Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home

ŠK Caissa Třebíč D – Gambit Jihlava D 7 : 1 Vítězství zkušeností nad mladickým nadšením 17.11.2019

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Mužstvo Gambitu Jihlava dává ve svém D družstvu šanci mladým hráčům, aby získávali hráčské zkušenosti ve vážných partiích. Také k nám přijeli se sestavou jejíž věkový průměr mohl být kolem 14 let. Začali hrát s nadšením a také v několika partiích se dostali do vedení. Přesto se nám soustředěnou hrou podařilo i tyto partie otočit a  bez jediné prohry se dvěma remízami vyhrát 7: 1.

Jako první (byť po hodině a půl) skončila partie na 8. Šachovnici ,kde Tonda Hruška obětí jezdce vyvinul tlak na krále a tak získal svůj první soutěžní bod.

Na 3.šachovnici Alois Pokorný získal figuru a poté logicky tlačil svého soupeře do výměn. V závěru  se mladému soupeři Filipu Zedníčkovi podařilo získat figuru zpět, ale postupem dvou pěšců do dámy vyvinul tlak a soupeř se vzdal.

Na 1. šachovnici  Standa Mezlík trpělivou hrou získal dva pěšce navíc, které tlakem proměnil ve výhru.

Radek Kulovaný na 2. šachovnici se svým soupeřem dohodl po 2 hodinách na remíze a stejně tak Miloš Klempar, který ve složité situaci cítil, že by mohl získat figuru. Ale po výměnách byla pozice vyrovnaná a ve 43. Tahu se dohodli na remíze.

Svoje partie vyhráli také Láďa Benda, kdy se jeho soupeř dopustil nemožného tahu při šachu na svého krále. Po vyřešení situace konzultací mezi kapitány získal figuru a partii dovedl k vítězství.

Svoji partii jako druhý vyhrál také Tomáš Loucký, který měl diváckou podporu ve své přítelkyni, jíž děkujeme za fotografie a díky tomu naše mužstvo vedlo už 2 : 0.

Na závěr napíšu něco o své partii se starším z bratrů Spilkových, Jáchymem, kterou jsem začal svou nepozorností a ztrátou pěšce. Jáchym mě velkým tlakem donutil ke ztrátě dalšího pěšce. Po dvou hodinách hry se zápas vyvíjel jasně pro nás, ne tak moje partie. Poté jsem se konečně začal trochu soustředit a zabetonoval svého krále na krajním H sloupci třemi figurami. Při tlaku, kdy mě soupeř chtěl zmatovat, se mi podařilo situaci zvrátit. Po třech a půl hodině to Jáchym vzdal a mohli  jsme podepsat zápis s naším vítězstvím 7 : 1.

Skutečně si myslím, že nám k němu pomohly naše zkušenosti, když i přes nepříznivý vývoj se v několika partiích podařilo výsledek otočit nebo trpělivou hrou malou výhodu prosadit a dovést partii k vítězství.

Aktualizováno Úterý, 10 Prosinec 2019 15:04  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...