Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Oldřich Sedláček slaví padesátku!

Oldřich Sedláček slaví padesátku!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Ve čtvrtek 9. srpna oslaví abrahámoviny šachový gentleman Oldřich Sedláček. Nebývá zvykem přát na našem webu hostujícím hráčům, ale u Oldy udělám výjimku. Odešel z Třebíče v době, kdy náš klub procházel hlubokou krizí a pomohl Gordicu Jihlava vystoupat až do I. ligy. Po našem postupu do stejné soutěže mi Olda v rámci své slušnosti sdělil, že jihlavští by ztratili nejen hráče, ale i řidiče, a proto bude v Třebíči i nadále hostovat, i když v nižší soutěži. A že by se nám silný mistr FIDE hodil! Oldo, šachisté třebíčské Caissy se připojují k řadě gratulantů a přeji Ti spoustu dalších partií, ve kterých ať se tví soupeři cítí jako s hlavou ve svěráku. Nechť Tě provází štěstí a mysl veselá!

Olda nám z jeho pohledu zaslal stručnou šachovou biografii:

  • Základy – v  šachovém kroužku v Uničově (6. – 8. třída)
  • První oddíl – TJ Tatran Litovel (po dobu studia na gymnáziu a první ročník VŠ v Brně cca 1976–1981) – krajský přebor, rovněž první dva korespondenční turnaje – potom jsem na spoustu let korespondenčního šachu zanechal
  • Od 1982 oddíl Univerzita Brno – krajský přebor, druhá liga
  • 1984 – přeborník města Brna – splněna norma KM
  • 1986/1987 – ÚDA Praha – sezóna v nejvyšší soutěži
  • 2008 – Fide Master
  • 2004 a 2008 přeborník kraje Vysočina, účast na MČR v Bleskovém šachu – 2004
  • IM 2002 Portugalsko
  • SIM 2004 – V Indii
  • ME družstev – v kor. šachu – 2 x třetí místo v družstvech
  • Cmampion league – Alfa Team 2007 – finále A
  • 14 přebor ČSFR družstev – mistři

K šachu jsem se dostal poměrně pozdě – v šesté třídě základní školy, kdy jsem chodil do šachového kroužku v Uničově. S nástupem na místní gymnázium jsem začal také poprvé závodně hrát za svůj první šachový oddíl – TJ Tatran Litovel (krajský přebor).

Přelomem v šachovém působení byl můj přestup do šachového oddílu Univerzita Brno. Ve své době Univerzita disponovala celou řadou výborných hráčů, se kterými se na soutěžích stále setkávám. Na trénincích bylo běžně možné si „zablicat“ či něco přiučit od hráčů, z nichž řada je dnes nositelem titulu IM či GM. V takovéto konkurenci byla jen otázka času splnění normy KM – tehdy titul, který nebyl tak běžný.

Po ukončení studia na VŠ jsem nastoupil na základní vojenskou službu do Prahy. V průběhu ZVS jsem měl možnost hrát za ÚDA Praha, opět s řadou výborných hráčů. Odehrál jsem tehdy 11 zápasů v nejvyšší soutěži s výsledkem +2, –1, =8.

Po návratu z vojny jsem nastoupil jako učitel na ZŠ v Jaroměřicích nad Rokytnou – 1987. Se změnou bydliště začalo i mé působení v šachovém oddílu TJ Třebíč, kde jsem odehrál řadu roků v praktickém i korespondenčním šachu.

Z pracovních i rodinných důvodů jsem šach v letech 1995–1999 téměř opustil. Po této dlouhé odmlce jsem dostal nabídku od nově vzniklého oddílu Gordic Jihlava začít hrát od nejnižší soutěže. Opětovné začátky nebyly jednoduché, nicméně Gordic Jihlava se postupně propracoval do první ligy, kde působí již několik sezon (tehdy jsme si to chtěli jeden rok zkusit).

V současné době hraji pouze prakticky korespondenční šach již není, co býval.

Šach neberu pouze jako hru, ale jistou životní filozofii, která má vliv na rozhodování v různých životních situacích.

Olda Sedláček s černými figurami v dresu Caissy Třebíč

Aktualizováno Pátek, 10 Srpen 2012 21:26  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...