Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – TJ Chotěboř 5 : 3 aneb druhé vítězství po sobě

Caissa Pivovar Dalešice – TJ Chotěboř 5 : 3 aneb druhé vítězství po sobě

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

V lednu se nám začalo konečně dařit, po Eurobitu Pardubice jsme z druhého místa doma sundali i TJ CHS Chotěboř, přestože hosté měli kromě první desky ratingovou převahu. Zápas byl tentokrát neobyčejně bojovný a na první výsledky došlo až v časových tísních po více než třech hodinách. Luboš Svíženský po divokých zápletkách akceptoval s dámou proti dvěma věžím nabídku remízy.

Stejným výsledkem skončila po dlouhém lavírování i partie Tomáše Lampíře a trojím opakováním tahů i moje. První celý bod zaznamenal Pepa Růžička proti hvězdě hostů FM Jiřímu Tůmovi. V sicilském gambitu se nelekl ponechat za další materiál krále v centru a došlo k nespočítatelné taktické přestřelce, kterou hodnotí počítač kupodivu dlouho jako vyrovnanou. Poté ale soupeř další oběti přehnal a zůstal bez kompenzace s dvěma figurami méně.

Po kontrole jsme tak vedli 2,5:1,5 a zbývající pozice dávaly solidní šanci na vítězství. První prohru v sezóně sice zaznamenal Vítek Veselý, který při přechodu do koncovky ztratil pěšce a další opora soupeřů Filip Vala již dotáhla materiální převahu do výhry. Remízou opakováním tahů v koncovce věží a jezdců skončila ve stejné době partie Oldy Sedláčka na první desce, ale pak jsme se už mohli jen radovat.

Tomáš Košut soupeřkou obětovaného pěšce udržel až do koncovky a studiově vyhrál koncovku král, jezdec a dvojpěšec g proti králi a jezdci, partie zde. Soupeř Leszka Ciešlaka nezvládl celkem vyrovnanou koncovku věží a lehkých figur a připustil vítězné proniknutí Leszkova krále do své pozice spojené se ziskem materiálu. Dostali jsme se tak již na 10 bodů a jediná další výhra z posledních čtyř kol by již měla stačit k záchraně, přičemž máme ještě v rezervě beznadějně poslední Náchod.

Aktualizováno Úterý, 06 Únor 2018 22:03  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...