situace se však za chvíli vyjasní, když Kokeš přece jen kvalitu uplatní k výhře a Jenda má za pěšce aktivitu figur, která mu zajistí smírný výsledek. Vedeme 5-1 a je rozhodnuto.

Petr Walek na jedničce ustál všechny komplikace v časovce a na dámském křídle protlačil svého volné pěšce a soupeř musí kapitulovat. Moje partie je velice neobvyklá. Podobný průběh jsem snad ještě nezažil. Nejdříve mne soupeř vcelku regulérně přehraje, když mne má dorazit, tak hraje překvapivě slabě a postupně získám tři pěšce a stojím na výhru zase já. Poté zase já hraji jako amatér a pozice jde do roviny. Soupeř opět věren  sinusoidě udělá dvě chybičky a partii se mi nakonec podaří vyhrát, i když asi nezaslouženě. Pečetím tak vítězství 7-1.

Nutno dodat, že soupeř bojoval velmi srdnatě a výsledek je pro něj až příliš krutý. Prezentoval se slušným výkonem a v jednu chvíli to vypadalo, že by si mohl odvést i bodík. V příštím kole jedeme do Světlé nad Sázavou a tam již to tak jednoznačné nebude.

Přední šachovnice

Aktualizováno Pondělí, 30 Říjen 2017 10:16  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...