Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ – SFiala Gambit Jihlava „B“ 2½:5½

ŠK Caissa RHEA Třebíč „C“ – SFiala Gambit Jihlava „B“ 2½:5½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Ve druhém kole Krajského přeboru jsme na domácí půdě přivítali celek z Jihlavy. Minulý týden o soutěž níže naše déčko porazilo Gambit „C“, tak jsme je chtěli napodobit i my. Nicméně Gambit „B“ v prvním kole dokázal remizovat s velmi silným Žďárem „A“, takže i když jsme nastupovali odhodlaní, měli jsme zároveň k soupeři velký respekt.

Utkání začalo v přátelské atmosféře přesně v devět hodin. Z jeho průběhu jsem moc neviděl, svoji partii jsem končil až jako předposlední. Vedení se bohužel ujali hosté a to výhrou na šesté šachovnici Aleš Vondra – Stanislav Myšička. Hostující hráč bílými dobře sehrál zahájení, vybudoval silné centrum a postupně na Stanislava Myšičku tlačil, až ve špatné stísněné pozici již nebylo co hrát. Ani ne po hodině a půl hry 0:1.

5. a 6. šachovnice

moje pátá šachovnice Štork-Vyhnanovský, za ní šestá Vondra-Myšička, vítězný Aleš Vondra v červeném

Následovaly tři remízy. Na sedmé šachovnici Vladimír Bazala – Jakub Skořepa sehrál Vladimír dobře známou variantu, ve které nebyl výrazněji ohrožen, a protože dobře pozici porozuměl i jeho mladý soupeř, přešli do vyrovnané koncovky, kde usilovat o výhru již nemohla ani jedna strana. Na druhé šachovnici Jiří Bajer – Miloš Milostný náš hráč vyrovnal hru a zaznamenal cennou remízu černými. Následovala třetí šachovnice Stanislav Mezlík – Jiří Polanský, kde Standa nedokázal prorazit a také se musel spokojit s remízou. Po dvou a půl hodině hry 1½:2½.

Vzápětí však hosté přidali další bod na osmé šachovnici Tomáš Skořepa – Jiří Obršlík. Náš hráč s černými byl v komplikované pozici pod trvalým tlakem, který jeho mladý soupeř zkušeně zesiloval, až se Jirka dopustil chyby, ale to v pozici, která stejně již byla špatná.

7. a 8. šachovnice

bratři Skořepové proti Jiřímu Obršlíkovi (v popředí) a Vladimíru Bazalovi

Jistou naději ještě vykřesal Roman na první šachovnici Roman Bradáč – Petr Zemek. Partii jsem neviděl, ale Roman vypadal spokojeně již od počátku, tak usuzuji, že zahájení se povedlo a dobrou pozici pak dále vylepšoval. Bod zapsal po necelých třech hodinách hry, stav tedy 2½:3½.

1.-4. šachovnice

přední šachovnice, v popředí první deska Bradáč-Zemek

Pozice na zbývajících dvou šachovnicích však již moc nadějí na obrat v zápase nedávaly. Na páté šachovnici Rostislav Štork – Petr Vyhnanovský jsme hráli zavřenou sicilskou, oba malou rošádu, pokoušel jsem se o tlak na krále, i když lepší by zřejmě bylo vylepšování pozice na dámském křídle. Spotřeboval jsem spoustu času, ale prorazit se mi nepodařilo. Útok k ničemu nevedl a časem o více než půlhodinu horším jsem cítil, že nestojím dobře. Bohužel to již bylo za nepříznivého stavu pro naše družstvo, tak jsem remízu ani nezkoušel nabízet a pokoušel se hrát dál. Zrychlenou hrou se mi postupně podařilo čas až vyrovnat, ale pozice už byla špatná. A když jsem se navíc dopustil jistých nepřesností, soupeř získal dva pěšce, vyměnil dámy a přešel do jednoznačně vyhrané koncovky. Po další chybě jsem ještě ztratil figuru a vzdal se, ale pozice již stejně bránit nešla.

Nejdéle bojovali na čtvrté šachovnici Radek Šaroun – Jaroslav Huňáček. Jarda se potýkal s dlouhou časovou tísní i obtížnou pozicí. Soupeř hrál trpělivě a stále svoji pozici zlepšoval, až již nebylo možno vzdorovat.

4. šachovnice

nejdelší partie na čtvrté šachovnici Šaroun-Huňáček

Celkově tedy 2½:5½ a ambice bodovat jsme v tomto zápase nenaplnili a ani v jeho průběhu jsme nikdy moc nadějně nestáli. Já jako kapitán příkladem rozhodně netáhl, naopak jsem v této sezóně pro naše družstvo zaznamenal první a zatím jedinou prohru bílými. Ještě že zástupce kapitána byl úspěšnější a mohu mu blahopřát k hezké výhře. V příštím kole hrajeme derby s naším „B“ týmem, které pro nás bude dobrou zkušeností a přípravou na další kola, ve kterých se nám snad již bodovat podaří.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Pondělí, 12 Listopad 2012 08:22  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...