Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články O pohár a pohárek BVK 2012

O pohár a pohárek BVK 2012

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Turnaj O pohár BVK 2012 jsem neměl v plánu absolvovat, ale vzhledem k tomu, že mi Neklan poslal e-mailem 2 dny před jeho pořádáním dodatečnou pozvánku a věděl jsem, že se budu vynacházet práve ten den v Brně, tak jsem si řekl, proč si nezahrát. Zároveň jsem vše spojil s další užitečnou věcí a to propagací ChessTalkeru. Protože jsem věděl, že na turnaj jede Mirek Michálek se svou dcerou Viktorkou, ozval jsem se mu v pátek dopoledne a v zápětí jsme se domluvili na společné cestě a srazu u bazénu Laguna v sobotní 8 hodinu ranní.

V sobotu mě tedy v domluvenou hodinu Mirek nabírá, kde mě hned při nástupu do auta seznamuje s Viktorkou, naši nejmenší a nejmladší šachistkou Caissy. Viktorka je teď v dobrý rukách naší nové posily pro 1. ligu GM Petra Veličky, takže bez pochyby o ní budeme slyšet v následujících letech častěji a časteji. To už jedeme směrem Velké Meziříčí, kde na nás čeká Pepa Kratochvíl, kterého nabíráme o půl9. Zanedlouho jsme na dálnici v plné formaci a pádíme si to do Brna. Po cestě debatujeme nad sestavami družstev 1. ligy a Krajských soutěží, nových posilách, ambicích a řešíme večné téma ‒ sponzoring. Po cestě se i dozvídáme, že Mirek hrát turnaj nebude, protože jede jako rodičovsko-šachový doprovod Viktorky, které bude zaznamenávat její partie. Cesta nám utíká velmi rychle a zanedlouho jsme v Brně, kde Mirek ve spolupráci s Pepou patrají, jak se dostat do Semilassa. To nám netrvá dlouho a za krátkou chvílí jsme na místě.

Po zaparkování se vydáváme do kulturního domu, kde nás hned při příchodu vítá Neklan. Ten se v zápětí domlouvá s Mirkem na přeložení 50 litrů vína, které vyhrál před necelým měsícem na turnaji Sádek Open 2012 ve vinářské a kulturní oblasti Sádek. My se během překládky úspěsně registrujeme do turnaje a po tom všem si procházíme prostory a poznáváme známé především jihomoravské šachové tváře. Zachvíli se vrací Neklan, s nímž se dávám do debaty. Ten mi během našeho rozhovoru oznamuje, že mi domluvil před zahájením turnaje možnost krátké řeči pro představení ChessTalkeru. Tato nabídka se samozřejmě neodmítá a já před jeho představením ještě dávám s asistencí Pepy na všechny šachové stoly letáčky s heslovitým popisem nového šachového projektu.

O pohár BVK, Brno, Semilasso, 22. 9. 2012 – pohled do hracího sálu

Hrací sál v Kulturním domě Semilasso

To už turnaj zahajuje předseda Durasu Ruda Moulis a po jeho úvodní řeči dostávám slovo, při kterém popisuji stručně výhody projektu. Po jeho představení předávám zpět slovo a přesouvám za šachovnici k prvnímu kolu jakožto 11. nasazený, Pepa je na 5. šachovnici a Viktorka přijíždí na žákovský turnaj O pohárek BVK získávat zkušenosti jako 22. nasazená.

O pohárek BVK, Brno, Semilasso, 22. 9. 2012 – Viktorie Nela Michálková

Viktorka Michálková a její rodičovský doprovod Mirek Michálek zapisující průběh partie

V prvním rozehřívacím kole porážím Karla Kočího a v druhém kole se setkávám s brněnským šachovým publicistou panem Kalendovským, kterého po tuhém boji porážím (průběh partie Kalendovský, Jan – Bělohlávek, Petr). Na 3. kolo mám nalosovaného na 2. šachovnici Honzu Bernáška, se kterým hraji za bílé pozici zavřené sicilské, ve které se ve střední hře cítím dobře. Nicméně šachové zkušenosti se projevují a Honza objevuje zajímavý poziční tah, který otáčí výhody a já se za několik tahů vzdávám.

