Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Jiskra Havlíčkův Brod "B" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" 4:4 aneb žádné první vyhrání

TJ Jiskra Havlíčkův Brod "B" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "D" 4:4 aneb žádné první vyhrání

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

Hned v prvním kole jsem se musel ujmout role kapitána za nemocného Mirka Michálka, a tak s vytištěnou sestavou a fotoaparátem na krku jsem s dvouminutovým zpožděním doběhl na místor srazu – parkoviště Na Kocandě (mám to totiž ze všech nejdál:-)). Zatímco posádka Zbyňka Ševčíka se vydala do Havlíčkova Brodu nejkratší možnou cestou – směr Kamenice, druhý pilot Alois Pokorný zvolil nejpohodlnější trasu přes Velké Meziříčí a krátký dálniční úsek. Ačkoli jsme díky mému zpoždění vyjížděli o něco později, na místo utkání jsme dospěli o malou chvíli dřív.

Domácí neponechali nic náhodě a prvních šest šachovnic obsadili základní sestavou. Protože jsem jako obvykle měl co dělat sám se sebou, mohu o střetnutí referovat jen velmi stručně.

Výsledek Havlíčkův Brod B - Caissa Třebíč

Smírně se rozešli Vladimír Bazala s Václavem Paulíkem (Anglická). Nedařilo se naproti tomu Františku Svobodovi, který stál podezřele už v zahájení, nestihl zarošovat, a neštěstí bylo hotovo. V této chvíli se na mě obrátil Jarda Tenkl, jemuž soupeřka nabídla remízu. Vzhledem k vývoji střetnutí jsem mu doporučil pokračovat, ale po několika tazích byl v rovné pozici stejně zaknihován půlbod. Do problémů se dostal černými Zbyněk Ševčík (Španělská), bílý využil útoku a baterie Dd3, Sc2 k zisku pěšce. Byť se v koncovce Zbyňovi podařilo projít piónem až na d2, materiál nakonec přišel ke slovu. V zadních řadách nám tak jediný celý bod připsal Alois Pokorný, jenž si do koncovky vytvořil postupem b5, a6 (bxa6, bxa6) nebezpečného volného pěšce a neomylně zavěsil.

Pohled na 8. - 5. šachovnici

Dobře rozehrál zahájení Petr Walek, který se tentokrát nedostal ani do své pověstné časové tísně (nebo alespoň ne hned na začátku:-)).

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Walek – Veselý po 8. tahu bílého 

Tato varianta nemá ze strategického hlediska za černého nejlepší pověst. Petr v koncovce také využil soupeřových slabin a skóroval (a pak že všechny koncovky vyhrává v sicilce černý:-)).

Poněkud komplikovanější to bylo na 1. šachovnici. Se soupeřovým 2. b3 jsem počítal a letmo náhlédl do Ftáčnikova Grandmaster repertoire (Sicilská). Nebylo mi to nic platné, již od 12. tahu jsem mohl tahat za kratší provaz.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Ježek – Ciešlak po 9. tahu černého 

Zde jsem nezahrál nejpřesněji (namísto 9. – Jxe4 bylo mnohem lepší a6 nebo Dd7 s pohodlnou pozicí), a tak po 10. Jxe4 d5 11. f5 Sc8 mělo následovat 12. f6 gxf6 13. Sxd5 Dxd5 14. J2g3 s nepříjemnou iniciativou bílého. Pokračování 12. Sd3 dxe4 před černého žádné problémy nestaví.

Dalším kritickým okamžikem byla situace zobrazená na diagramu níže:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Ježek – Ciešlak po 15. tahu bílého 

Počítač uvádí jako nejsilnější 15. – g6, ale komu by se chtělo chytat zatoulaného jezdce za cenu takového oslabení, navíc pak vznikají strašlivé komplikace, a protože jsem jako obvykle už neměl moc času, zvolil jsem prosté 15. – Dg5. Po 16.Sxd4 cxd4 17. Df3? Dxd2 jsem zkonzumoval materiál. Útok bílého sice vypadá nebezpečně, ale nic tam není. Pomyslný praporek se postupně začal nachylovat i Zdeňku Ježkovi. Asi od 20. tahu jsme hráli každý jen s několika minutami. Soupeř na královském křídle nic nevymyslel a prohrál na slabá černá pole.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
závěrečná pozice Ježek - Ciešlak 

Celou partii má čtenář k dispozici zde.

Pohled na 4. - 1. šachovnici


Smůlu jsme měli v posledním dohrávaném duelu.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
partie Brodina - Mezlík 

 

Smolná partie Brodina - Mezlík

Jen při letmém pohledu je jasné, že Standa držel v rukou všechny triumfy, po několika tazích však přišel o jezdce a musel se vzdát. Nakonec tedy 4 : 4. Caissa byla tentokrát nakloněna domácím. Je ale třeba mít na paměti, že první kolo ať už jakékoli šachové soutěže je zpravidla značně ošidné.

 

Aktualizováno Neděle, 14 Říjen 2012 21:54  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...