Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Náměšť nad Oslavou – ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ 6:2

TJ Náměšť nad Oslavou – ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ 6:2

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

V nové sezóně jsme se v prvním kole Krajského přeboru vydali do Náměště nad Oslavou. Náš C tým je o něco silnější, než bylo loňské D, ale i tak v tomto utkání byli favority domácí. Navíc nastoupili v základní sestavě, zatímco my jsme byli trochu oslabeni. Roman Bradáč byl povolán do A týmu a poprvé si tak zahrál 1. ligu. Já jsem měl na víkend v práci naplánované pozorování Orionid, takže to vypadalo, že tým bude muset jet k prvnímu zápasu bez kapitána i jeho zástupce. Nicméně vzhledem k mizernému počasí jsem noc pracovně nestrávil a přece jen se s týmem do Náměště vydal.

ideální šachové počasí

zataženo, vlhko, mlhavo, prostě ideální počasí na šachy

Utkání začalo krátce po deváté hodině. První hodinu hry jsme se drželi, papírová převaha domácích vidět nebyla. O půl jedenácté uzavřeli remízu na osmé šachovnici Jaromír Prokeš – Miroslav Horák, v pozici, kterou náš cítil jako mírně horší. V jedenáct jsem pak uzavřel remízu já na šachovnici čtvrté Rostislav Štork – David Mičulka. Moji pozici jsem považoval za trochu lepší, také počítač mi to doma potvrdil, ale u partie jsem nedokázal najít, jak pokračovat, připadalo mi, že soupeř vše kryje, a do nějakého násilného prorážení se mi nechtělo. Stav tedy 1:1.

Nehoda se však přihodila Zbyňkovi na sedmé desce Vilém Feldvábl – Zbyněk Ševčík. Držel vyrovnanou pozici, soupeř však hrál nejenom dobře, ale i rychle, což Zbyňka nutilo tahat také svižněji, aby neměl o hodinu horší čas než soupeř. Při výměnách pak úplně nedopočítal, že v pozici, která vyměněním figur vznikne, bude moci dostat vidličku. A také ji dostal. S kvalitou více pak domácí hráč přecházel do vyhrané koncovky.

8.-5. šachovnice

8.-5. šachovnice

Mezitím uzavřeli remízu na šesté šachovnici Vladimír Bazala – Tomáš Košut. Vladimír hrál zahájení, které dobře zná, ve střední hře pak měl výrazně lepší čas než soupeř, který musel přemýšlet přece jen déle. Nicméně vymyslel to dobře a udržel rovnováhu, remíza pak byla zcela na místě. Stav 1½:1½ vypadal dobře, ale pak již bodovali domácí.

Kolem půl jedné skončily partie na sedmé a první šachovnici. Zbyněk prohrál svůj marný boj s kvalitou méně. Soupeř v závěru zkušeně kvalitu vrátil za zisk pěšce a v pěšcové koncovce stavěl dámu dříve. Na první šachovnici Rudolf Zezula – Miloš Milostný čelil Miloš útoku, který po oběti kvality proti němu rozjel jeho mladý soupeř. V závěru se Miloš dopustil chyby, která urychlila pád jeho pozice, ale jeho situace už byla obtížná v každém případě. Stav 1½:3½ a pozice na šachovnicích už nedávaly naději na zvrat v zápase.

Zezula - Milostný

1. šachovnice Rudolf Zezula - Miloš Milostný

Po další hodině hry, tedy kolem půl druhé připsali domácí další bod na třetí šachovnici Vít Kratochvíl – Jaroslav Huňáček. Víťa získal ve střední hře pěšce a v závěru dokázal převahu uplatnit k výhře. Dlouhý a zajímavý boj se odehrál na druhé šachovnici Stanislav Mezlík – Petr Walek. Standa udělal velkou rošádu a s králi na různých křídlech se hned pustil do útočení. Petr kupodivu vyvíjel pěšcový tlak spíše před svým králem. Chybné to však nebylo, po výměně dam měl šance, jak na královském křídle prorazit. Standa naopak při přechodu do koncovky považoval svého střelce za lepšího než jezdce. Následovalo dlouhé a nápadité manévrování a až v páté hodině hry se shodli na remíze. Stav 2:5 již byl jasný a šlo jen o to, jak ho upraví poslední partie.

3.-1. šachovnice

3.-1. šachovnice

Ta končila až ve čtvrt na tři. Šlo o partii na páté šachovnici Petr Mičulka – Stanislav Myšička. Na této šachovnici měli domácí největší papírovou převahu, ale náš hráč zdatně bojoval, držel rovnou pozici, v závěru měl patrně i jisté šance, ale s ubývajícím časem a přibývající únavou se pak v šesté hodině hry dopustil chyby a partii prohrál. Nicméně po velmi hezkém výkonu.

5. šachovnice

náš největší bojovník Stanislav Myšička s černými vzdoruje Petrovi Mičulkovi

Bohužel se nám tak žádnou partii vyhrát nepodařilo, s bílými jsme remizovali, s černými prohráli. Výsledek 2:6 zhruba odpovídá síle, se kterou oba týmy nastoupily. Blahopřejeme soupeřům a těšíme se na další kola.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Pondělí, 22 Říjen 2012 18:22  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...