O pohár BVK, Brno, Semilasso, 22. 9. 2012 – FM Josef Kratochvíl

Pepa Kratochvíl v partii 4. kola proti Michaele Svobodové

Ve 4. kole porážím díky přehlédnutému matu Jaroslava Bindera a v 5. kole se na 4. šachovnici setkávám jako bílý s brněnskou posilou třebíčského šachu Neklanem Vyskočilem. Hrajeme zavřenou sicilskou, která postupem času přechází do pozic zavřené francouzské. Neklan ve střední hře získává kvalitu, protože ale nedělá rošádu, využívám toho a jeho krále vysílám na pochod, který se mu stávám osudný a zanedlouho kapituluje. Celou partii se mi s Neklanem nepodařilo zrekonstruovat, nicméně jsme si vzpomněli na pozici, která vypadala následovně:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Bělohlávek–Neklan po 26. tahu černého 

Pokračovalo 27.d7+ Kd8 28.Vxc5 Dxc5 29.Sxc6 Dxc6 30.Je5 Da8 31.Jxf7+ Kxd7 32.Jxh8 Dxh8 33.Dd2+ Kc7 34.Se5+ Kb6 35.Dd6+ Kb5 36.Dd7+ a černý se vzdal.

O pohár BVK, Brno, Semilasso, 22. 9. 2012, partie Neklan Vyskočil – Arnošt Zeman

Zachycený Neklan Vyskočil v partii 4. kola proti Arnoštu Zemanovi

V dalším 6. kole přicházím ke stolu a zasedám s černými proti Františku Vykydalovi, se kterým hrajeme opět zavřenou sicilskou. Nestačím se pořádně rozkoukat a brněnský šachově dravý senior mě donucuje vzdát se. Pro příště už vím, že na tohoto pána si mám dávat daleko větší pozor! V tomto kole Pepa hraje partii s Tomášem Polákem, kterému dává pěkný skalp ‒ mat králi uprostřed šachovnice ve střední hře! Podívat se můžete sami na celý průběh partie Kratochvíl, Josef (2233) – Polák, Tomáš (2514).

Do 7. kola mi počítač přiděluje sympatického slovenského šachistu hrajícího za ŠK 64 Brno Tomáše Lakatoše, se kterým s bílými hraji španělskou pozici. Jak se mi v minulém kole podařilo rychle prohrát, tak si v tomto kole spravuji chuť a ladně vyhrávám. V předposledním 8. kole se setkávám jako černý s Ondřejem Nepomuckým, se kterým před partií vzpomínáme na zápas 2. ligy sehraným před necelými 2 roky mezi Gordicem Jihlava a Durasem Brno, kde mě Ondra ve francouzské porazil. V této partii hrajeme sicilskou s 2. c3, kde se v zahájení dostávám do výhody, během střední hry se vše ale otáčí a nakonec díky mé nabídce remízy ve věžovce s několika málo sekundami na hodinách na obou stranách končí partie dělbou bodu. V posledním 9. kole hraji opatrnou hru s panem Arnoštem Zemanem, na kterého ve střední hře chystám léčku, na kterou se mi chytá a já díky ní za několik tahů získávám cenný bod.

O pohár BVK, Brno, Semilasso, 22. 9. 2012, partie Bělohlávek – Nepomucký

Před začátkem partie NepomuckýBělohlávek

Turnaj je tedy na konci a já se tak s celkovými 6,5 body umisťuji na pěkném 5. místě, kde se vítězem stává Honza Bernášek, druhý je Tomáš Polák, na třetím místě končí naše třebíčské želízko v ohni Pepa Kratochvíl a bramborovou medaily získává Lukáš Kuchyňka. V žákovském turnaji sice končí Viktorka na posledním místě, ale za to si odváží spoustu cenných zkušeností do dalších šachových bojů. Podrobné výsledky tohoto turnaje lze také najít na Chess-Results.com.

O pohár BVK, Brno, Semilasso, 22. 9. 2012 – stupně vítězů (zleva: GM Tomáš Polák, IM Jan Bernášek, FM Josef Kratochvíl)

Stupně vítězů zleva GM Tomáš Polák (2.), IM Jan Bernášek (1.), FM Josef Kratochvíl (3.)

Po hlavním turnaji pokračuje tradiční bleskový turnaj vyřazovacím systémem, kterého se již neúčastním. Výhra ale putuje do Třebíče díky Pepovi, který ve finále poráží Neklana. Sečteno podtrženo: pro Caissu to byl velmi úspěšný šachový den!

Další informace o turnaji:

Aktualizováno Úterý, 02 Říjen 2012 12:49  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...