Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Spartak Velké Meziříčí "A" - ŠK Caissa Třebíč "C" 2,5 - 5,5 aneb nebylo to vůbec jednoznačné

Spartak Velké Meziříčí "A" - ŠK Caissa Třebíč "C" 2,5 - 5,5 aneb nebylo to vůbec jednoznačné

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 14
NejhoršíNejlepší 

Do nedělního rána - bylo navíc 13. - jsem vstával s určitou obavou, zejména když jsme se do Velkého Meziříčí vydali bez našich opor Tondy Čížka, kterého zchvátila viróza, a Jendy Tesaře, jenž se nacházel ve víru zajisté bujarých oslav půlstoletí svého bytí:-). Cestu jsme tradičně absolvovali Vláďovým „mikrobusem“, kde panovala bojovná, částečně ovšem i skeptická nálada, kterou rozptyloval především kapitán Josef Sedlák. Hrací místnost jsme našli bez větších problémů. Jednalo se o útulnou Hospůdku Na Poříčí, kde, jak jsme k našemu příjemnému překvapení zjistili, točili i jinou značku než tradiční, všudypřítomná europiva.

Nejsou na světě jen europiva

Soupeři, kteří nastoupili v základní sestavě, si nemohli nevšimnout našeho oslabení a cítili jedinečnou šanci nás porazit. Mělo naštěstí zůstat jen u pocitů. Zápas se ovšem nevyvíjel vůbec jednoznačně.
První skončila partie mezi Josefem Janákem a Jaroslavem Huňáčkem (5. šachovnice). Bílý sehrál zahájení nenáročně (výměnná francouzská), ovšem ani černý nechtěl pokoušet štěstí v symetrické a absolutně rovné pozici. Dělba bodů ale byla ku prospěchu Jardova soka, neboť ten přišel k utkání nemocen a protahovat hru se mu jistě nechtělo.
Vzápětí se smírně rozešli Jaromír Prokeš a Zdeněk Mejzlík (6.), postarší pán, který po partii Jaromírovi nabídl tykání, prý s odůvodněním, že když spolu remizovali, mohou se oslovovat „ty“. Z jejich hovoru jsem zaslechl ještě poznámku, že pan Mejzlík kdysi bydlel v Třebíči. I jemu se hodilo brzké ukončení duelu, neboť čekal návštěvu.
Náročného soupeře měl Vláďa Benda v osobě Milana Čtveráčka (8.), do něhož se však pustil bez bázně a hany. Ve vyhrané pozici ale bohužel souhlasil s dělením bodů.

Leszek Ciešlak a Stanislav Mezlík
První rezultativní výsledek se objevil na čtvrté desce, kde Standa Mezlík již v zahájení (dámský gambit) získal figuru, načež se Tomáš Mrazík, seznav, že prodlužovat odpor nemá smysl, vzdal.
Protože jsem od pěti hodin ráno nemohl spát, prohlížel jsem si Wardova videa o dračí variantě sicilské. Co ale myslíte, že se objevilo na desce? Královská indická. Nevěděl jsem totiž, že Michal Nedoma (3. šachovnice) je vyznavačem zavřených her. Hned v zahájení jsem získal výhodu, když jsem převedl jezdce na d4, kterého musel soupeř dobrat střelcem, takže jsem disponoval dvojicí střelců a volným středovým pěšcem. Podle ostatních jsem se ale nacházel v obtížné situaci, proto mi bylo doporučeno, abych soupeři nabídl remízu. Ten ale odmítl.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Nedoma - Ciešlak po 20.tahu černého 
 

Záhy se dostal černými do problémů Vláďa Bazala, který nastoupil proti Jaroslavu Janovi (7.). Hrála se zavřená sicilská, v níž náš hráč metodicky správně obsadil koněm pole d4 a nakonec byl i o pěšce bohatší, ovšem bílému se náhle rozehrály figury, které zle zatápěly černému králi.
Vláďa Bazala se sklání nad složitou pozicí

Na druhé šachovnici bojoval Miloš Milostný se Stanislavem Koprem (Nimcovičova indická). Situace byla „ostrá a nepřehledná“, jak zní oblíbené rčení Vladimíra Bazaly, na první desce pak tahal za znatelně kratší konec jako černý Vláďa Uher, jenž zasedl proti Miroslavu Bártovi. Na vysoké vítězství hostů by v této chvíli vsadil málokdo.
Vše dostalo veselejší barvy poté, co na remízovou nabídku kývl Vláďovi Bazalovi Jaroslav Jan, a rovněž můj soupeř zahájil mírové rozhovory. O své velké výhodě jsem byl přesvědčen, avšak na doporučení ostatních jsem souhlasil s dělbou bodů. Že jsem měl pravdu já, potvrdil následně počítač, když dával černému plus 1.47 (materiál byl vyrovnaný). Se současnou formou a výsledky, kterých dosahuji v II. lize, ale nemohu být s dosaženým výsledkem nespokojen.

Miloš Milostný měl důvody k úsměvům
Mezitím na druhém stole vrcholila partie plná taktických obratů. Dost jsme Miloši Milostnému spílali, že ve 20. tahu nezahrál údajně vyhrávající Dg5, avšak v dodatečné analýze se ukázalo, že i Milošem zvolený tah vedl k úspěchu. Zakrátko soupeři odejmul figuru a bylo rozhodnuto, a to i o naší celkové výhře.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Milostný - Kopr po 19. tahu černého 
 

A protože na první šachovnici se Vláďovi Uhrovi podařilo v časové tísni ošálit Miroslava Bártu, zvítězili jsme 5,5:2,5.
Pamatujme však na to, že skutečně klíčová utkání nás teprve čekají. V kompletní sestavě bychom je ale měli zvládnout. 

Aktualizováno Pondělí, 14 Únor 2011 15:06  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...