Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články 55 let Jaroslava Huňáčka

55 let Jaroslava Huňáčka

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V sobotu 17. prosince oslaví 55. narozeniny Jaroslav Huňáček, který je věrný našemu klubu po celý svůj šachový život, tedy téměř 40 let. Před několika týdny mě navštívil v kanceláři, nalil jsem mu sklenku dobré whisky a požádal jej, aby mě ku příležitosti svých půlkulatých narozenin návštěvníkům našich webových stránek sdělil něco o sobě. Jarda upil něco málo ze své skleničky a pak jsme si hodinu povídali o jeho šachovém, ale i nešachovém životě.

Je rodákem z Třebíče, konkrétně pak z kdysi dělnické čtvrti Borovina, známé svou továrnou BOPO, která za minulého režimu patřila k největším výrobcům obuvi. Šachy jej naučil hrát táta a první partie sehrál v borovinské knihovně. Po ukončení základní školy nastoupil na gymnázium a zhruba od té doby se datuje jeho členství v našem klubu, který tehdy nesl název Spartak Třebíč. Je tedy jedním z mála šachistů, kteří ještě pamatují hrací místnost v Hotelu Podlipný naproti vlakovému nádraží. Ale zpět ke gymnáziu. Jarda nosil tehdy módní dlouhé vlasy, což se hrubě nelíbilo jeho třídnímu profesorovi Komendovi a rovněž řediteli školy Račkovi. K jeho smůle právě ředitel školy bydlel ve stejném vchodu jako Huňáčkovi a možná právě proto si dovolil studentu Huňáčkovi dát peníze na holiče a během výuky ho poslat ostříhat. I přes další půtky s třídním učitelem byl však Jarda dobrým studentem, o čemž svědčí fakt, že se po maturitě dostal na Vysokou školu ekonomickou do Prahy.

Jaroslav, ještě coby student VŠE

Na vysokoškolských kolejích na Opletalově ulici v Praze 1 došlo tehdy k setkání, které však podle jeho slov velmi ovlivnilo jeho další studentský život. Jednoho večera seděl na pokoji u šachů, otevřely se dveře a vešel do té doby mu neznámý student. Viděl postavené figurky a zeptal se: „ty hraješ šachy?“. Odpověď zněla: „tak trochu….“. „No, já taky trochu…“. A bylo to. Tímto studentem nebyl nikdo jiný než současný mistr FIDE Adolf Lacina z Českých Budějovic a osud těchto spolužáků byl zpečetěn. Místo pečlivého studia následovaly stovky bleskových partií, pravidelné návštěvy šachové kavárny „U Nováků“ na Vodičkově ulici a různých pražských hospůdek a pivnic. Důsledkem bujarého studentského života bylo, že oba studenti – šachisté, nesložili zkoušky a svá studia byli nuceni ukončit.

Rok 1986 ve hrací místnosti v hale L. Pokorného

Jaroslav si našel práci ve výpočetním středisku I. Brněnské strojírny v Brně, kde se seznámil (kde jinde než v brněnských podnicích Bellevue a Akáda) se známými brněnskými hráči Macháčkem, Bezdíčkem, Dr. Píše, a z mladší generace pak Mudrákem, Kupčíkem, Mayerem a dalšími. Z této doby se datuje fantastická příhoda, kdy při šachových seancích v jedné z brněnských kaváren, kdy mu soupeřem byl další známý třebíčský hráč Jan Tesař, přistoupil k jejich šachovnici opilý člověk, vzal jednoho pěšce a toho pozřel. Jelikož partie byla nedohrána, vyzvali jej, aby ho vrátil, což tento člověk přímo u partie udělal. Až o mnoho let později stejné umění předvedl účastník soutěže Česko Slovensko hledá talent.

Rovněž rok 1986 - vedle Jaroslava stávající předseda klubu Miroslav Michálek a dnes již šachově neaktivní Bohuslav Novotný

Jaroslav pravidelně hrává soutěže družstev a v minulosti se zúčastnil několika ročníků Hurtova memoriálu v Třebíči, kdy mu vyšlo i první FIDE ELO 2063. V těchto turnajích zaznamenal cenné výhry, např. s Frolíkem, Philippem, remízoval např. s Jurkou, Sedláčkem a Bažantem. Jako náhradník sehrál i několik partií ve slavné éře Třebíče v první lize, kde jeho soupeřem byl například mezinárodní mistr Jiří Fichtl. Velmi dobře hrával bleskové partie a dokonce se mu podařilo i zvítězit ve velmi silně obsazeném Memoriálu Kratochvíla v bleskové hře. Dále se zúčastnil turnajů v Olomouci, Žďáru nad Sázavou, Chvalšinách a je několikanásobných vítězem okresního přeboru v bleskové hře družstev.

Jaroslav Huňáček v derby zápase Krajského přeboru proti Caisse "D"

Kromě šachů ho baví cestování (mnohokráte navštívil např. Chorvatsko a Německo), četba a sportovní sázky. Jak sám uvádí, jeho nejlepší vlastností je, že se nikdy neoženil a nemíní tak učinit ani do budoucna.

Úvodní zápas letošní sezóny proti Velkému Meziříčí

Milý Jaroslave, tvoji šachoví kolegové Ti přejí k narozeninám vše dobré, hodně šachových úspěchů a nechť tě provází štěstí a mysl veselá!

Aktualizováno Pátek, 16 Prosinec 2011 17:44  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...