Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články SFiala Gambit Jihlava „C“ – ŠK Caissa Třebíč „D“ 4½ – 3½

SFiala Gambit Jihlava „C“ – ŠK Caissa Třebíč „D“ 4½ – 3½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

V neděli 23. 1. 2011 se odehrálo šesté kolo Krajské soutěže Vysočina – východ. Proti našemu „déčku“ se utkalo družstvo SFIALA GAMBIT Jihlava „C“, které bylo na domácí půdě. Zápas měl velmi vyrovnaný průběh, bohužel nám ale unikl o vlásek. Průběh utkání na jednotlivých deskách najdete v celém článku.

1. šachovnice: Vladimír Bazala ‒ Polanský Jiří. Tato partie skončila poměrně brzy, po zahájení došlo k pár výměnám. Ve střední hře se hra dostala do vyrovnané pozice, soupeř nabídl remízu a náš hráč ji přijal.

Vladimír Bazala v této soutěži stále bez prohry

Vladimír Bazala v této soutěži stále bez prohry

2. šachovnice: Jiří Obršlík ‒ Teplý Stanislav. Tato partie byla velice složitá, hlavně ve střední hře. Náš hráč vyvíjel iniciativu a útočil na soupeřova krále. Soupeř se všem útokům ubránil. Na sloupci f došlo k výměnám věží a partie se dostala do uzavřené pozice. Partie skončila remízou.

3. šachovnice: Vladimír Benda ‒ Vedral Miloslav. Po zahájení se partie dostala do střední hry, kde se hráči snažili jeden druhého přehrát. Cílené útoky byly vedeny na obou stranách přímo na krále. Oba hráči hráli pozorně a vyvarovali se chyb. Partie skončila remízou.

4. šachovnice: Jaroslav Tellinger ‒ Bradáčová Zuzana. Moje partie byla vcelku poklidná a skončila již v sedmnáctém tahu. Pozice na šachovnici byla vyrovnaná a díky struktuře pěšců úplně uzavřená. Dalo se táhnout pouze jezdci, kde by došlo k výměnám a pokračovat ve hře by bylo velice obtížné. Soupeřka nabídla remízu a já ji přijal.

5. šachovnice: Lukáš Bachan ‒ Došel Karel. Nádherná ukázka bojovného ducha našeho hráče. Svojí hrou nedovolil soupeři udělat rošádu a zadržel jeho krále v centru. Měl poziční převahu s tím, že soupeř neměl dokončen vývin figur a mohl se pouze bránit útokům našeho hráče. Ve střední hře ale Lukáš udělal nepřesný tah, soupeř tím využil situaci a dokončil vývin, tím vyrovnal i hru. Dále se náš hráč dopustil hrubé chyby, kdy střelcem napadl věž, která byla v zákrytu s druhou věží a přišel o kvalitu (střelec za věž). Soupeř na to podcenil další průběh hry a přehlédl šach, kterým se dostal do velkých problémů. Nakonec pod tlakem našeho hráče hru vzdal.

6. šachovnice: Zbyněk Ševčík ‒ Vondra Aleš. Tato partie byla velice komplikovaná. Ve střední hře si náš hráč vytvořil osamoceného pěšce, kterého po celou dobu musel svými figurami krýt. Přesto hra přešla do koncovky, kdy oba hráči měli střelce a stejný počet pěšců. Nakonec hra přešla do pozice, kdy se táhlo jen střelci a nemělo význam již déle pokračovat. Partie skončila remízou.

7. šachovnice: Alois Pokorný ‒ Bílek Miroslav. Celou dobu remízová partie. Ve střední hře náš hráč podcenil soupeřův útok a přišel o jezdce. To zajistilo soupeři průlom a partii vyhrál.

8. šachovnice: Ivan Kovács ‒ Bradáč Josef. Velice dobrá partie. Náš hráč měl iniciativu, snažil se útočit. V době, kdy hra přecházela do koncovky, náš hráč přehlédl tah soupeře a přišel o pěšce. Snažil se hru vyrovnat, ale soupeř neudělal žádnou chybu a partii vyhrál.

Pohled do hracího sálu

Pohled do hracího sálu

Aktualizováno Úterý, 25 Leden 2011 12:53  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...