Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home

ŠK Caissa Třebíč C 2,5:2,5 Sokol Jámy aneb dřeli jsme na krev...

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V osmém kole 20.2.2022 naše céčko čekala výzva, když našim tradičním soupeřem byl Sokol Jámy. S tímto soupeřem jsme z důvodu nepřizpůsobivého počasí odložili zápas ve třetím kole, takže jsem s tímto hráli vůbec poprvé.

Jámy přijely pochopitelně ve velmi silné sestavě, takže jsme rozhodně neměli, co ztratit. I vzhledem k umístění v tabulce a sestavám obou týmů byli hosté favorité.

V 9 hodin náš kapitán Kamil Svoboda přečetl sestavy a zápas tak mohl začít.

Po zhruba hodině hry je dohráno na páté šachovnici. Naše mladá juniorská naděje Jonáš Tankó hrál proti Petrovi Sklářovi. Jonáš začal velmi aktivně, stál chvílemi i lépe a zdálo se, že náš hráč soupeře přehraje. Bohužel se stal opak, Jonáš v domněnce, že dá soupeři mat přehlédl kombinaci soupeře a bez věže již nemohl pomýšlet na výhru. Prohráváme 0:1.

Jako další skončila partie na třetí desce, kde hrál náš kapitán Kamil Svoboda proti obávanému kulturistovi Pavlovi Prášilovi. Jak mi Kamil prozradil, od devátého tahu se to s ním začalo hroutit a když jsem viděl vidličku, kterou náš hráč dostal, bylo jasné, že je zle. Kamil ještě pár tahů odtahal, ale nic nečekané se již nestalo. Prohráváme 0:2 a začalo být zle.

Jenže k našemu překvapení se ještě děly věci. Na čtvrté šachovnici se zdálo, že to hůř, než remízou skončit nemůže. Alois Pokorný v souboji s Vladimírem Pařilem stál dobře, později měl o pěšce méně. Jenže soupeř při vaření kafe úplně zapomněl, že mu hrozí mat a zahrál ''koninu'', která ho připravila aspoň o remízu. Se štěstím se dostáváme na dostřel a snižujeme na 1:2.

Aspoň k remíze nám chyběl bod a půl, což by byl zázrak, ale světe div se, stalo se. Na druhé šachovnici jsem hrál černými proti kapitánovi hostů Petrovi Pelikánovi. Pozice se vyvíjela různě, mohl jsem prohrát v 15 tahu, pak jsem mohl vyhrát a pak se zdálo, že jdeme do remízy. Jenže jsem si všiml zajímavé kombinace, které se soupeř zřejmě lekl a já toho využil. Soupeř přehlédl vidličku a získal jsem kvalitu. No a když soupeř zahrál prohrávající chybu a já vyměnil dámy, tak jsem věděl, že náš tým má šanci něco uhrát, v koncovce soupeř vzdal a je to 2:2! Partie Pelikán - Novák zde: http://www.chesstalker.com/aYZrM7nVsnuH

Rozhodnutí padlo na první šachovnici. Tak dlouho se přetahoval Tomáš Loucký proti Martinovi Fouskovi. Pozice vypadala zajímavě ze všech pohledů. Soupeř měl pěšce navíc, ovšem pozdější chybou pěšce zpět Tomáš získal. Nakonec na první desce partie skončila po 4 hodinách remízou a nám se tedy povedlo obrat soupeře z Jám o dva body.

Naopak pro náš tým je tento bod velmi cenný, pač se stav nevyvíjel podle našich představ, ale nakonec jsme bojovali. Díky této remíze jsme poskočili v Regionální soutěži Vysočina - Východ na třetí místo v tabulce.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...